Disse regelendringene ønsker jeg meg

HØR NÅ HER, SJEF! Knut Espen Svegaarden har flere forslag til regelendringer til UEFA-president Michel Platini. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

HØR NÅ HER, SJEF! Knut Espen Svegaarden har flere forslag til regelendringer til UEFA-president Michel Platini. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Åpent brev til UEFA:

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Skrevet av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

«Siden sesongen avsluttes med Champions League-finalen lørdag, og etter å ha fulgt internasjonal fotball i en mannsalder, har jeg kommet fram til at det bør gjøres noen endringer i spillet for å få det mer attraktivt, effektivt og mer spennende.

1. Jeg kan starte med «bortemålsregelen», som det er på tide å fjerne. All den tid det er blitt fantastisk å spille 0-0 hjemme, fordi det da ikke spiller noen rolle om du vinner eller spiller uavgjort borte, så blir regelen for dum. Men mest av alt fordi det strider med all logikk: Det er det samme i hvilken omgang eller på hvilken bane du scorer målene. 2-1 hjemme og 0-1 borte = 2-2. Det er så uavgjort som det kan få blitt, uansett hvor målene scorer. Rettferdighet er viktigst. Likt er likt. Det kan ikke være sånn at noen er likere enn andre.

2. Utslått er utslått. Hvis Europa League skal få noen status i det hele tatt, så må de lagene som kvalifiserer seg dit få spille i fred, uten innblanding fra lag som allerede er utslått i Champions League. Denne sesongen spilte to «tapere» finalen. Da blir turneringen lett til «Losers League», og det er neppe meningen. Her tenker UEFA kun penger, at de vil ha med de nest-mest attraktive lagene. Men dette kan de løse ved å begrense antall lag fra nasjoner i Champions League, for eksempel gå fra fire til tre i de største ligaene.

3. Tidsbruk på uvesentlige ting har økt kraftig i fotball. I sin opprinnelse ble innkast oppfunnet for å få ballen i spill igjen. Det måtte lages noen streker for at banen ikke skulle bli for stor. Men i dag så er tidsbruken ved innkast altfor drøy. De lange skal opp og de små skal ned. Høyrebacken skal gå/løpe over til venstresiden i angrep for å ta innkastet. Så skal han tørke ballen med et håndkle, før han skal ta fart – og endelig kaste. Jeg vil tidsbegrense innkast. Tar du det ikke innen et visst antall sekunder (for eksempel fem), så går kastet til motstander. Også på cornere og frispark ønsker jeg at ting skjer raskere. Det er en grunn til at spillet heter fotball og ikke «dødball», selv om det også er en (liten, etter min mening) del av spillet.

Effektiv spilletid tror jeg ikke noe på. Da vil spillerne bruke akkurat den samme tiden på dødballer og krangling med dommeren som de gjør nå. Derfor vil det ha liten effekt på det jeg er opptatt av: Få vekk dødtiden.

4. Sammenstimlingen rundt dommerne etter avgjørelser har vi fortsatt. Her må fotball lære av håndball. Dommer skal beskyttes, og det er bare tøv at 7-10 spillere fra hvert lag skal bort til dommeren for å si sin mening. Gult kort til førstemann som nærmer seg, så lenge det ikke er kapteinen. Da sparer man både tid – og ikke minst ser det ikke ut som en barnehage etter en dommeravgjørelse. I håndball er det nulltoleranse rundt kritikk av dommer underveis. Hvorfor skal det være annerledes i fotball? Så forskjellige er ikke de to idrettene.

5. Kulturen rundt hands er det viktig å få endret. Før var det dommeren som dømte hands. Nå er det hyling og skriking fra supportere som spillere, hver gang en ball treffer noen inne i feltet. Stort sett er det ikke hands heller, og det hele har utviklet seg til en parodi, der fotballspillere ser ut som skøyteløpere der de legger armene på ryggen mens de er livredde for å reagere som alle ville gjort: Beskytter seg med armene når det kommer et prosjektil av en fotball mot ansiktet ditt. Det snakkes om «armens unaturlige stilling». Det mest unaturlige er som oftest armer på ryggen eller hoppe uten å bruke armene.

Hands er det vanskeligste av alt innen fotball-regler. Jeg er – nesten – enig med Drillo at det er like greit å droppe hands så lenge det uansett er tolkninger av regler som avgjør. Dette er meget vrient. Jeg skjønner at det ikke er mulig å fjerne hands helt, men kriteriene for å dømme både bør i hvert fall økes kraftig.

6. Dette punktet er mest lokalt: Jeg ønsker at alle cuper trekkes, både motstander og arena for kampen. Fordi dette er mest rettferdig.

Mer var det ikke.

Med vennlig hilsen

Knut Espen Svegaarden

fotballjournalist, VG.»