Finalen som har alt

Øyvind Herrebrøden.

VG-reporter Øyvind Herrebrøden

Av Øyvind Herrebrøden, VG-reporter på Wembley

LONDON (VG) Champions League-finale. Det blir ikke større enn det, uansett. Men 2013-utgaven spiller på fotballens bredeste spekter.

For dette er styrtrike, vakre München mot industriarbeiderne fra det nedslitte Ruhr-området. Der bayerske ledere planlegger å dytte milliarder inn i en OL-søknad, sitter man i Dortmund og omegn og vurderer kanskje å investere i ny kølappmaskin på arbeidsledighetskontoret. Du har den arrogante storklubben som styrer tysk fotball, handler hvilke spillere de vil (som Mario Götze) – mot oppkomlingen som nesten gikk konkurs for bare noen få år siden.

Bayern kommer til finalen med en klubbdirektør som personlig etterforskes for stukket unna store millionbeløp for å unndra beskatning. Han får sitte i fred. Da kansler Angela Merkel sa det hun mente om Uli Hoeness, fikk hun kjeft i retur. Av sin egen partifelle – fra München, selvsagt. Hvordan kunne Tysklands statssjef våge å si noe slikt om en av byens store helter og viktigste menn?!

Så store er FC Bayern. Og da blir kontrasten mellom de to klubbenes trenere så passende at det nesten blir komisk. Gamle, grå Jupp Heynckes (68). Sirkuset Jürgen Klopp (45).

Men la det være sagt: De styrer hvert sitt praktfulle fotballag. Og det er heldigvis det som betyr noe på Wembley i kveld. Bayern er på papiret best (les gjerne Truls Dæhlis og min vurdering av lagene). Men Dortmund vet alt om dem. Og 25. mai er definitivt en dato for hvordan Champions League kan vinnes på den mest spektakulære måte – bare spør Liverpool-supporterne.

(Bloggen fortsetter under bildet!)

IMG_1881Nå kommer jeg rett fra et farget Trafalgar Square. Alt som minnet om noe britisk der, var en sekkepipe som spilte «Flower of Scotland» og et par røde, toetasjers busser. Lord Nelson står på sin over 50 meter høye sokkel – og kanskje er det like greit at han har ryggen til den tyske flåten av Borussia Dortmund-supportere som har invadert hele torget. Det er gult og sort – rechts, links, gerade aus. Og det er fortsatt mange timer igjen til kampstart. Avisen Guardian bygger oppunder feberen. På coveret er det bilde av Wembley med overskriften «Fußball’s coming home».

Gårsdagen på Wembley bød på mye regn, et lite solglimt, lav temperatur og null overraskelser. Kanskje bortsett fra at Bayern-spillerne kom for sent til sin egen pressekonferanse. Philipp Lahm snakket mye om utvikling, Thomas Müller gliste av alt han sa – mens trener Jupp Heynckes smilte minst mulig. Det var hint av glede i ansiktet hans da han hadde en kjapp replikkveksling med Jan Åge Fjørtoft på vei ut.

Ellers satt Heynckes der i dress og moteriktig slips, innrømmet at Bayern hadde trent litt på straffer, men presiserte at det på treningsfeltet var umulig å simulere det presset og den følelsen en straffesparkkkonkurranse gir. Og da han ble spurt om å beskrive forskjellen på seg selv og Dortmund-trener Jürgen Klopp, svarte han: Alder og erfaring. Og det var det. Kanskje ikke rart at journalisten på to seterader bak meg duppet av.

Han våknet da brillene hans var i ferd med å skli av nesen hans. Det bør han være glad for, for ikke lenge etter satte Jürgen Klopp i gang sitt show. Dortmund-treneren kom i treningsklær, med de karakteristiske brillene og tredagersskjegget. Og skapte latter i hele rommet. Mitt fineste fotballøyeblikk denne sesongen, tror jeg er synet av Jürgen Klopp i Madrid etter semifinalen mot Real. Kampen var ferdig litt over halv elleve. Dortmund-fansen sto igjen og sang på Bernabéu. 20 minutter etter sluttsignalet tok spillerne en ekstra jubelrunde til ære for fansen.

Men over 40 minutter etter kampslutt kom én mann ut. Han skulle trolig vært på pressekonferanse og iallfall burde han hatt tusen andre ting å tenke på. I stedet kom han ut på banen igjen og løp ned til kortsidetribunen. Og der sto han og knyttet neven i takt med brølene fra Dortmund-fansen. Jeg tror det oppsummerer lidenskapen hans for klubb og fans mer enn noe annet.

Men hva gjør Klopp i kveld? Kaster han Ilkay Gündogan opp i skadde Mario Götzes 10errolle, eller velger han arbeidsjernet Kevin Grosskreutz til venstre?

Jeg håper det siste. For jeg tror Marco Reus vil blomstre bak Robert Lewandowski. Han gjorde det i Madrid i semifinalen. Faktisk tror jeg Håvard Nordtveits gamle lagkamerat i Borussia Mönchengladbach kan bli finalens store profil. Enten han – eller en annen på R: Ribéry.

Hva tror du? Hvem vinner? Er lagene så jevne at Bayern må gjennom enda en straffesparkkonkurranse?

@OyvindHerreVG