Æresrunde med Hjallis

Av Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG.

 ole-kristian-str-m-j-38Jeg hadde spurt om et intervju til 90 årsdagen for et par uker siden. Hjallis hadde sagt nei til det, men derimot skulle vi få lov til å komme en tur til Tønsberg og ta nye bilder av ham.

Da vi ringte på, ønsket han oss likevel velkommen inn, fotografen og meg.

Den neste timen skulle bli uforglemmelig.

I dag kan jeg si at det ble en æresrunde med Hjallis. En æresrunde gjennom huset hans. En æresrunde gjennom skøytehistorien.

Huset var fullt av bilder fra hans 90 år lange liv, og han hadde historier knyttet til hvert eneste et av dem.

Etter hvert kom også hans skøyteløperbarnebarnet Fredrik van der Horst innom. Hjallis viste meg stolt et bilde av de to som går i fint driv etter hverandre. Et manipulert bilde, men like morsomt uansett.

Hjallis virket til å være i storform, han kastet både en og to arm i svingene og historiene han fortalte, viste at det fortsatt gikk fort rundt i hodet. Plasthofte og pacemaker så ikke ut til å hemme han nevneverdig.

Smilet var der, hele tiden, som det hadde vært der hele livet. De gutteaktige spøkene. Det hørtes fortsatt at Hjallis var født i Trondheim, men dialekten var rimelig avslepen etter mange år utenfor trønderhovedstaden.

Hjallis spøkte om at jeg bodde på den «gale» siden av fjorden da jeg skulle gå og fortalte at jeg skulle ta ferja hjem til Østfold.

Han vinket farvel med premieskapet sitt i bakgrunnen.

Hvil i fred, Hjallis.

KONG GLAD: Hjalmar Andersen var i godt humør da han tok imot VG hjemme tidligere denne måneden. Foto: Alf Øystein Støtvig

KONG GLAD: Hjalmar Andersen var i godt humør da han tok imot VG hjemme tidligere denne måneden. Foto: Alf Øystein Støtvig