Skullerud burde vært enda råere

Landslagssjef Tor Ole Skullerud tar med seg en meget god tropp til U-EM i Israel, etter noe som må ha vært mange svært vanskelige valg før han landet på akkurat de 23. Jeg mener likevel han burde vært enda råere i utvelgelsen.

Av: Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Skulleruds utgangspunkt er like godt som det er vanskelig: Han har en grunnstamme som har tatt Norge til mesterskapet. I tillegg har flere spillere meldt seg på denne våren, og ingen ting er bedre enn det. Men har Skullerud safet litt, tross alt, og tviholdt på de spillerne som tok Norge til EM, kanskje mest for å beholde det gode miljøet denne gjengen har, og som også er viktig i et mesterskap? Burde han tenkt enda mer sportslig, tatt med noen flere spillere med ekstreme egenskaper, spillere som kan gjøre det uventede når det trengs som mest?

Litt for mange fotballtrenere rår over tropper og benker der det er for mange spillere som er dårligere kopier av de som er ute på banen. Jeg mener at en benk og en tropp – spesielt en som er såpass stor som 23 mann – bør og må inneholde minst mulig av dårlige kopier og mest mulig av «annerledes-spillere.»

Jeg ville tatt sjansen på to keepere i et mesterskap med så få kamper (maksimum fem), i stedet for tre (safe) som Skullerud har gjort. Men nå forteller info-sjef Svein Graff meg at dette faktisk ikke er lovlig. Synd, for det burde være unødvendig med tre keepere for bare fem kamper, maksimum.

Jeg ville ofret enda en forsvarsspiller, enten formsvake Martin Linnes eller Hønefoss-backen Alexander Groven.

Begge disse valgene ville jeg gjort for å få plass til enda flere alternativer – offensivt. Fordi Håvard Nordtveit kan spille både back og stopper, som et alternativ, og Vegar Hedenstad kan spille på begge backene, så mener jeg vi er bra dekket opp bak likevel.

Jeg ville tatt sjansen på å vente på Markus Henriksen fra A-landslaget, fordi han er – selv om han bare er 20 år – en av de med mest rutine og som har vært i best form på klubblaget AZ Alkmaar denne våren. Hvis han kan spille den siste gruppespillkampen, så kan det være nok til at Norge går videre.

Og jeg ville hatt med Muhamed Keita fra Strømsgodset. Han har virkelig svart kritikerne denne våren, har hatt sin beste sesong noen gang, og har den spisskompetansen jeg ville jaktet. Keita er tobeint, han går begge veier, han er god til å drible og han har et tungt og godt skudd. I tillegg er han i toppform. Med Yann-Erik de Lanley på ene kanten og Keita på den andre vil Norge bli vanskelige å få tak på for forsvarsspillerne til våre motstandere. Norge må ha det ekstreme for å komme seg videre, og jeg tror sjansen øker med Keita tilgjengelig.

Da har jeg byttet ut en forsvarer mot en sentral midtbanespiller og en dribler. En til må da ut, siden det dessverre må være med tre keepere.Og jeg sitter med en følelse av at Markus Henriksen kan bli viktigere enn en mann som Harmeet Singh.

Til slutt ville jeg tatt en sjanse: Jeg ville ofret en offensiv spiller for 18 år gamle Mats Dæhli, kanskje Flamur Kastrati. Rett og slett fordi jeg vet at Dæhli kan snu opp ned på en kamp i løpet av minutter, om det trengs. Hans fotballforståelse og syn matches kun av Stefan Johansen i denne troppen.

Derfor burde det vært plass til han, blant så mange som 23 mann. Han ville vært den perfekte spilleren når du trenger en låsåpner, du stanger eller ikke finner utveiene.

Men det er litt lite kultur for å ta sjanser i norsk fotball.

Du skal helst vente til du er gammel nok, følge trinnene i norsk fotball.

Dessverre.