Bayern – mot mange odds

KØBENHAVN (VG) Å vinne Europas gjeveste klubbturnering to sesonger på rad har vist seg umulig de siste 23 årene. Likevel klarer jeg ikke å velge en annen favoritt til Champions League-tittelen: Bayern München.

Øyvind Herrebrøden.

VG-journalist Øyvind Herrebrøden.

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

Egentlig er det lettere å argumentere mot enn for ny Bayern-triumf før det tyske mesterlaget starter på Oppfølgingen hjemme mot CSKA Moskva i overkommelige gruppe D tirsdag kveld. Å følge opp en sesong der klubben ble unike i Tyskland og sjeldne i Europa med den historiske trippeltriumfen, er vanskelig i seg selv. Etter at Serievinnercupen ble til Champions League i 1992 har ingen klart å vinne turneringen to ganger på rad.

Men slik var det med fotball-EM også, inntil Spania vant i fjor. Fortsatt har de hegemoniet i landslagsfotball, akkurat som jeg tror europeisk klubbfotball er i en Bayern München-æra nå. Kanskje nærmer den seg slutten allerede, for Bayern spiller om sin fjerde finale på fem sesonger i 2014.

For snaue 20 år siden hadde Milan en lignende dominans. Italienerne var ikke bare de forrige som vant to strake titler i Europas gjeveste klubbturnering i 1989 og 1990 (som Bayern prøver på i år), men de spilte også fem finaler på syv sesonger (1989-1995).

TITTEL-RUS: Slik så det ut i mai i fjor da Bayern München-spillerne feiret 2-1-seieren over Borussia Dortmund i Champions League-finalen. Foto: AP

TITTEL-RUS: Slik så det ut i mai i fjor da Bayern München-spillerne feiret 2-1-seieren over Borussia Dortmund i Champions League-finalen. Foto: AP

Som den syvende europeiske trippelvinneren (seier i serie, viktigste cup og Serievinnercupen/Champions League), skal Bayern forsvare tittelen. Slik fulgte de seks første opp jubelsesongen:

Celtic (trippelvinner 1967): Vant ligaen i Skottland og for så vidt den skotske ligacupen sesongen etter. Men røk allerede i første runde mot Dynamo Kiev i Serievinnercupen – og i første runde av FA-cupen. Legenden Jock Stein var manager.

Ajax (1972): Rumeneren Stefan Kovacs overtok som trener i 1971 etter at klubbens totalfotball-ideolog Rinus Michels reiste til Barcelona. Først tok Kovacs hollenderne til trippelen, deretter sørget han for at ingen heller har fulgt opp som Ajax: Med Johan Cruyff som ledestjernen vant de Serievinnercupen på ny året etter – pluss et nytt nederlandsk ligamesterskap.

PSV (1988): Beholdt en ung Guus Hiddink som hovedtrener og vant serie og cup også i 1989. Røk ut i kvartfinalen i Serievinnercupen.

Manchester United (1999): Beholdt – naturligvis – Alex Ferguson som manager, men mistet keeperprofilen Peter Schmeichel. Styrket få posisjoner og tok et nytt ligamesterskap. Droppet deltagelse i FA-cupen og røk i kvartfinalen i Champions League.

Barcelona (2009): Trener Pep Guardiola fikk en uforlignelig debutsesong. Den påfølgende sommeren solgte han Samuel Eto’o og prøvde å forsterke med Zlatan Ibrahimovic. Fulgte opp med ny ligatriumf og semifinale i Champions League.

Inter (2010): Mistet ingen spillere, men kanskje den viktigste mannen bak triumfen: Trener José Mourinho. Erstatteren Rafael Benitez fikk sparken lille julaften, bare et halvt år etter de var Europa og Italias beste lag. Reddet inn sesongen med annenplass i Serie A og ny cuptriumf med Leonardo som ny trener.

Og Bayern (2013)?

Laget er det samme, og i trippelsesongen fant de den perfekte balansen, nær fotball-ABC, i å variere mellom hurtige angrep når sjansen bød seg, og det å holde på ballen for å slite ut motstanderen. Den nye treneren Pep Guardiola er mer fan av det siste enn det første, og med Mario Götze og Thiago Alcantara inn som dyre kjøp, signaliserer Bayern at det som var ti av ti i mai ikke nødvendigvis holder mål i september og de kommende ni månedene.

Derfor tror jeg så sterkt på dem. Og Bayern er Bayern. «Mia San Mia», som det heter i slagordet: «Vi er den vi er». Fem ganger Europas fotballkonger.

Selv om innledningen på sesongen har budt på skader, litt Guardiola-kritikk for posisjonsskifter innad i laget, omlegging fra to til én på defensiv midtbane. Men det har gitt 13 av 15 poeng i Bundesliga. Og så kalles ikke Bayern «FC Hollywood» for ingenting – der motsetningene dyrkes, stridighetene brettes ut og gamle helter i mektige styreposisjoner skjeller ut stjernene. Senest da sportssjefen Mathias Sammer ba spillerne pelle seg ut av komfortsonen etter 2-0-seieren over Hannover. «Mia San Mia»…

Selv starter jeg Champions League-sesongen med FC København mot Juventus i Parken. Jeg tipper den italienske mesteren spiller (minst) semifinale i år.

Hva tror du? Hvem vinner Champions League? Er det mulig for Bayern å vinne to år på rad?