Høgmos drømmejobb

STOCKHOLM (VG) Han er ikke folkets favoritt og var kanskje heller ikke fotballforbundets førstevalg. Det betyr ikke at Per-Mathias Høgmo blir en dårlig landslagssjef.

bs2896-jpgr-dmerket--788Av Jostein Overvik, sportsjournalist i VG.

Dette er drømmejobben hans og Per-Mathias Høgmo er ikke et sekund i tvil om at han er kvalifisert for den fremste trenerjobben i norsk fotball. Han får solid støtte i Sverige.

­­- Jobben han har gjort i Djurgården taler for at han kan bli bra for Norge. Han fikk raskt satt et forsvarsspill og fikk fort god kontakt med spillerne. Det er jo dette det vil handle om på landslaget også. Han får ikke mye tid før laget må prestere, sier Aftonbladets kommentator, Simon Bank.

Da jeg møtte ham på Arlanda i ettermiddag var Høgmo i strålende humør. Helt tydelig utstyrt med den gutsen en landslagssjef skal ha ved inngåelse av kontrakten – og vi hadde en hjertlig samtale. Bare ikke om jobben som landslagssjef. Men Per-Mathias Høgmo har ikke bare lyst. Han gleder seg tydelig til å ta fatt.

Sterke personer i NFF ønsket seg sikkert egentlig Ole Gunnar Solskjær for å skifte image totalt og bygge et helt nytt landslag mot EM i 2016. Men han sier nei. Nå får de i stedet Per-Mathias Høgmo. Det var Solskjær (26 prosent) og ikke Høgmo (13 prosent) som var folkets kandidat til jobben da VG spurte i en Infact-måling for et par uker siden.

Men Per Mathias Høgmo har på ingen måte noen lav status i NFF. Og han er helt ualminnelig godt kjent i gangene på forbundskontoret.

Troms-mannen begynte for 20 år siden å trene yngre landslag på guttesiden, tok i 1997 over kvinnelandslaget og avsluttet med å ta norsk fotballs gjeveste tittel noen sinne: OL-gullet i Sydney. Så tok Høgmo over herrenes U-landslag i tre år frem til 2003. På slutten av 2006 var han igjen tilbake i NFF. Da som toppfotballsjef. Han avsluttet i januar 2009 med å ansette Drillo som landslagsvikar da Åge Hareide trakk seg midt i VM-kvaliken.

Dermed har Per-Mathias Høgmo allerede vært på fotballforbundets lønningsliste i til sammen 12 år. Gir det den fornyelsen landslaget trenger?

Bare fremtiden kan gi svaret.

per-mathias-h-gmo-26-873

VGs Jostein Overvik (t.h.) intervjuet Per-Mathias Høgmo i Stockholm torsdag kveld.

Høgmo vant OL-gullet for 13 år siden med en Drillo-inspirert filosofi fra 90-tallet. Men det er vanskelig å påstå at han står på samme plattform i dag. Den følelsen var i alle fall umulig å få i derbyet mellom Høgmos Djurgården og AIK i går kveld.

Forsvarsspillet er stramt, men Høgmo lar spillerne bruke ballen i et angrepsspill basert på høyt tempo og stor bevegelse. AIKs etablerte forsvar ble utspilt både en, to og tre ganger. Djurgården var bare et skudd på stolpens innside fra den prestisjetunge seieren i 2-2-kampen.

Høgmo er tydelig på hvordan han vil ha det og utøver en helt annen lagledelse under kamp enn Drillo. Han har stor tro på coaching underveis, gir spillerne mange beskjeder ute på banen – og reiste seg under AIK-matchen hele 58 ganger fra benken.

Det er noe helt annet enn Drillo – som slettes ikke har tro på en slik lagledelse. Under Albania-kampen i mars (0-1) reiste han seg fire ganger. Men aldri for å gi spillerne en taktisk beskjed.

Per-Mathias Høgmos engasjement på sidelinjen er et speil av hans lederstil. Han står for involverende og moderne ledelse der «du aldri blir god alene».

Ofte kan han høres ut som et ekko fra Olymipatoppen og deres coach for lagspill, Marit Breivik. Men Olympiatoppen er ikke involvert i ansettelsen av herrelandslagets nye sjef. Kanskje kan samarbeidet bli tettere med Høgmo som sjef.

Høgmo har i mange år vært tett på fagmiljøet på Sognsvann. Muligens kunne han ha tenkt seg jobben som toppidrettssjef selv, men der ser det ut som NIF satser på Tore Øvrebø også etter at Sotsji-OL er over.

Jobben som landslagssjef er uansett selve drømmejobben for Per-Mathias Høgmo. Etter mer enn 30 år i norsk toppfotball får han sjansen i dens fremste posisjon.

Han har massevis av internasjonal rutine, men har ikke mest erfaring på internasjonalt, topp herrenivå. Han har vært innom som Rosenborg-trener i Champions League og som Tromsø-sjef i Europa League. Men har bare de to gruppespillene å vise til.

De siste årene har Høgmo gjort doktorgradstudier for å knekke den internasjonale koden. Han er ennå ikke ferdig med avhandlingen som inneholder dype studier av både Alex Ferguson, José Mourinho og Arsene Wenger.

Som Nils Johan Semb, Åge Hareide og Egil Olsen kommer han selvsagt til å bli sammenlignet med Drillo-suksessen på 90-tallet. Men mye har skjedd i internasjonal fotball og helt nye grep må tas for å få Norge tilbake i mesterskap.

Nå blir det opp til Per-Mathias Høgmo å ta dem.