Tyskerne ergrer seg over Norge

De tyske spillerne og lederne er ekstremt opptatt av den norske spillestilen før dagens EM-finale.

Av Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG olekr-jpgr-dmerket-i-718

Ja, til de grader at det ligger et norsk håp der. Det virker nesten som landslagssjef Silvia Neid og spillerne er litt i sjokk etter å ha sittet på spillerhotellet sitt og sett Norge slo ut Danmark i semifinalen. De virker faktisk usikre og nervøse.

0-1 i gruppespillkampen mot Norge bidrar selvfølgelig i høy grad til den usikkerheten. Da jeg snakket med Marit Fiane Christensen om det etter treningen i går, sa hun noe veldig klokt: «tyskerne tenker på hvordan de skal ta oss, samtidig som de skal ha sitt eget spill. Vi spiller bare vårt egen spill».

Jeg kom til å tenke på det jeg snakket med den tyske backen Leonie Maier om dagen før. Hun pratet om taktikken til tyskerne. Om hvordan de måtte være tålmodige og vente på rom, om at de måtte bruke kantene. Alt for å «lure» den norske taktikken.

Even Pellerud smiler lurt her i Stockholm. Han har tydeligvis ingenting i mot å bli skjelt ut av alt og alle på grunn av den norske spillestilen. De svenske storavisene Aftonbladet og Expressen tok fram slegga etter semifinaleseieren, men lengst gikk likevel danske Ekstra-Bladet som mente at Pellerud hadde beordret jentene til å «parallellparkere hele laget foran eget felt og så leve av de sporadiske kontringer, dødballer og tilfeldigheter som alle fotballkamper byr på». Jeg så ikke ordet «fjellape», men Ekstra-Bladets kommentar kalte i hvert fall Pellerud for Drillo Light.

Mye kan sies om den norske spillestilen, men Pellerud & co kan knapt kritiseres for at de prøver å vinne fotballkamper, som utvilsomt er det viktige i et europamesterskap. Selv har jeg alltid vært av den formening at det ikke er noe som heter «fortjent» eller «ufortjent» i fotball, så sant det ikke skulle være en gedigen dommerblunder som avgjør.

– Vi spiller på det vi kan, sier Marit Fiane Christensen. – Vi vet at burde bli flinkere til å holde ballen i laget, men det er ikke helt tiden for å øve på det her. Kort sagt: Norge har tilpasset sitt spill etter forutsetningene. Det er ingen Messi’er på vårt kvinnelandslag, på samme måte som det ikke er noen med slike egenskaper på herrelandslaget heller. Så kan vi bare håpe at norsk fotball også klarer å utvikle slike typer etter hvert. Caroline Graham Hansen på dagens finalelag og hennes gode kompis Mats Møller Dæhli, nå hos Solskjær i Molde, er to av dem jeg gleder meg til å se i fremtiden.

PS: Det er ikke bare Norge som spiller taktisk. Jeg har regnet litt på det og funnet ut at det er 20 prosent færre mål i dette EM sammenlignet med siste EM, i 2009. Den tyske landslagssjefen Silvia Neid tolker det som at spillerne er blitt bedre taktisk. Trolig har hun rett i det.