Stjernehypens perfekte svar til kritikerne

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett

2013-06-30t225125z-3-79

HELT: Neymar jubler for 2-0-målet. Foto: Reuters.

(Brasil-Spania 3-0) Takk for fotballkunsten, Neymar. Og kanskje du startet slutten på Spanias verdensherredømme i natt?
byline-brenne21

«Oppskrytt», har vært merkelappen hengende rundt halsen til Brasils kjæledegge. I februar kom denne kraftsalven fra sambalandets legende nummer én, Pelé:

– Hver gang Neymar spiller for Brasil, virker han som en helt ordinær spiller. Han har vært dårlig i alle kamper i utlandet. Vi som Santos-tilhengere sier han er verdens beste, men han er allerede mer opptatt av medieoppmerksomheten enn å prestere på banen. Han tenker mest på å endre stil og hårsveis.

Etter turneringens herjinger, med nattens oppvisning som kronen på verket, må diskusjonen være over en gang for alle.

Neymar er nemlig en av klodens beste fotballspillere. Ferdig snakka.

Mens høydepunktene etter Brasils 3-0-seier mot Spania ruller over skjermen, og TV 2-ekspert Ståle Solbakken endelig får snakke mer enn de 36 sekundene han fikk i pausen, bearbeider jeg inntrykkene fra en fantastisk fotballfinale.

Det sterkeste ble levert av mannen som før start så litt jålete ut; han var nøye med å holde skjortekragen oppe, men som like før pause avgjorde Confederations Cup på egenhånd:

Oscars dårlige mottak tvang Brasils nummer ti i offsideposisjon på venstre hjørne av 16-meteren. Men Neymar var like rask i hodet som i føttene slik at han var på rett side da pasningen kom fra Chelsea-spilleren. Deretter: Medtak, skudd, pang og ballen limt i nettet over Iker Casillas mens oppasser Alvaro Arbeloa så det hele liggende på bakken. Rundlurt. 2-0 på tavlen. I praksis game over.

Det var kronen på verket for prøve-VMs beste spiller. I finalen var Neymar så god at seiersvante motstandere måtte sparke ham ned. Kommende lagkamerat Gerard Pique tok til og med et rødt kort for å stoppe ballvirtuosen.

Teknisk, smart, kvikk, løpssterk. Barcelona-spilleren gir nødvendig kreativitet til den hardtarbeidende Brasil-maskinen. En maskin som kvernet i stykker Spania på et vis ingen har gjort i en tellende kamp siden laget overtok hegemoniet i fotballverdenen for fem år siden.

FIKK SVAR PÅ TILTALTE: Pelé.

FIKK SVAR PÅ TILTALTE: Pelé.

Jeg må innrømme at det var morsomt å se på. Sannsynligvis var hjemmeseier bra for å dempe uroen rundt mesterskapet også. Og det gjorde forventningene til VM om ett år om mulig enda større. Nå ser jo utfordrere som Argentina, England, Italia, Nederland, Tyskland, Mexico og Portugal at listen heves ytterligere. Og at Spanias pasningsfotball kan slås.

Etter en lang sesong kunne man kanskje frykte at spillerne ville være slitne før nattens finale. I stedet fikk vi se et hjemmelag så sprudlende og aggressivt som jeg knapt kan huske å ha sett noen i en internasjonal turnering. Kanskje Sør-Korea i 2002. Kanskje Spania på sitt aller beste. Uansett: Det var høy klasse. Og selv om det er forståelig hvis Spanias beste menn merker kjøret etter mange år omtrent uten ferie, var Brasils oppvisning på Maracana en advarsel til resten av fotballverdenen. For det er et meget solid lag som jakter gull på hjemmebane neste sommer.

Brasils landslagssjef Luis Felipe Scolari har vraket kunstnere som Kaka og Ronaldinho. I prøve-VM var heller ingen Robinho eller Ramires i troppen, som likevel inneholder nok av kjente navn. At Fred, som mange år etter at han ble sendt tilbake til hjemlig liga fra Lyon, er vertenes spydpsiss, har for meg fremstått relativt overraskende. To mål i finalen og en god turnering har gjort spørsmålstegnet på topp om til et gult og grønt utropstegn.

David Luiz og Thiago Silva er et stopperpar i verdensklasse. Det samme må sies om backene. På midtbanen virker balansen god med Luiz Gustavo og Paulinho som sterke bidragsytere. Bakerst virker til og med Julio Cesar fra QPR solid. Men det er playmakeren Neymar alle snakker om. Ikke om sveisen. Men om kvaliteten på banen.

Som kan føre laget til gull i det ordentlige VM neste sommer.

Hvem ser du som VM-favoritt nå?