Jeg tipper det blir Rooney-salg

Av Jostein Overvik, sportjournalist i VG

Han leverte sitt «transfer request» til Alex Ferguson for to uker siden. Wayne Rooney mener alvor. Jeg tviler på om David Moyes stopper ham.

Ferguson har sagt nei, men har allerede meldt seg ut av saken. Det er ikke den avtroppende United-managerens bord. Da Rooney etter sigende ville til Manchester City for tre år siden satte Ferguson himmel og hav – og alle sine knep ­ – i bevegelse. Fergusons vant den kampen.  I løpet av tre elleville dager var en ny 5-årskontrakt signert.

Sommeren vil vise om David Moyes virkelig vil bruke sin første tid i Manchester United på den samme krevende snuoperasjon. Jeg har mine tvil. Han har nesten tre års erfaring med å styre Rooney i Everton, men ble levnet liten ære etter salget til United i 2004.

Da Rooney 20 år gammel (!) kom med sin selvbiografi påsto han at Moyes hadde presset ham ut og lekket det hele til media. Rooney beklaget, betalte Moyes 5 millioner kroner (donert til Everton Former Players Foundation) og stridsøksen ble begravd via rettssalen.

Det blir uhyre interessant å se hvordan Moyes velger å håndtere Rooney nå. Det kan nok hende at stridsøksens egg stikker opp en eller annen plass ­– og smerter – i den nye managerens underbevissthet.

Jeg har i hvert fall vanskeligheter med å se at Fergusons nei til Rooney-salg er førende for hva den nye manageren skal foreta seg.

PEKER UT: Det kan hende at Wayne Rooney, kona Coleen, sønnen Kai og den nye babyen ikke får Old Trafford som hjemmebane neste sesong. Her feirer de seriegullet søndag. Foto: AP

PEKER UT: Det kan hende at Wayne Rooney, kona Coleen, sønnen Kai og den nye babyen ikke får Old Trafford som hjemmebane neste sesong. Her feirer de seriegullet søndag. Foto: AP

Dette må jo David Moyes styre og da spørs det jo hvor mye han mener United kan tjene på at han bruker store krefter på å få Rooney til å bli.

Våren 2013 har han i alle fall ikke hatt fast bosted på det nivået som kreves for å vinne Premier League eller Champions League. Etter at Rooney ble benket i den avgjørende Champions League-kampen mot Real Madrid i begynnelsen av mars har han ikke har vært på topp.

Pasningene fra hans dypere posisjon på banen har vært bra, men han har løpt mindre enn vanlig. Tempoet har ikke vært av verdensklasse, arbeidsviljen på samme nivå og Rooney har ikke scoret mål siden 16. mars.

Slik kan det naturligvis ikke fortsette. Jeg tipper David Moyes ikke er spesielt innstilt på å starte på sin største utfordring her i livet med en umotivert Rooney. Det er mulig han endrer holdning i løpet av par måneder, men Wayne Rooney kan ikke fortsette i United hvis han ikke selv har et inderlig ønske om å fylle en rolle på Old Trafford.

Men det virker jo ikke som Wayne Rooney trives helt med å bli skjøvet ut av den posisjonen han hadde før Robin van Persie ankom Manchester United.  Det til tross for at hele grunnlaget for Rooney-bråket i 2010 var at han tvilte på klubbens evne og vilje til å skaffe spillere i verdensklasse.

Jeg utelukker ikke at Moyes og Rooney finner frem til en felles fremtid, men mitt tips er at Rooney nå blir solgt ut av England. Han er 27 år og har to år igjen av kontrakten og føler helt sikkert at han nå trenger en ny start.

Det betinger at en eller annen klubb er villige til å betale mer enn 200 millioner kroner for å sikre seg Wayne Rooney.  Alex Ferguson sikret seg sine to mest spektakulære signeringer fra konkurrerende engelske toppklubber (Cantona/Leeds og van Persie/Arsenal), men nektet selv å selge noe som helst til sine hardeste rivaler. Ferguson solgte sine sparkede stjerner rett ut av landet og handlet ellers mest med mindre klubber som Everton og Sunderland.

Det vil rime dårlig med Uniteds suksesstradisjon om Moyes starter sin periode med å selge Rooney til for eksempel Chelsea. Det er nok mer sannsynlig med Paris Saint-Germain, Real Madrid eller kanskje Bayern München.

Det er ikke godt å vite.

Et salg av Wayne Rooney vil være sommerens kanskje største fotballovergang og vil naturligvis inneholde det aller meste av hva dette spillet har å by på. Her var Alex Ferguson en mester.

For David Moyes blir det ­ –uansett ­ ­– en svært krevende start.