Se – Arsenal tok flere poeng i fjor

LONDON (VG) Hvor gode er egentlig Arsenal akkurat nå? Det første skikkelige svaret kommer mot Borussia Dortmund i kveld.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Søndag ettermiddag besøkte vi hellig Arsenal-grunn. Sammen med den norske supporterlederen Bjørn Furuheim (50), til daglig leder for Etterretningsseksjonen i Søndre Buskerud politidistrikt, tok vi turen til Highbury, der Arsenal feiret så mange triumfer fra 1913 til 2006. Hvordan det ser ut der nå, kan du se i en større reportasje i dagens VG eller på VG+.

Vi gikk også de få hundre meterne bort til Emirates, der man kanskje er iferd med å ane konturene av et nytt storlag.

Trond Johannessen. Foto: VG

Trond Johannessen.

Furuheim var på plass da hans favoritter feide over Norwich med festscoringer for tre dager siden. Og nå er det bare moro å være Arsenal-supporter. Det er ingen grunn til å være redd for vårsesongens Champions League-sjarmklump Borussia Dortmund. Dortmund er bare ett poeng bak serieleder Bayern München etter ni serierunder, i solid form og kommer til Emirates med press på seg. Dette er definitivt den tøffeste kampen Arsenal står overfor så langt i høst, selv om 2-0 over Napoli i forrige runde viste at Arsène Wengers mannskap kan takle topp internasjonal motstand.

Nasjonalt går det også veldig bra. Arsenal topper Premier League. Men det er kanskje greit å dvele litt ved disse tallene:

Etter åtte serierunder har Arsenal 19 poeng. Dersom vi ser tilbake på nøyaktig de samme kampene i fjorårssesongen, finner vi disse resultatene: Arsenal-Aston Villa 2-1, Fulham-Arsenal 0-1, Arsenal-Tottenham 5-2, Sunderland-Arsenal 0-1, Arsenal-Stoke 1-0, Swansea-Arsenal 0-2, West Bromwich-Arsenal 1-2, Arsenal-Norwich 3-1.

Åtte kamper – åtte seire. Full pott. 24 poeng. Fem poeng mer enn denne sesongen…

Det betyr selvsagt ikke at Arsenal er dårligere nå enn i fjor. Men det betyr kanskje at Arsenal-fansen ikke bør ta helt av ennå. I løpet av to og en halv uke venter to ganger Dortmund, Chelsea, Liverpool og Manchester United. 10. november er det mulig å trekke noen flere slutninger.

Måten Arsenal har løftet seg på etter sjokktapet for Aston Villa i serieåpningen er uansett svært imponerende, og laget har også vunnet alle Champions League-oppgjørene (inkludert begge i kvaliken mot Fenerbahce).

Etter at Mesut Özil kom virker det rett og slett som om hele klubben ser på seg selv med litt andre øyne. At en av verdens beste spillere valgte Arsenal gjorde noe med selvtilliten, og Özil har innfridd forventningene og vel så det. «Playstation-fotball» sa tyskeren etter 4-1-seieren over Norwich på lørdag, og hans eget avsluttende mål var definitivt i den kategorien: Crosser fra Rosicky, pasning på hel volley fra Ramsey og bredsidevolley i mål fra Özil. Så latterlig vakkert.

Aaron Ramsey har gjenoppstått, Jack Wilshere vokser til og lenge undervurderte Olivier Giroud er sjef både i lufta og på pasningsflikker. Kanskje, kanskje mangler en midtbanespiller med litt mer tyngde og råskap, og en ekstra midtstopper hadde nok ikke vært dumt å finne. Strategen Arsène Wenger har sikkert sine januarplaner. Kontrakten hans går ut neste sommer, men dét er bare en formalitet. Franskmannen som har vært manager siden 1996 og fyller 64 år i dag blir nok i Arsenal omtrent så lenge han vil. Og da vil i hvert fall Arsenal fortsette med underholdende fotball. Så gjenstår det å se om det også blir noen etterlengtede troféer.