Vill, villere, Wiland!

KØBENHAVN (VG) Det er ikke mye som er igjen av Ståle Solbakkens gamle mesterlag fra 2011 i FC København. Heldigvis har han Johan Wiland (32).

bloggparken

I PARKEN: VG-journalist Øyvind Herrebrøden.

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

Svensken, som regnes som tredjerangert på landslaget, var høyt, lavt, nede til høyre og oppe til venstre i Solbakkens første Champions League-kamp siden 2011. Og slik må 1-1 mot den italienske mesteren Juventus regnes som en seier. Og et bevis på at FCK kan «lave ballade» – iallfall på hjemmebane – i den brutale gruppen, der Galatasaray og Real Madrid også er med.

Nordmannens statistikk på hjemmebane i Champions League-puljespillet lever dessuten videre: 4 seirer, 3 uavgjorte – og 0 tap.

Klubbhymnen «Vi er FCK», på melodien til Boomtown Rats’ velkjente «I don’t like Mondays», ble sunget med en kraft at den må ha hørtes til Tivoli på den andre siden av byen. Og jubelbrølet som kom etter Champions League-hymnen hørtes i Parken igjen, føltes som om det kunne løfte stadion.

Og det hevet iallfall FCK-spillerne. Noe av det første tidligere Start-profil Christian Bolaños var å feie Juventus-dirigenten Andrea Pirlo i bakken. Costaricaneren, som gledet Kristiansand i halvannet år, var høflig nok til å den italienske stjernen en hånd for å hjelpe ham på bena igjen, men tonen var satt foran nesten 38.000 i Parken: Null respekt.

MÅTTE GI TAPT: Til tross for en rekke superredninger, måtte Wiland slippe inn dette forsøket fra Fabio Quagliarella. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

SLAPP INN ETT: Til tross for en rekke superredninger, måtte Wiland slippe inn dette forsøket fra Fabio Quagliarella. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Heller ikke med ballen. Solbakken stresset på forhånd at FCK ikke kom til å ha ballen særlig mindre enn Juventus, og hvis så skjedde, ville det trolig gå fryktelig galt. Han fikk rett. 46 København-prosenter mot 54 fra Juventus til pause var antagelig ikke så langt fra hva nordmannen hadde sett for seg. Men han hadde neppe trodd at Parken-publikummet skulle telle høyt på hvert pasningstrekk. Eller at Claudemir kjippet ballen over en Juventus-spiller for sjov og show, selv om hensikten var å trekke ned tempoet og holde ballen i laget.

Det var altså på stillingen 1-0. Mannen med banens danskeste navn, Nicolai Jørgensen, fikk plutselig en låvedør å treffe da ballen falt ned i bena hans etter en stuss fra stopper Ragnar Sigurdsson på Pierre Bengtssons skrudde frispark. Da hjalp det ikke en gang med Gianluigi Buffon i veien. 1-0 til FC København.

Deretter handlet det mer om Juventus, selv om italienerne ikke fikk skikkelig tak på det før nærmere pause. Og derfra og ut talte man cornere (3-16), Juventus-sjanser – og redninger fra Johan Wiland. Det holdt til 1-1. Carlos Tevez, som har overtatt 10’ertrøyen til klubbikonet Alessandro Del Piero, lurer nok aller mest på hvordan svensken ikke kunne lures.

Rundt meg forlater FCK-supporterne stadion. Men det er lett å høre fornøyelsen over gjenskapt entusiasme etter en ny stolt Europacupkveld. Skapt av danskene, svensken og en nordmann.