Vær så god, Guardiola!

Øyvind Herrebrøden.

Øyvind Herrebrøden.

Av Øyvind Herrebrøden, VG-reporter på Wembley

LONDON (VG) Bayern er best i  alt i Tyskland og Europa. Men alt tyder på at de blir enda bedre.

I natt drev Bayern-fansen rundt i Londons gater, puber og på t-banevogner i brune Läderhosen og rød overall og og sang «Europa-Pokal-Sieger» på melodien av We’re not gonna take it. Bare tilfeldigheter gjorde at de samme supporterne kunne brølt om det samme hjemme i München for ett år siden, da Chelsea rappet det gjeveste trofeet. Og med litt flaks og marginer kunne Bayern til og med tatt seriemesterskapet fra Borussia Dortmund i 2012.

Og alle så at Bayern hadde et kanonlag. Bare hvordan de gikk ut mot Real Madrid på Santiago Bernabéu i semifinalen i fjor var beundringsverdig. Men hva gjorde klubben etter å ha blitt nummer to i serie, cup og Europa sist vår med det mange mente var et nær komplett lag?

De brukte en halv milliard på nye spillere.

De hadde gode midtstoppere, men hentet likevel brassen Dante fra Borussia Mönchengladbach. De hadde dominante midtbanespillere, men sprengte likevel den tyske overgangsrekorden for å få signaturen til Athletic-eleganten Javi Martínez (cirka 320 millioner kroner), en fyr som kom ut av Wembley i lørdag kveld med det som må ha vært matchballen under armen. Og Bayern hadde den tyske landslagsspissen Mario Gomez, som kom til EM sist sommer som Bayern-toppscorer og som en av Europas heteste spisser. Men likevel brukte de 100 millioner på å hente kroaten Mario Mandzukic. Hvorfor skjønte du da han skjøv inn 1-0 på Wembley lørdag kveld og på antallet scoringer i Bundesliga denne sesongen.

Innlegget fortsetter under bildet!

Pep Guardiola overtar det som allerede - med rette - kan kalles kongene av fotball-Europa.

Pep Guardiola overtar det som allerede – med rette – kan kalles kongene av fotball-Europa.

Hjemme i Tyskland har Bayern trikset seg fra rekord til rekord. De har vunnet seriegull tidligst, ledet tabellen lengst, tatt flest poeng, sluppet inn færrest, satt den lengste seiersrekken, hadde den beste sesongstarten og så videre – gjennom 50 års Bundesliga-historie.

Og hva gjør Bayern nå? De skifter fra Jupp Heynckes (68) til Josep Guardiola (42). Det er vanskelig å argumentere for at det er et steg ned på trenerskalaen, snarere det motsatte, selv om Heynckes trolig fører Bayern til en historisk trippel som tidenes første tyske lag. Du kan legge til Dortmunds playmaker Mario Götze. Og ifølge Heynckes er ikke Dortmund-toppscorer Robert Lewandowski heller langt unna. Med andre ord: Dette fantastiske, solide Bayern-laget blir bedre.

Det som over 90 minutter mot Dortmund på Wembley var best – etter at skuldrene gikk fra ørehøyde til å være på plass nedenfor halsen – etter cirka 30 minutters spill i Champions League-finalen. Og det som var 25 poeng bedre enn Dortmund over 34 ligaomganger fra august til mai.

Allerede kombinerer de pasningssikkerhet og ballbesittelse med hurtig, direkte spill og dristighet. Pluss at de har fått en bedre struktur uten ball (antagelig blant annet ved å se hva Dortmund gjorde i fjor). OG over hele linjen har laget fysikken. 7-0 over Barcelona over to kamper, 4-0 over Juventus over to kamper forteller at det var Europas beste lag som vant.

Det er lett å snakke om at Guardiola får en umulig oppgave, at det bare kan gå én vei, som det gjorde med Rafael Benitez og Inter etter at de vant sin trippel i 2010. Men han overtar et slotts fundament og med Götze og Lewandowski på plass, ser det vanskelig ut å mislykkes igjen – iallfall på ett av de to viktigste trofeene.

Kanskje kan dette Bayern-laget bli det første siden Milan i 1989 og 1990 som vinner den gjeveste europacupen to år på rad. I Champions League-historien (fra 1992) har det aldri skjedd. Vi får svaret i Lisboa om ett år. Det eneste som virker usikkert, er om matchvinnerhelten Arjen Robben blir med videre.

Hva tror du? Tror du Bayern blir bedre med  Guardiola? Eller er det ikke mulig? Tror du Dortmund slår tilbake i Bundesliga

@oyvindherrevg