Juksforsøk som dette bør gi rødt kort

bs1826220-jpgelitese-680

ANNULLERT MÅL: Her scorer RBKs Nicki Bille Nielsen med hånda under mandagens oppgjør mot Molde på Lerkendal i Trondheim. Målet ble annullert av dommer Tom Harald Hagen. FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG.

Av: Knut Espen Svegaarden

Stavanger stadion, 16. mai 1999: Viking slår Vålerenga 2-0. Seiersmålet scores av islendingen Rikhardur Dadason, godkjent av dommer Terje Hauge. Etter kampen blir det et helvete – fordi «alle» har sett at Dadason har scoret med ulovlige midler. Han kaster seg fram og slår ballen i mål – med handa.

Ulovligheten får ingen konsekvenser – for Viking og/eller Dadason. Men det får konsekvenser for Egil Olsen. Drillo har stilt spørsmål ved dommer Hauges partiskhet, og det er den tidligere landslagssjefen som straffes, ikke synderen Dadason. Fordi regelverket i Norges Fotballforbund var sånn den gangen.

Lerkendal stadion, 20. mai 2013: Rosenborg og Molde spiller 0-0. Den eneste scoringen er av danske Nicki Bille Nielsen, men godkjennes ikke av dommer Tom Harald Hagen. Det blir et mildt «helvete» etter kampen, fordi dommer så at Nielsen kastet seg fram på innlegget fra Tarik Elyounoussi og slo ballen i mål – med handa. Og fordi synderen raskt erkjente tabben sin, selv om han jublet først.

Passbilde VG-ansatte. Knut Espen Svegaarden

Knut Espen Svegaarden, VG.

Ulovligheten får en konsekvens, i det Bille Nielsen får gult kort og blir sett på som en juksemaker. Og nå er regelverket i NFF endret. Så selv om dommer ikke hadde sett ulovligheten, så kunne NFF ha straffet dansken i ettertid.

Så litt lenger har vi kommet i jakten på syndere som ødelegger fotballspillet. Men har vi kommet langt nok?

Under VM i 2010, i Sør-Afrika, handset Uruguays Luis Suarez på streken mot Ghana i kvartfinalen. Han ble utvist for det han gjorde. Dette fordi regelverket sier at en spiller kan utvises hvis han fratar motstanderen et mål eller en målsjanse.

På Lerkendal kan ikke Nicki Bille Nielsen vises ut, i følge regelverket. Fordi en hands er sabotasje, usportslig opptreden, som skal straffes med gult kort.

Men er det verre å hindre en scoring med hånda enn å score med hånda? Jeg mener nei. På et vis mener jeg at det Bille Nielsen gjør er verre, fordi det er mye mer utspekulert, uansett hvor mye dansken hevder at det ikke var med vilje. Refleks eller ikke: Han gjør som flere og flere i dagens fotball: Prøver å score/vinne med alle midler – også de ulovlige. I Suarez sitt tilfelle så er det også en refleks, der han kaster opp hendene for å hindre en scoring. Men den er på ingen måter utspekulert. Og han prøver da heller ikke å komme unna den.

Hvis juks skal tas på alvor, så er det mulig NFF må endre reglene sine – igjen. De gjorde det etter Dadason-handsen i 1999. Nå er det modent for å se på det igjen. For ingen ønsker at juksemakerne skal vinne.

For gult kort og uthenging til tørk i en dag eller to etterpå, det er kanskje ikke straff nok. Hvis vi skal få endret holdningene til sabotasje av spillet.

Må det en regelendring til for å få bukt med slike påfunn?