«Er du stressa, Pål?»

Av: Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Søndag kveld. Det er annonsert trekning i cupen, klokken 19:45, på NRK. Da jeg skrur på TV starter Sportsrevyen, et program som har endret seg ekstremt mye de siste årene. Ikke alt til det bedre.

Så det er selvsagt ingen trekning kvart på åtte. Jeg venter. Litt over åtte, annonserer Pål Gordon Nilsen at nå skal det skje – 4. runde i NM for menn skal trekkes. Vi dras mot trekningen. Venter i spenning. Inn kommer generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, en uredd fyr som prater lenge og mye om det meste om du ønsker det. I tillegg: Mjøndalens Mads Hansen, også kjent for å ha meninger, som han ofte deler med oss på twitter.

– Vi må komme i gang, gutter, sier Pål Gordon Nilsen. Han kikker stadig på klokka. Dette er trekningen av åtte ekstremt viktige fotballkamper for 16 lag, men det fortoner seg som alt går på fast forward. Alt haster. Det stresses.

– Vi må få fortgang, gutter, messer Pål Gordon Nilsen – og Siem og Hansen forter seg så mye at de mister både kuler, papir og taleevnen. Det går så fort og er så unødvendig urolig at sindige, men skarpe Siem til slutt sier:

– Er du stressa, Pål?

– Ja, det haster litt, svarer programlederen – og så fortsetter den forte filmen. Vi rekker knapt å registrere hvem som skal spille mot hverandre, ingen tekst kommer opp på skjermen – og så er det over. Siem og Mads Hansen får si noen velvalgte ord om trekningen, heldigvis snakker de begge fort, og så avslutter Pål Gordon Nilsen med å takke ved å si at hvem som får hjemme- og bortebane, det får folk se enten på Kveldsnytt eller på nettet…

Det blir ikke mindre komisk av at Siem, rett før Sportsrevyen er slutt, returnerer til studio med en lapp til Pål Gordon Nilsen der det allerede er bestemt hverl1030-jpgoslo-2012-122em som får hjemme- og bortebane i 4. runde.

For meg blir dette komikveld. En trekning skal være en happening, ikke en innstikker midt i et annet program, i et heseblesende tempo. Det skal være ro, gjester, prat, kuler i bollen – og historikk. Snakk om de forskjellige lagene, deres vei til 4. runde og veien videre. Du må gjøre cupen til noe stort, noe viktig. Ikke noe «vi må ha med.»

Men det forteller sitt om den verdenen vi lever i – der det meste haster.  Kjetil Siem var i studio. Han burde ha fått tid til å si masse om cupen, dens tradisjon og hvordan han tenker seg cupen i fremtiden. I stedet blir han til en marionett, en som er innom i fem minutter for å løfte åtte kuler opp av en bolle.

 

Det kunne like godt vært en de henta inn fra gata. Det spilte ingen rolle hvem som gjorde det – egentlig.

I Norge diskuteres cupen, hva som er bra med den, hva som ikke er så bra og hva som bør gjøres med den i fremtiden. De som kjenner meg vet hva jeg mener: Trekning fra 1. runde, både motstander og bane. Først lag opp får hjemmekamp. Blir det vrient med reiser, så får det være regional trekning de to første rundene.

Men første lag som trekkes skal alltid få hjemmebane. Det kan virke urettferdig der og da, men så lenge alle vet at sånn er systemet, så slipper vi i hvert fall linjal og NAFs veibok for å finne ut hvem som har reist lengst og mest.cop7790-jpgoslo-2013-287

Det blir bare for dumt. Spesielt at det skal brukes tid og ressurser på det. Helt rettferdig vil det aldri bli – uansett. Så jeg vil ha det uforutsigbare, det sjarmerende, det med at cupen ER mer tilfeldig enn seriespill, og at det handler om å være heldig eller uheldig med trekningen.

Et år får du kun hjemmekamper. Neste år kan du få kun bortekamper. Alle vet at det er sånn. Det blir ingen diskusjon av det.

Men tilbake til starten – trekningen: Den må selvsagt gjøres til en happening, som en viktig begivenhet. Ikke legges midt i et annet program, med stress og mas for å få det unna.

Da virker det som sekunda vare.

Og det er vel ikke det cupen er ment for å være?

Så jeg får omskrive Kjetil Siems ord til Pål Gordon Nilsen, spesielt siden det snart er både U-EM og VM-kvalifisering mot Albania:

«Er dere stressa, fotball-Norge?»