«Ibra» blir viktigere enn noen gang

De ønsket seg Hellas, det ville være greit med Ukraina, litt verre med Kroatia. Men Sverige endte opp med 180 minutter mot Portugal – den verste og tøffeste motstanderen de kunne fått på veien mot VM i Brasil.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Jeg vil tro at over 10 kamper mellom disse to nasjonene, så vinner Portugal seks og Sverige kanskje to, eller én kamp.

For Skandinavias del får vi håpe at en av de seirene kommer 15.- eller 19. november. Men da må Zlatan Ibrahimovic være «på». Hvis ikke er svenskene sjanseløse. Det er «Ibra» som gir svenskene et håp, og i den formen han er i akkurat nå så er faktisk ingen ting umulig. Akkurat nå, når oktober nærmer seg november 2013, så vil jeg påstå at Zlatan Ibrahimovic på 32 år er den beste spissen i verden.

Akkurat nå.

Og holder han på den sterke formen han har hatt over en ganske lang periode nå, fem mål på 10 seriekamper så langt for PSG, to mål på to kamper i Champions League, og scoring i omtrent hver landskamp, så kan han skyte Sverige til VM også.

Den jobben Erik Hamrén har gjort med det svenske landslaget er diskutabel blant svenskene selv. Men han har gjort det viktigste riktig: Erik Hamrén gjorde Zlatan Ibrahimovic til kaptein, og den tidligere Rosenborg-sjefen har virkelig fått det beste ut av superstjernen sin.

I forkant av kampen vil det garantert bygges opp en duell mellom Zlatan Ibrahimovic og Cristiano Ronaldo. Ikke så rart heller: Den av de to som har de rette skoene på, den kan fint avgjøre dette på egen hånd. Cristiano sin fordel er at han har flere gode medspillere enn sin spiss-kollega på det svenske laget.

SWEDEN PORTUGAL WORLD CUP SOCCERLikhetene mellom Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic er flere enn forskjellene – på banen altså. De to er de eneste jeg kommer på som trolig også kunne spilt midtstopper også. Fordi de er sterke, hurtige, er gode i lufta og har «spillet» i blodet. Forskjellen ligger mest i utførelsen, der Ibrahimovic er den rå avslutteren, han som skyter like hardt og presist med begge bein fra de fleste vinkler. Cristiano Ronaldo er mer dribleren, han som kommer seg til sjanser og avslutninger via teknikk og kvikke bein – på svært høyt nivå.

I tillegg har begge vist den siste tiden at de like gjerne scorer med hælen som med resten av foten…

Uansett duell: Portugal må bli favoritt til å ta seg til VM, mens svenskene blir hjemme – som Danmark og Norge.

Da to kuler lå igjen, sto det mellom Hellas og Kroatia for Islands del. Med Hellas som motstander tror jeg Lars Lagerbäck kunne ført nok et lag til VM. Nå tror jeg det blir verre. Kroatia bør klare Island, men det har skjedd større undere før.

I de to andre play-off-kampene møter Frankrike Ukraina, og Hellas møter Romania.

Tipsene er kjedelige, men jeg tror Portugal, Kroatia, Frankrike og Romania går til VM.

Etter 1966 har det kun skjedd én gang at et fotball-VM for herrer er spilt uten nordisk deltakelse. Det var i Spania i 1982, altså for snart 32 år siden.

Nå er sjansen god for at det skjer igjen.

Dessverre?