– Er Bolt den eneste rene?

Usain Bolt.

Usain Bolt.

Da Tyson Gay (30) tidligere i dag innrømmet positiv dopingprøve, skrev jeg at «jeg blir kvalm».

Av: Ole Kristian Strøm, journalist VG Sporten

Ole Kristian Strøm

Ole Kristian Strøm

Hva jeg gjør nå, etter nyheten om at også Asafa Powell (31) er tatt, skal jeg spare dere for enkelthetene om.

Men det er bare en ting å si: internasjonal friidrett er pill råtten.

Nyhetene om at Gay og fem friidrettsutøvere fra Jamaica er tatt, alt offentliggjort i løpet av noen få timer en søndags ettermiddag og kveld, er mer enn friidretten kan tåle – bare noen uker før det er klart for VM i Moskva.

Friidretten har ligget litt i skyggen av sykling på «dopingtoppen». Nå er jeg ikke så sikker lenger.

Mistankene mot sprintere fra Jamaica og USA har vært der hele tiden, og siden 2008 er nå 14 sprintere fra Jamaica dopingtatt. Det er tydeligvis slutt på at Jamaica er «frihavn» for doping. Det samme kan sies om amerikanerne. De ser ut til å gjøre et helhjertet forsøk på å rydde opp nå. Selv om veien er veldig lang, så er det et veldig godt tegn at disse landene – og også Russland – ser ut til å ta dopingproblemet på atskillig større alvor enn tidligere.

Avsløringene om Gay og Powell gjør at alles øyne i enda større grad blir rettet mot Usain Bolt. Er han den «eneste» rene?

Skulle Usain Bolt bli tatt i doping, ville det være en katastrofe for friidretten. Han er den eneste virkelige superstjerne i internasjonal friidrett akkurat nå, og det store trekkplasteret overalt han dukker opp.

Usain Bolt er ikke tatt i doping. Det har heller aldri vært noen klare antydninger om at han skulle ha noe urent mel i posen.

Jeg velger å holde meg til det.

TESTET POSITIVT: Asafa Powell har avgitt en positiv dopingprøve.

TESTET POSITIVT: Asafa Powell har avgitt en positiv dopingprøve.