Noe er riv ruskende galt med måten Drillos prøver å spille fotball på

SKUFFELSEN: Egil Olsen i gangene på Ullevaal etter gårsdagens tap mot Sveits. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

SKUFFELSEN: Egil Olsen i gangene på Ullevaal etter gårsdagens tap mot Sveits. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

ULLEVAAL STADION (VG) Hvis Norges Fotballforbund har en Drillo-erstatter klar, så kan de like godt la ham starte nå. For Norge kommer uansett aldri til VM i Brasil.

Av: Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Da Håvard Nordtveit, etter 57 minutter, klinket en lang og høy ball mot Norges laveste spiller, Tarik Elyounoussi, var det bare beviset på hvor meningsløs denne kampen hadde vært for Norge.

For Norge ble tidvis rundspilt og utspilt, og var i realiteten sjanseløse mot laget som var rangert bak oss i kvalifiseringen, Sveits. Det endte 0-2, i en kamp Norge ikke skapte en eneste sjanse i 2. omgang, da de måtte score for å holde på håpet om VM.

Norge slapp til to totalt unødvendige frispark langt ute på banen, og det resulterte i to headinger fra dødballer, bak Rune Almenning Jarstein og i mål. Norge fikk smake sin egen medisin, og det skulle bare bli verre.

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG.

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG.

Det var trist, nærmest tragisk, å se på. Norge så ut som et lag som hadde møtt hverandre for første gang – i går. Sveits så ut som Brasil i forhold.

Og med dette tapet er det bare verdens mest syltynne teori som kan ta oss til nettopp Brasil.

Jeg tror ikke på mirakler. Og jeg tror ikke på at Drillo kan ta oss dit. Ikke etter det jeg så i går, det jeg så hjemme og borte mot Albania, og det jeg så i Island. På fem kamper mot disse tre nasjonene har Norge tatt to poeng.

Det er rett og slett altfor dårlig. Norge har ingenting i VM å gjøre.

Så NFF: Har dere erstatteren klar, noe jeg ikke tror dere har ennå, så la ham starte nå. Verre enn dette, kun tre seirer på åtte kvalikkamper i den enkleste puljen vi kunne tenke oss, kan det uansett ikke bli.

Men er det som jeg tror, at det fortsatt foregår en intern kamp i NFF om hvem som skal overta etter Drillo, så kan han like godt ta de to siste kampene også.

Å finne en vikar for to kamper er ikke noe poeng. Norge er ute av det. Det eneste poenget med å la en ny, fremtidig landslagssjef starte nå er å gi han enda bedre tid til å forvalte den generasjonen fotballspillere som Norge må lene seg på i årene som kommer.

Noe er riv ruskende galt med måten Drillos lag prøver å spille fotball på. Det gikk ok mot Kypros, mest fordi Kypros er dårlige. Men Drillo vil spille fotball på en bestemt måte, og på meg ser det ikke ut som spillerne vil det samme.

Poeng 1: Det er ikke noe galt i å slå langt. Men da må det være en plan rundt langballen. Det må være definerte oppgaver, fra hvem som skal slå den presis, hvem som er mottager, og hvem som skal starte løpene når ballen slås.

Jeg så ingen ting av dette på Ullevaal i går. I stedet så jeg stadig håpløse hodeballer mot Tarik Elyounoussi. Det var nesten vondt å se på.

Poeng 2: Når det skal presses, så må det skje kollektivt. I går var det stort sett én og én. Jeg så hvor oppgitt Stefan Johansen ble når han jaget ballen og nesten klarte det. Han så seg rundt: Ingen hjelp å få.

Poeng 3: Ledelsen fra benken var fraværende. Nå tenker jeg ikke på at Drillo ikke er ute og jager spillerne sine frem, for sånt gjør bare ikke han. Men når du trenger en scoring, hvorfor bytte en sentral midtbanespiller med en som er en kopi? Det er da du skal tenke offensivt, sette inn hodespilleren Frode Johnsen (det var vel derfor han var tatt ut?) og klinke ballen mot Odds 39 år gamle spiss.

Og da en back blir skadet, så må ikke han erstattes med en annen back. Da er det lov å legge om til tre bak, sette inn en Vegard Forren som kan slå mest presist av alle i den norske troppen.

Men ingenting av dette skjedde.

Så kampen ebbet ut med 0-2, og følelsen som sitter igjen er at Norge ikke visste hvordan de skulle angripe for å ta igjen ledelsen.

Det er trist.

Men dessverre sant.