Zlatan – Norge 44-27

Av Sindre Øgar, sportSindre Øgarsjournalist i VG

STOCKHOLM (VG) (Sverige-Norge 4-2) Zlatan Ibrahimovic (31) nettet for 44. gang i sin 91. landskamp. Til sammenligning har Norges 20-mannstropp 27 mål til sammen.

Det forteller litt om hva Zlatan betyr for Sverige.

Siden Ibrahimovic tok på seg den gule og blå landslagsdrakten for første gang i 2001, har Sverige kvalifisert seg til fem av seks mesterskap. Norge har stått utenfor alle gangene.

Zlatan scorer i snitt i annenhver landskamp. Moa har syv mål på 26 kamper. Daniel Braaten tre på 46. Og hele Norges tropp har altså en haug med kamper, men bare 28 mål.

Det første som slår meg når jeg sitter på Friends Arena og ser på Zlatan er hvor massiv han er. 195 cm. 95 kg. Sterk som en okse. Likevel myk som en katt. Han er den største atleten.

Han chipper over Jarstein. Han hopper elegant over ballen. Han drar «Zlatan»-finta.  Innimellom rusler han bare rundt med føttene – i skostørrelse 47 – sprikende utover. Han oppsøker rom, gjør seg spillbar – før han eksploderer.

Sveriges landslagssjef Erik Hamrén vet at han ikke kan lære bort noe som helst til Zlatan når det gjelder hvordan man spiller fotball. Men Hamrén forteller at han bruker tid på å lære stjernespissen om lederskap.

På Friends Arena fremstår Zlatan som den lederskikkelsen Sverige trenger på den vanskelige veien mot Brasil-.

veg130814-485-sverig-652

Foto: NTB

Han trenger ikke rope høyt for å bli hørt. Et vink til Andreas Isaksson – og den svenske keeperen roer ned i stedet for å stresse med å sette i gang spillet.

Og Zlatan er på banen hele kampen – selv om Paris Saint-Germain har seriekamp igjen til helgen. Det er tydelig at Zlatan tenker på Sverige. Og at han er motivert for landslagsspill, tross sin overlegenhet.

Norge har ingen Zlatan. Ingen er i nærheten.

Men to debutanter fikk sjansen mot Sverige. Stefan Johansen åpnet skrekkelig, men spilte seg opp og fikk betalt med en scoring. Omar Elabdellaoui var positiv, spesielt offensivt.

Kanskje må vi stole på ungguttene i kvalikkampene mot Kypros og Sveits i september? Sverige stoler på en verdensklassespiller.