Northug blir i alle fall rik

Petter Northug kommer til å tjene grovt med penger ved å stå utenfor det norske skilandslaget i mer enn halve året.

Av Jostein Overvik, sportsjournalist VGJostein Overvik.

Han tjente 4-5 millioner kroner i 2012. Manageren sa i januar at han ville bli skuffet om Northug-lønnen ikke mer enn doblet seg i 2013. Nå skal det være snakk om en privat avtale verdt flere titalls millioner kroner. Ettermiddagens pressekonferanse på Værnes vil kanskje fortelle mer.

Langrennskongen vil uansett sitte igjen med mange flere penger når han trolig legger opp etter Falun-VM om under to år.

Petter Northug kapitaliserer nå selv, på samme måte som Norges Skiforbunds langrennsbutikk har økt sine inntekter kraftig siden Northug slo gjennom i 2006.

Det blir svært interessant å se hvordan hans nye kommersielle avtale er bygd opp. Coop – eller en annen samarbeidspartner – kan jo ikke profilere seg på Northugs tøy under verdenscup, Tour de Ski eller OL i Sotsji.

Northugs Red Bull-flaske har jo blitt faset inn etter alle renn de siste sesongene. Den omstridte energidrikken har fått solid promotering helt uten å være en del av Norges Skiforbunds sponsorlag. Med Red Bull har NSF også funnet en løsning med Aksel Lund Svindal.

FAST FØLGESVENN: Red Bull-falsken har vært Petter Northugs faste følgesvenn etter renn i landslagstøy de siste årene. Foto: NTB Scanpix

Det spørs hva løsningen nå blir når Petter Northugs store privatsponsor bidrar med uendelig mange flere kroner enn Red Bull. Coop skal eventuelt også få dette regnestykket til å gå opp. De må kunne regne hjem det avtalen koster, og være sikre på at den også bidrar til økte markedsandeler.

Kanskje er løsningen profilering av Northug i kjedens mer enn 1000 butikker fra landsende til landsende. Northug frokostblanding? Northug brød? Northug jordbærsyltetøy?

Hva vet jeg?

Det jeg vet er at det kan bli kinkig å ha slike varer stående fremme rett før og under vinterens OL. IOC verner knallhardt om sine markedsrettigheter, og i den sammenhengen blir også Petter Northug en spurv. Han får ikke gå OL om han kommer på kant med IOCs sponsorregime.

Jeg vil tro at Northug har kommet frem til en klar avtale med Norges Skiforbund om hvordan den nye hverdagen skal håndteres på de fleste områder.

Han får full sportslig frihet frem til den internasjonale sesongen drar i gang i november. Det lukter ikke gambling av at Petter Northug skal styre sin egen trening. Jeg tviler på om noen landslagstrener har bedre oversikt over hans treningsregime enn Petter Northug har selv.

Det vil overraske meg om Northug ikke har den disiplinen,  selvinnsikten og gjennomføringsevnen som må til for å gjennomføre en vår, sommer og høst på egen hånd. I den nye virkeligheten har han helt sikkert også råd til å lønne den profesjonelle hjelpen han har behov for.

Forholdet til hans egen skipark og den NSF-ansatte supersmøreren Perry Olsson regner jeg med er avklart. Ingen er tjent med at Northug går på dårligere utstyr. I særdeleshet ikke Norges Skiforbund.

Så får vi se hva Northugs nye løsning betyr for herrelandslaget i langrenn. Jeg tror vel ikke det blir så store forandringer for de andre løperne. Petter Northug har lenge kjørt sitt eget løp og løpere som Martin Johnsen Sundby og Sjur Røthe får umiddelbart ikke noen dårligere OL-forberedelser på grunn av at Northug ikke er til stede på samlingene.

Men på sikt så devaluerer selvsagt skikongens fravær landslagets verdi. Det vil man først se på medieinteressen rundt landslagets aktiviteter. Valget mellom en Northug-pressekonferanse og en mediedag med landslaget kan bli enkelt å ta for de store redaksjonene.

Norges Skiforbund har selvsagt Marit Bjørgen, Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget å spille på, men mister nå et hjul på vognen. Det er ikke gunstig. Det finnes ikke noe reservehjul for Petter Northug.