Når lidenskap blir til jobb

Foto: Pa Photos

Foto: Pa Photos

SWANSEA (VG) Det var en merkelig opplevelse. Jeg har lest og hørt mye om det kjølige forholdet mellom Wayne Rooney og Manchester United. I går så jeg det selv.

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG.

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG.

Av: Knut Espen Svegaarden, journalist VG

For – noe overraskende for mange – satte manager David Moyes inn Wayne Rooney etter en time. Garantert et helt bevisst valg. Et klapp på skulderen, noen korte beskjeder – og så var Rooney i gang igjen hos Manchester United.

Eller var han egentlig dét?

Da har varmet opp langs sidelinjen kom det litt tvetydige signaler fra Uniteds supportere om hva de tenkte om Rooneys retur. Noen pep, andre klappet. Så prøvde de på et massivt «Roooooo-neey…»

Men det kom ingen reaksjon eller klapping over hodet i retur fra mannen som i ni sesonger har gledet Manchester Uniteds supportere.

Da han entret banen var også mottakelsen blandet. Men det skulle komme flere, noe merkverdige situasjoner. For Wayne Rooney smilte ikke. Han så ikke lykkelig ut. Men han var på jobben. Så han prøvde å engasjere seg, gjøre seg spillbar. Men han fikk sjelden ballen.

Etter 72 minutter fikk han den, og spilte Robin van Persie for første gang. Denne dro av en mann og klinket ballen i mål. Moyes var oppe fra benken og jublet, van Persie kom seg dit, og alle spillerne jublet sammen for en praktfull scoring.

Bortsett fra han som hadde målgivende pasning.

Wayne Rooney gikk for seg selv, så i bakken og var førstemann tilbake på egen halvdel.

Manchester Uniteds supportere reagerte. De så hva som skjedde. Når en på laget ikke vil juble med resten, så endrer tonen seg – kraftig. Ingen er større enn laget. Det er sånn Alex Ferguson bygde suksessen i klubben.

På overtid sendte Rooney Danny Welbeck fri. Det ble ny scoring, 1-4, og en ny målgivende fra Rooney. Heller ikke denne gangen deltok han i feiringen, «faket» i stedet en liten skade og kom ikke med et smil en gang.

Det toppet seg da kampen var slutt. Wayne Rooney var den eneste United-spilleren som ikke takket supporterne for kampen. Han hilste på med- og motspillere.

Og gikk i garderoben som førstemann.

At noe er alvorlig galt mellom Manchester United og Wayne Rooney er åpenbart.

Det som en gang var følelser og kjærlighet så plutselig ut som en vanlig jobb.