Er Stefan Johansen på feil landslag?

Av Sindre Øgar, journalist i VG

NETANYA (VG Nett) Stefan Johansen (22) ser de fleste med sitt overblikk. Selv blir han oversett av landslagssjef Egil Olsen.

Sindre Øgar

Sindre Øgar, journalist i VG

Strømsgodset-spilleren blir Tor Ole Skulleruds kanskje viktigste spiller i U21-EM. På treningene her i Tel Aviv har 22-åringen blitt drillet i den sentrale rollen i en midtbanefemmer.

Han har vært god.

Stefan Johansen, som bare har tre U21-kamper, burde kanskje ha reist til Albania med A-landslaget.

På U21-treningene har han vært et nivå over alle andre. Pasninger strøs. Han bruker like gjerne yttersiden som vristen. Han er lett i vendingene, oppsøker ballen og spiller hurtig. Ballen trenger ikke å ligge i ro – og på helt riktig sted – når han sender ballen videre. Han stoler på egne ferdigheter. Er i form.

Stefan Johansen har hatt pasningsspilleren Guti som sitt forbilde. Han har studert spanjolen. Og det er mulig å se likhetene – også utover det blafrende håret.

Vardø-gutten har nesten skremmende gode 6,55 i snitt på VG-børsen. I fjor ble han bare børsslått av Magnus Wolff Eikrem. Det siste halvannet året har han vært eliteseriens beste spiller, ifølge VGs journalister.

Å være ligaens beste spiller betyr som regel at man også spiller på et A-landslag – i hvert fall når man spiller i sin hjemlige liga.

Nå tror jeg ikke at Drillo bryr seg så mye om VG-børsen. Jeg vil anta at han finner NSBs rutetabeller like relevant som bakgrunnsmateriale når han tar ut en tropp. Men blant såkalte fotballeksperter (som gjerne også er eksperter når det gjelder etterpåklokskap) er det etter hvert ganske stor enighet om at Stefan Johansen er den som presterer best i eliteserien.

For Skullerud er det en liten gave å ha Johansen på laget. U21-sjefen bekreftet på pressekonferansen tirsdag kveld at spillerne har fått beskjed om hvem som spiller.

Stefan Johansen på spillerhotellet Sheraton i Tel Aviv. Foto: Scanpix

Stefan Johansen på spillerhotellet Sheraton i Tel Aviv. Foto: Scanpix

Med Thomas Rogne småsyk er dette en sannsynlig forsvarsrekke: Omar, Strandberg, Semb Berge, Hedenstad. Blir Rogne frisk, tar han trolig plassen til Semb Berge.

På midtbanen har Yann-Erik De Lanlay, Magnus Wolff Eikrem, Stefan Johansen, Anders Konradsen og Jo Inge Berget blitt drillet sammen. Det er trolig tett mellom De Lanlay og Håvard Nielsen på høyrekanten. Harmeet Singh og Abdi er også kandidater.

Marcus Pedersen blir spiss.

Kampen om keeperplassen har vært svært åpen, men etter det VG erfarer blir det Moldes Ørjan Nyland som får tillit fra start. Dermed blir det benkeplass på Arild Østbø og Gudmund Kongshavn. Keeperne har fleipet om at valget skal avgjøres med stein, saks, papir.