Verdens mest anerkjente nordmann?

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

mg-7668-jpgwijk-aan--716Dagens nyhet fra USA er nær den ultimate anerkjennelsen av Magnus Carlsen (22). Av klodens sju milliarder mennesker anses nordmannen som en av de med størst betydning.

byline-brenne21Når sjakkstjernen plasseres blant verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av prestisjetunge Time Magazine, forteller det om at Lommedalen har fostret et svært sjeldent fenomen – også internasjonalt.

22 år gammel har han allerede vært verdensledende, i en aktivitet som anslagsvis 600 millioner mennesker bedriver, i flere år. Carlsen er den yngste verdensener, han har notert seg for tidenes høyeste rating og i november blir han sannsynligvis verdensmester. Men det er mystikken, X-faktoren og stjernestatusen for øvrig som setter Carlsen på listen foran fra all verdens imponerende utøvere.

At amerikanske Time er først ute med å plukke ut Carlsen i et slikt selskap er neppe tilfeldig. 22-åringens manager Espen Agdestein har bevisst styrt sjakkstjernen inn mot det amerikanske markedet i flere år.

Det var på New York Fashion Week i 2010 han stilte som modell med filmstjernen Liv Tyler.  I San Fransisco i 2011 ble han spesialinvitert til et møte med Red Hot Chili Peppers, og etter et møte med Art Levinson i Silicon Valley i fjor utbrøt Apple-sjefen rett og slett at Carlsen er et geni. Plusser du på 60 Minutes-portrettering, basketkamper på front row med Jay Z og intervjuforespørsler fra de største avisene i den vestlige verden, så er summen en pakke som trigger verdens mektigste land.

Selv om Times kåring på ingen måte er vitenskaplig, den er overamerikanisert og en del tilfeldigheter spiller inn, er nomineringen likevel en milepæl for Carlsen.

VG har definert sjakk som sport, hvilket utvilsomt kan diskuteres, men dagens kåring gir oss en anledning til å la diskusjonen om svarte og hvite brikker tilhører sportssidene hvile.I stedet kan vi leke med tanken om rangering av Carlsens prestasjoner opp mot alle andre i Norges land.

I et idrettsperspektiv, som selvsagt er lettere å måle enn politikk, litteratur eller forskning, går han akkurat nå i alle fall utenpå alle øvrige med norsk pass hva nivå på prestasjon angår. Derfor kåret VG ham til årets idrettsutøver i fjor, og du blir ikke rik om du setter en million på et da capo i år. Plasseringen på topp 100-listen i dag gir en antydning om at man over dammen vurderer Carlsen på et topp internasjonalt nivå også om man inkluderer andre fagfelt.

Er Magnus Carlsen i ferd med å bli den på en positiv måte mest kjente nålevende nordmann? Selv om jeg tar av meg sportsjournalist-brillene, ser jeg tidligere Manchester United-helt Ole Gunnar Solskjær som den største konkurrenten, med finalescoringen i Champions League for 14 år siden som kronen på verket. Eller kan flere på kloden ha hørt om norske kongelige, Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland, Tore André Flo, Jo Nesbø eller Morten Harket?

Magnus Carlsen fortjener uansett den fulle anerkjennelse som et fenomen nordmenn kan være stolte av.

@vgnettbrenne99