Hvem spiller Rooney for i kveld?

arp3619472-jpgmanche-132

Wayne Rooney da han kom inn som innbytter mot Swansea. David Moyes til høyre. Foto: AFP

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG

(VG Nett) Hvem spiller Wayne Rooney (27) egentlig for i dag – José Mourinho eller David Moyes?

Rooney kan bli et kontroversielt innslag i Uniteds startellever mot Chelsea i kveld. For første gang siden det ble kjent at Rooney vil bort fra klubben, kan 27-åringen spille foran fansen på Old Trafford.Sindre Øgar

Og det mot klubben som har kommet med to Rooney-bud.  Og planlegger et tredje.

«Hvorfor beholde en misfornøyd spiller?» spør José Mourinho. Han stiller spørsmålet mot bedre vitende. Chelsea-manageren vet at Rooney er spilleren som kan bikke Premier League-gullet i favør Chelsea. Eller disfavør.

Rooney kan score for United i dag og gå til Chelsea i morgen. I mai kan han stå igjen som Premier League-mester – som United-spiller eller som Chelsea-spiller. En rød Rooney-scoring i kveld, gjør det vanskeligere for ham å vinne et blått ligagull i mai.

Derfor kan man mistenke Rooney for ikke å ville/kunne – bevisst eller ubevisst – gjøre sitt beste hvis han spiller i kveld.  For noen år siden var det utenkelig for United-fansen at det skulle ende slik.

Rooney ble umiddelbart spilleren United-fansen elsket å elske. Fandenivoldskhet, innsats og scoringer. Det var det de fikk. Han var attpåtil engelsk. Og så sånn ut. Han løp etter ballen som en bikkje.

Tre mål allerede i debuten mot Fenerbahce – 28. september 2004. Det ble totalt 17 mål i debutsesongen. Og det fortsatte slik (i alle turneringer): 19 (05/06), 23 (06/07), 18 (07/08), 20 (08/09), 34 (09/10), 16 (10/11), 34 (11/12) og 16 (12/13).

Men Rooney gjorde etter hvert mer enn å score. Han hadde en utroskapsaffære/flørt med byrivalen Manchester City i 2010, som han klarte han å rette opp i med en kanonsesong i 2011/12. Tiden, og noen spektakulære scoringer, leger noen sår.

Målene hans. Klassen hans. Det er de egenskapene som jaktes av en gulljagende José Mourinho. Og som United ikke har råd til å gi slipp på – før de har en erstatter på plass.

Hva hadde du gjort med Wayne Rooney hvis du var David Moyes i kveld?