Rosenborg skaper forventningene selv

SLO REAL MADRID: Her jubler Harald Martin Brattbakk og Nils Arne Eggen etter å ha slått Real Madrid i Champions Leauge i 1997. Da kom trønderne til kvartfinale i Europas mest prestisjetunge fotballturnering.

SLO REAL MADRID: Her jubler Harald Martin Brattbakk og Nils Arne Eggen etter å ha slått Real Madrid i Champions Leauge i 1997. Da kom trønderne til kvartfinale i Europas mest prestisjetunge fotballturnering.

I andre, norske fotballklubber er spill i Europa en uventet bonus. I Rosenborg er det mer en forventning. Og den har de skapt selv.

Av: Knut Espen Svegaarden, journalist VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

For selv om mange trøndere ser at det begynner å bli lenge siden de faste høstkveldene med Champions League, glemmes de ikke. Håpet om gjenskapelse ligger alltid der.

Alt skyldes historien. Den er både en berikelse og en lenke om foten for Rosenborg Ballklub nå. Sånn er det med klubber som har opplevd stor suksess: På et tidspunkt blir alt sammenlignet med gamledager. Og ingen ting er lenger bra nok.

– Du må være tøff i toppen for å spille i Rosenborg, sa trener Per Joar Hansen til meg nylig. Forventingene er annerledes. Du blir kritisert hvis du vinner 1-0, da burde det vært 2-0. RBKs spillere bærer med seg en sterk historie, men problemet er at bare Mikael Dorsin har opplevd deler av dem. Resten er noviser i Europa.

Rosenborg deltok i Champions League åtte sesonger på rad, fra 1995-2002. Så igjen i 2004, 2005 og 2007. 11 sesonger i den gjeveste ligaen på 13 sesonger er mildt sagt imponerende. I tillegg er det blitt noen opptredener i Europa League.

Men det førte også til at mange nærmest tar det som en selvfølge at Rosenborg skal spille i Europa. Og dermed kom hjemmetapet mot skotske St Johnstone på Lerkendal rett i fleisen på bortskjemte trøndere. Stopper eventyret allerede nå?

BARE NESTEN: I 2011 kom Rosenborg til tredje kvalifiseringsrunde i Champions League. Siden den gang har ikke klubben vært i nærheten av å komme med i «det gode selskap».

BARE NESTEN: I 2011 kom Rosenborg til tredje kvalifiseringsrunde i Champions League. Siden den gang har ikke klubben vært i nærheten av å komme med i «det gode selskap».

Rosenborg har aldri gått videre til spill i Europa etter tap hjemme i første kampen. Og St Johnstone har aldri tapt hjemme i Europa. Klubben, som ble nummer fire i skotsk Premier League forrige sesong, har heller ikke tapt på hjemmebanen i Perth siden 28. november i fjor (åtte måneder).

– Vi liker å bryte barrierer, sier Micke Dorsin. Og det trengs. For selv med seier i Skottland er det langt fram for Rosenborg. En kvalik-runde til, deretter en play-off, for å komme inn i Europa League.

Nå har ikke Rosenborg budsjettert med spill i Europa. Men en plass der kan gi så mye som 30 millioner kroner, penger klubben sårt trenger for å kutte satse som de ønsker i årene som kommer også.

Så kampen i kveld betyr mye mer enn en vanlig fotballkamp. Og spiller Rosenborg opp mot sitt beste, så er ikke skottene bedre enn laget som i øyeblikket leder den norske ligaen. Kapasiteten på stadion i Perth er heller ikke mer enn 10 000.

Det er med andre ord lite å grue seg for.

Tromsø har det beste utgangspunktet av de norske lagene, og bør ha en fair sjanse til å gå videre til neste kvalikrunde. Hødd har – uansett resultat i bortekampen – gjort oss stolte med seieren sin på Høddvoll. Mens et Strømsgodset-lag i motvind vil få slite med å komme seg videre etter 2-2 fra hjemmekampen.