– Jeg blir kvalm

VANT: Med VGs Ole Kristian Strøm som vitne vant Tyson Gay sitt hittil siste løp i Lausanne for ti dager siden.

VANT: Med VGs Ole Kristian Strøm som vitne vant Tyson Gay sitt hittil siste løp i Lausanne for ti dager siden.

Jeg ble imponert av Tyson Gay da jeg så han løpe 100 meter på 9,79 i forrige uke.

Av: Ole Kristian Strøm, sportsjournalist VG

Ole Kristian Strøm

Ole Kristian Strøm

Jeg hutret litt i den sveitsiske julikvelden og syntes at Gay gjorde en sterk tid. For 600 000 kroner i startpenger.

Men løpet i Lausanne er kanskje også det siste vi får se av amerikaneren på en friidrettsbane. Jeg blir kvalm.

I ettermiddag innrømmet Gay selv å ha avgitt en positiv dopingprøve, og kan bli utestengt i lang tid. VM i august er uaktuelt, og vi går dermed også glipp av den lenge etterlengtede duellen mellom Gay og Usain Bolt.

Av de fire beste i OL i fjor, er det nå bare Bolt som ikke har vært i dopingkontroverser. Det har både Yohan Blake, Justin Gatlin og nå altså Gay.

Jeg har vært så naiv å tro at den dypt religiøse Tyson Gay var en ren løper. Så feil går det an å ta.

Avsløringen av Gay betyr at friidretten fortsatt er råtten. På samme måte som når du ser på Tour de France, tenker du hele tiden at «er disse gutta rene?». Gay-saken vil legge et mistenksomhetens slør også når verdens raskeste mann skal kåres under VM i Moskva om noen uker.

Det positive er selvfølgelig at jukserne blir tatt. Eller blir de det? Hvor langt framme er dopingjegerne? Det vil de ikke avsløre, for usikkerheten om hvor langt dopingjegerne er kommet, gjør at sprinterne fortsatt må skjelve litt i tightsene sine. Og at testen av Gay er tatt utenfor konkurranse, viser nok en gang hvor viktig det er at idrettsstjerner hele tiden risikerer å måtte avgi dopingprøver.

Det hviler et mistenksomhetens slør over både amerikanske og jamaikanske sprintere. Siden 2008 er 12 sprintere fra Jamaica dopingtatt. Den amerikanske dopinghistorien, i både friidrett og andre idretter, er så altfor godt kjent.

Men USADAs avsløring av Gay viser at nok en gang at det er også er positive ting på gang i USA.