Overgangene Manchester United og Liverpool ikke kan la skje

Av: Knut Espen Svegaarden i England

LONDON (VG) Fernando Torres. Mange har vært kritiske til han i Chelsea-trøya. Men det er hans overgang fra Liverpool til Chelsea i januar 2011 som er avgjørende for det som skjer i Liverpool og Manchester United nå.

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

50 millioner pund. Det var megasummen Liverpool fikk for Torres den gangen. Mange penger, for mange til å si nei for Liverpool.

Men i ettertid er overgangen blitt sett på som et veiskille. Bare halvannen sesong før Torres dro, ble Liverpool nummer to i ligaen – foran Chelsea. Siden har Chelsea vært foran

Liverpool. Ikke fordi Torres har vært spesielt god, men fordi Liverpool mistet sin profilerte målscorer.

Og på mange måter endret det forholdet mellom klubbene.

Chelsea ble sett på som den sterke. Liverpool som den svake – fordi de solgte til en direkte konkurrent.

I Liverpool har de forbannet seg på at det ikke skal skje igjen. Derfor gikk klubbeier John Henry tøft ut da Luiz Suarez ville bort, samtidig som Arsenal ønsket seg spissen.

Skyggen fra Torres kom kjapt. Skulle Liverpool nok en gang selge en spiss, en toppspiller, til en direkte konkurrent?

Svaret ble «no way.» Og «Never.»

Skulle Suarez selges, så må det bli ut av England. Men aller helst ikke i det hele tatt. Både eier Henry og manager Brendan Rodgers vet hvor mye større sjansen er for å nærme seg en plass i Champions League denne sesongen med Suarez og scoringene hans på laget.

Det er farlig å bli sett på som en «selgende klubb». Det kan skremme spillere fra å komme til klubben din. Bare spør Arsene Wenger i Arsenal. På et par sesonger mistet de Emmanuel Adebayor, Cael Clichy og Samir Nasri til et lag på vei opp – og etter hvert forbi dem, Manchester City. Og ikke minst Robin van Persie til Manchester United.

Arsenal gikk fra å bli nummer to og tre til å kjempe seg til fjerdeplasser.

Som en toppklubb kan du ikke fortsette å selge spillere til konkurrentene dine.

Og dette har Manchester United sett. Nå var ikke Carlos Tevez eid av klubben, men da United ikke var nok interessert i å forlenge med argentineren etter to år, dro han til Manchester City. Det endret ikke maktbalansen i Manchester, men det gjorde likevel noe med den. Det var – blant annet – kjøpet av Tevez som gjorde at avstanden mellom klubbene ble langt mindre – og etter hvert vippet ligagullet i Citys favør for et drøyt år siden.

Derfor selger ikke Manchester United Wayne Rooney til Chelsea. Uansett hva Roman Abramovitsj og José Mourinho ønsker, så har United bestemt seg: Det går faktisk ikke an å selge en av sine beste spillere, en spiller som har scoret tosifret antall mål i ligaen de ni siste sesongene, til en direkte konkurrent.

For hvilken manager vil være den som solgte Englands beste angrepsspiller de 10 siste sesongene? Og det attpå til to ganger (Moyes solgte Rooney til United i 2004). Og det er en dårlig start for Moyes ved et salg av en av klubbens beste spillere, uansett om meningene er delte om hva supporterne mener klubben skal gjøre med Rooney.

Manchester United så selv hva kjøpet av van Persie førte til for dem forrige sesong (ligagull). Og de vet at hvis Chelsea kjøper Rooney så kan det lett vippe balansen mot London.

Derfor er det uaktuelt. Da lar klubben heller Rooney være i klubben – uansett om han vil spille eller ikke. Håpet er at han skal skjønne at det hjelper ikke å be om transfer heller, og at han igjen skal spille og score mål for Manchester United.

Tottenham er også i litt samme situasjon med Gareth Bale. Eier Daniel Levy vil nødig fore konkurrentene med klubbens beste spillere – igjen. Som har gjorde da Dimitar Berbatov dro til Manchester United i 2008. Og Michael Carrick noen år før det igjen.

For det er sju klubber som mener de kan enten vinne ligaen eller komme til Champions League denne sesongen: Manchester-klubbene, London-klubbene Arsenal, Chelsea og Tottenham, samt Liverpool.

Med de ambisjonene kan du ikke selge dine beste spillere til en konkurrent. Spesielt ikke når du knapt har tid til å erstatte dem.

Og noen husker kanskje hvem Liverpool erstattet Fernando Torres med i 2011?

Andy Carroll er allerede godt plassert i West Ham.