Til sammen gjør han store forandringer

Per-Mathias Høgmo ankommer dagens pressekonferanse på Ullevaal. Foto: NTB Scanpix

Per-Mathias Høgmo ankommer dagens pressekonferanse på Ullevaal. Foto: NTB Scanpix

ULLEVAAL (VG) Endringene virker kanskje ikke så store hver for seg. Men til sammen varsler Per-Mathias Høgmos første landslagsuttak store forandringer.

Av Jostein Overvik, sportsjournalist, VG

Av: Jostein Overvik, journalist i VG.

Av: Jostein Overvik, journalist i VG.

NYE SPILLERE: Høgmo henter inn fem nye. Det blir to til i løpet av uken. Han savner fortsatt en venstreback, men vil ikke diskutere enkeltnavn med pressen. Heller ikke John Arne Riise. Han har gjennom mange år uttrykt sin beundring for Høgmo. Men et Riise-comeback betinger at han kvitter seg med sitt bettingselskap, som nå også skal sponse bryllupet hans. Det spørs om det er mulig. NFF må svelge en temmelig stor kamel for at Riise skal spille sin 111. landskamp mot Slovenia neste fredag.

Martin Linnes, Ola Kamara, Per Ciljan Skjelbred, Valon Berisha, Alexander Tettey og Kenneth Høie kommer inn med Linnes som den klart største overraskelsen. Backene er en nøkkel i Høgmos spill og her kommer 22-åringen fra Molde inn som et ungt og friskt alternativ. Ifølge Ole Gunnar Solskjær er han den MFK-spilleren som har utviklet seg aller mest denne sesongen.

Det er ikke like overraskende at Kamara kan få landslagsdebuten etter hat-trickene i Strømsgodset. Og vi vet fra før at Høgmo har sansen for eks-RBK-duoen Skjelbred og Tettey. Valon Berisha er naturlig valg for fremtiden. Djurgården-keeperen Kenneth Høie er troppens eldste med sine 34 år, og har ikke eneste landskamp. Men han har gjort en sterk sesong i Sverige og det blir spennende å se hvor høyt Høgmo rangerer han.

SPILLERE UT: Espen Ruud, Ruben Yttergård Jensen, Magnus Lekven, Ardian Gashi, Marcus Pedersen, Alexander Toft Søderlund og Frode Johnsen og André Hansen. Her sliter tre med skader (Pedersen, Søderlund og Hansen), mens Høgmo markerer med at Drillo-favoritten Ruud ikke blir tatt ut etter Sveits-feilene. Høgmos egen favoritt fra Tromsø, Ruben Yttergård Jensen, får ikke spille i Kaiserslautern.  Og Frode Johnsens mulighet til å bli historiens eldste norske landslagsspiller forvant nok med Drillo.

ASSITENTTRENER: Ola By Riise er historie etter å ha vært assistent for både Drillo og Åge Hareide helt siden 2006. Høgmo tar med seg U-landslagets Tor Ole Skullerud i disse to kampene og det vil være overraskende om valget ikke blir permanent. Høgmo har ­– i alle fall foreløpig ­– valgt å beholde keepertrener Frode Grodås.

MENTAL TRENING: Høgmo har en klar ambisjon om å hente inn fagansvarlig for Olympiatoppens psykologavdeling, Anne Marte Pensgaard, med eneste gang. Hun var med da han vant OL-gull med kvinnelandslaget for 13 år siden og duoen ga i 2004 ut bok om mental trening i fotball. Dette er en revolusjon i forhold til Drillo, som i alle år har avskiltet alle muligheter for assistanse på det psykologiske.

FYSIOTERAPEUT: Roar Robinson forsvinner ut av støtteapparatet etter 30 år som Norges fysioterapeut. Kom inn allerede da Tore Røste Fossen var landslagssjef på 80-tallet og har ledet alle oppvarminger siden den gang. Nå henter Høgmo inn Thomas André Ødegaard, som også var hans fysio på U-landslaget for 10 år siden.

SPILLESTIL: Kommer i motsetning til Drillo til å spille med to såkalte «sittende» midtbanespillere, som danner en blokk foran midtstopperne. Det kan bety nytt liv for Håvard Nordtveit på landslaget. Bundesliga-proffen har aldri helt funnet ut av rollen som anker på Drillos fem mann store midtbane. Nå kan han få sjansen som en av to, som ligner mer på oppgaven Nordtveit har hatt i Borussia Mönchengladbach.

Per-Mathias varsler også at angrepsspillet blir annerledes. Han bruker 80 prosent av treningstiden på å skape et spill basert mye på tempo og vendinger. Backene skal med i angrep og en av minst en av kantene skal være orientert mot mellomrommet mellom motstandernes backkjede og midtbanespillere.  I Djurgården har han hatt stor suksess med det.

Nå vil kampene mot Slovenia (11.10) og Island (15.10) vise om Per-Mathias Høgmo er i stand til på kort tid å skape den samme store forandringen på det norske landslaget.