Æresrunde med Hjallis

Av Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG.

 ole-kristian-str-m-j-38Jeg hadde spurt om et intervju til 90 årsdagen for et par uker siden. Hjallis hadde sagt nei til det, men derimot skulle vi få lov til å komme en tur til Tønsberg og ta nye bilder av ham.

Da vi ringte på, ønsket han oss likevel velkommen inn, fotografen og meg.

Den neste timen skulle bli uforglemmelig.

I dag kan jeg si at det ble en æresrunde med Hjallis. En æresrunde gjennom huset hans. En æresrunde gjennom skøytehistorien.

Huset var fullt av bilder fra hans 90 år lange liv, og han hadde historier knyttet til hvert eneste et av dem.

Etter hvert kom også hans skøyteløperbarnebarnet Fredrik van der Horst innom. Hjallis viste meg stolt et bilde av de to som går i fint driv etter hverandre. Et manipulert bilde, men like morsomt uansett.

Hjallis virket til å være i storform, han kastet både en og to arm i svingene og historiene han fortalte, viste at det fortsatt gikk fort rundt i hodet. Plasthofte og pacemaker så ikke ut til å hemme han nevneverdig.

Smilet var der, hele tiden, som det hadde vært der hele livet. De gutteaktige spøkene. Det hørtes fortsatt at Hjallis var født i Trondheim, men dialekten var rimelig avslepen etter mange år utenfor trønderhovedstaden.

Hjallis spøkte om at jeg bodde på den «gale» siden av fjorden da jeg skulle gå og fortalte at jeg skulle ta ferja hjem til Østfold.

Han vinket farvel med premieskapet sitt i bakgrunnen.

Hvil i fred, Hjallis.

KONG GLAD: Hjalmar Andersen var i godt humør da han tok imot VG hjemme tidligere denne måneden. Foto: Alf Øystein Støtvig

KONG GLAD: Hjalmar Andersen var i godt humør da han tok imot VG hjemme tidligere denne måneden. Foto: Alf Øystein Støtvig

Er det noen som vil kjøpe en billig badeshorts?

Viktig melding til alle reisende til Rio de Janeiro: Gaten er i ferd med å stenge.

Av: Stein-Erik Stormoen, sportsjournalist VG

Alt annet enn seier vil være en gedigen skuffelse, sa Drillo på landslagimg-6568-jpgoslo-201-518ets pressetreff torsdag. Skuffet ble vi. Gedigent.

For nå er Norge i ferd med å falle av i det som mange mente var tidenes enkleste kvalifiseringsgruppe. Sveits skulle få kamp av Norge om seieren.

Men nå er også Island foran og innehar i øyeblikket play off-plassen. Det er selvfølgelig fortsatt mulig å ta den. Men lite gir håp om det her vi sitter – skuffet – akkurat nå.

Drillo snakket også om at han hadde sett at Albania ble lurt av Kamerun med hurtige dødballer. Fredag var det vi som ble lurt. Det hurtige frispark ble tatt, de norske spillerne sov og ballen hang i garnet bak Rune Jarstein.

Kaizers Orchestras «Hjerteknuser» begynte å spille i hodet.

rio16-jpgr-dmerket-i-563

DEILIG: Ipanema-stranden virker ikke spesielt nære for Norge neste sommer akkurat nå. Foto: NTB Scanpix.

Norge skal ha for sluttspurten. Moa og Markus Henriksen var blant dem som fikk kjempesjanser til å utligne. Alt annet enn avslutningene ble gjort rett. Men det ville seg rett og slett ikke.

For dette var Albania-fansens – som det virket som om var i overtall på Ullevaal – kveld.

Alexander Søderlund fikk sjansen på kant i Daniel Braatens karantenefravær, og hadde ingen god dag på jobben. Med forbehold om at Joshua King selv har sagt at han ikke orket mer enn en halvtime etter skaden, mener jeg det tok for lang tid før han kom inn.

Drillos ansiktsutrykk da han holdt hendene til ansiktet og så tomt ut i lufta. Ti rødkledde spillere med et teppe av skuffelse over seg ute på gressmatta – mens de albanske spillerne feiret rundt dem.

Det var bilder som talte sitt klare språk. Stivfrosne på Ullevaal etter å ha tapt hjemme mot Albania. Lenger unna sambadansing i sanden på Copacabana i Rio er det vanskelig å komme.

Hva tror du? Ser vi Norge i Brasil-VM?

@VGNettStormoen

 

 

 

 

 

Ble Inter snytt for straffesparkkonkurranse?

Knut Arne Hansen

Knut Arne Hansen

Av: Knut Arne Hansen, journalist i VG Nett-sporten

Man kan si hva man vil om at fotballkamper skal avgjøres på straffesparkkonkurranse, men spenningsnivået når et klimaks når alt skal gjøres fra krittmerket etter 120 minutter fotball.

Jeg mener vi ble snytt for prikken over i-en etter en fantastisk fotballkamp på Stadio Giuseppe Meazza i kveld.

Etter at Tottenham storspilte hjemme på White Hart Lane mot et tafatt Inter-lag, var rollene snudd i Milano i kveld. Andre Villas-Boas’ menn var kun skygger av laget vi har sett de siste ukene, og ga fra seg hele tremålsforspranget de hadde med seg fra London.

Dermed gikk kampen til ekstraomganger, og Tottenham fikk ny glød. Det ga belønning da Emmanuel Adebayor satte inn 3-1 etter 96 minutter.

Ti minutter før slutt slo Inter igjen tilbake, da Ricky Álvarez satte inn Inters fjerde for kvelden. Da dommeren blåste av kampen var ikke jubelen å se hos Tottenham-spillerne, selv om de hadde tatt seg videre i Europa League på bortemålsregelen.

Inter jubler for sin første scoring i oppgjøret mot Tottenham. Foto: Reuters

Inter jubler for sin første scoring i oppgjøret mot Tottenham. Foto: Reuters

Men var det rettferdig? Inter klarte ikke score på 90 minutter på bortebane – det klarte heller ikke Tottenham. Villas-Boas’ menn scoret ikke i Italia før de fikk nye 30 minutter. Inter fikk også 30 minutter ekstra hjemmebanefordel, men er det riktig at Adebayors scoring skal telle som to?

Bortemålsregelen er et kapittel for seg selv, som man kan si mye om, men burde ikke målene i ekstraomgangene være like mye verdt – borte som hjemme?

Går Bjørgen raskere enn kombinertgutta?

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG Nett

VAL DI FIEMME (VG Nett) Jeg ønsker ikke å provosere norske kombinertløpere når jeg hevder følgende:

Marit Bjørgen kunne slått alle kombinertguttene på en 1Sindre Øgar0-kilometer i friteknikk. Jeg er ikke sikker på at det stemmer, men jeg utelukker det ikke.

Les påstanden som en hyllest til de norske langrennsjentene. Når de tar ti medaljer i Val di Fiemme er det lett å tenke at konkurransen mangler, at nivået ikke er noe særlig og at de gjør det fordi det er lett.

Men her er en observasjoner jeg har gjort på skistadion i Val di Fiemme: Beste langrennstid på 10-kilometeren for kombinertløperne forrige fredag: 27:48,4 (Lukas Runggaldier, Italia). Therese Johaugs gulltid på 10-kilometeren fire dager senere: 25:23,4.

Faktisk var det 47 kvinner som gikk 10-kilometeren raskere enn den raskeste kombinertgutten.

Ikke direkte sammenlignbart? Selvfølgelig ikke helt.

Marit Bjørgen jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme. Foto: Scanpix

Marit Bjørgen jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme. Foto: Scanpix

  • Kombinertguttene og langrennsjentene gikk to ulike 10-kilometere. Guttene gikk 4 x 2,5 km, jentene 2 x 5 km. Guttene hadde en total stigning på 96 meter, jentene 380 meter. Jentens løype var til tider tøffere, men de fikk også mer hvile.
  • Langrennsjentene gikk enkeltstart – med andre ord så raskt kroppen kunne tåle hele tiden. Kombinertgutta gikk jaktstart. Der var det muligheter for mer taktisk og rolig gåing i front.
  • Kombinert startet klokken 15.00, jentene 12.45. Det er grunn til å tro at kombinertgutta hadde tråere føre.
  • Kombinertguttene hadde hoppet tidligere på dagen. En langt tøffere oppladning enn jentene.

Kikker man på tider i verdenscupen, ser man også at tidene varierer ganske kraftig fra løp til løp: I Klingental og Chaux-Neuve gikk raskeste kombinertgutt på under 23 minutter, i Seefeld ble det gått på under 25 minutter, mens det i Schonach ble gått på 25 minutter.

Therese Joahug brukte 26 minutter og 16 sekunder i Davos. Marit Bjørgen brukte bare 22 minutter og 31 sekunder da hun vant verdenscupåpningen i Gällivare.

Alle tidene gjelder 10 kilometer friteknikk.

Bjørgen sier selvsagt at hun vil bli fragått av en kombinertløper (hun er jo sammen med en). Bjørgen sier også noe annet: At de norske langrennsjentene trener gjennomsnittlig 900 timer i året. Det er mye og mer enn konkurrentene.

Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Det eneste som er sikkert er at Mangus Moan fortsatt hopper lengre enn Marit Bjørgen.

Ingen gjør dette bedre enn Northug

110a7940dae0463da992-152Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

byline-brenne2Petter Northug har gjort det igjen – og han er uten tvil norsk idretts største underholdningsleverandør.

Northug gjorde nordmenn stolte da han gikk omtrent så dypt et menneske kan gå da han vant 15-kilometeren. I dag viste han frem supertaktikeren Petter Northug.

Jeg liker begge versjoner. Minst like godt som før.

Først hadde Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Sjur Røthe gjort manns jobb. Så var det tid for VMs klimaks .

I dag luntet Petter Northug rundt det meste av den ti kliometer lange etappen. Det så ut som et skuespill. Og Northug så ut til at han enten var i dårlig form – hvilket vi visste at ikke stemte – eller hadde full kontroll.
USA – har de fire gode herreløpere? – hadde tatt inn 40 sekunder på et tidspunkt i løpet av den fjerde etappen. Men på slutten så var det alvor igjen. Og da fikk Northug betalt for å ha spart alt som var av krefter før det hele skulle avgjøres. Det er der hans genialitet ligger: Han utnytter til fulle at alle de andre må gjøre jobben fordi han er sterkest i spurten uansett. Likevel: Jeg fryktet Russland litt, og svenskenes ankermann hadde jo meldt at han kunne klå Northug.

Men på oppløpet var Petter Northug så overlegen som bare han kan være. Selvsagt er han best i verden i slike situasjoner: Som ankermann på et stafettlag. Sverige hadde ikke sjans; de andre var knapt i bildet langt bak – og over mållinjen kjørte han en ny variant alene som vinner i ensom majestet.

Ikke nesehornet. Ikke bremsing. Men armene slått ut – bare for å fortelle: Kæm e kongen?
Og svaret er like selvsagt som det er gledelig. Det er Northug selv. Langrennskongen. Og etter femmila er han også den udiskutable kongen av Val di Fiemme.

– Fantastisk. Det svir mer når man tar det på oppløpet, sa Northug og smilte med tanke på svenskene i første intervju etterpå.

Han shower i løypa. Han vinner renn. Han serverer replikker. Stikkene til svenskene er fantastisk underholdning, og selv om han ikke alltid treffer, gjorde han det til gangs i dag. Northug har attpåtil åpenbart vokst som person i det siste. Det har oppførsel etter nederlag i dette VM vist for åpent kamera. Summert opp: Ingen med norsk pass leverer bedre kombinasjon av resultater og underholdning.

Takk, Petter! Noen bedre i dette landet, mener du?

@vgnettbrenne99