Mesterforsvaret kan avgjøre drømmefinale

(Krim-Larvik 19-27, sammenlagt 43-39) Larvik leverte en av sine største prestasjoner. Forsvarsspillet smadret Krim i Ljubljana – og kan gjøre det samme mot Györ i Champions League-finalen.

Av Jostein Overvik, sportsjournalist i VG.

For å sette semifinalebragden i riktig perspektiv: Bare en gang tidligere har en klubb snudd hjemmetap til finalebillett i kvinnenes Champions League. Kanskje var denne prestasjonen helt på høyde med borteseieren over Buducnost i semifinalen for to år siden.

Etterpå vant Larvik finalen. Det kan skje igjen. Jeg vil påstå at det kommer an på forsvarsspillet. Larvik fikk bank av Györ med seks mål to ganger i hovedrunden, men treffer de slik med det defensive skal Heidi Løke, Anita Görbicz og de andre Györ-stjernene få jobbe for scoringene.

Kvartetten Karoline Dyhre Breivang, Tonje Larsen, Gro Hammerseng og Isabel Blanco leverte forsvarsspill av verdensklasse i Ljubljana. Både taklingene, fotarbeidet, samhandlingen og spilleforståelsen var fantastisk blant de indre fire i Larvik-forsvaret.

Det største utropstegnet setter jeg bak Blancos navn. 33-åringen banket inn syv mål og skaffet to straffer fremover også og jeg tviler på om Løke kan gjøre dette bedre. Blanco sprer aggressivitet, humør og samhold i hele laget og får nå – svært fortjent – endelig spille den aller største kampen i klubbhåndballen.

Cecilie Leganger (13 redninger) var god i mål og Linn-Kristin Riegelhuth Koren løftet seg kraftig på høyrekanten og leverte en toppkamp med sine seks mål på syv skudd.

Frem mot finalen blir det viktig for Larvik og rydde opp i spillet til Linn Jørum Sulland. Angrepsesset gjorde fem fine mål i Slovenia, men mistet også åtte baller. Det går ikke mot Györ. Rytmen rundt Sulland må bli bedre i finalen. Det handler like mye om laget som henne.

JUBEL: Gro Hammerseng var fornøyd etter seieren mot Krim Ljubljana. Foto: NTB Scanpix

JUBEL: Gro Hammerseng var fornøyd etter seieren mot Krim Ljubljana. Foto: NTB Scanpix

Og det er også grunn til å håpe at Anja Edins kne tåler større belastning i finalen. Angrepsspillet blir mer uforutsigbart og mangfoldig med henne tilgjengelig i 60 minutter.

I semifinalen har Larvik også savnet gravide Kari Mette Johansen på venstrekanten. Thea Mørk har misset alt for mange muligheter. Kanskje handler det om å justere det mentale før finalen. I disse kampene har hun manglet den kaldblodigheten erfarne Kari Mette stiller med i de største kampene.

Larvik har fortsatt litt å gå på. Det er kanskje bare bra. Det viste seg i alle fall at førsteomgangen i hjemmekampen mot Krim var en ren arbeidsulykke (9-16). Larvik har vunnet de tre neste omgangene med fem, fire og fire mål – og markert at de er en klasse bedre enn Krim.

Larviks borteseier var den mest imponerende prestasjonen av alle i de to semifinalene. Györ reddet så vidt finaleplassen etter to kamper de ikke var fornøyd med mot Valcea.

Den ungarske klubben har hatt en helt legendarisk evne til å mislykkes når det gjelder. Syv strake finaletap er neppe tilfeldig – selv om fjorårets tap i Champions League-finalen (på bortemålsregelen) var svært marginalt og bittert.

Larvik har ofte hatt problemer i den intime hallen Magvassy i Györ. Men den ungarske mesterklubben spiller sine aller største i kamper i Vezsprem, som har større publikumskapasitet. Spillerne liker ikke helt det – og torsdagens semifinaletap for Valcea fjernet nok ikke følelsen av ikke å få spille de største kampene helt på hjemmebane.

Denne usikkerheten kan bortesterke Larvik dra klare fordeler av.

Larvik har ofte klart å takle Heidi Løke brukbart i de fire kampene de har spilt mot henne (en seier og tre tap) de to siste sesongene. Langt verre har det vært å møte Katrine Lunde Haraldsen. Landslagskeeperen nyter enorm respekt hos sine gode venninner i Larvik og har ofte avgjort kamper mot dem for både Györ og sin tidligere klubb Viborg.

Nå er Györ knappe finalefavoritter vil jeg påstå, men antagelig blir dette close race de to første helgene i mai. Egentlig finnes det bare en betegnelse på det som kommer nå:

Drømmefinale!