Går Bjørgen raskere enn kombinertgutta?

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG Nett

VAL DI FIEMME (VG Nett) Jeg ønsker ikke å provosere norske kombinertløpere når jeg hevder følgende:

Marit Bjørgen kunne slått alle kombinertguttene på en 1Sindre Øgar0-kilometer i friteknikk. Jeg er ikke sikker på at det stemmer, men jeg utelukker det ikke.

Les påstanden som en hyllest til de norske langrennsjentene. Når de tar ti medaljer i Val di Fiemme er det lett å tenke at konkurransen mangler, at nivået ikke er noe særlig og at de gjør det fordi det er lett.

Men her er en observasjoner jeg har gjort på skistadion i Val di Fiemme: Beste langrennstid på 10-kilometeren for kombinertløperne forrige fredag: 27:48,4 (Lukas Runggaldier, Italia). Therese Johaugs gulltid på 10-kilometeren fire dager senere: 25:23,4.

Faktisk var det 47 kvinner som gikk 10-kilometeren raskere enn den raskeste kombinertgutten.

Ikke direkte sammenlignbart? Selvfølgelig ikke helt.

Marit Bjørgen jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme. Foto: Scanpix

Marit Bjørgen jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme. Foto: Scanpix

  • Kombinertguttene og langrennsjentene gikk to ulike 10-kilometere. Guttene gikk 4 x 2,5 km, jentene 2 x 5 km. Guttene hadde en total stigning på 96 meter, jentene 380 meter. Jentens løype var til tider tøffere, men de fikk også mer hvile.
  • Langrennsjentene gikk enkeltstart – med andre ord så raskt kroppen kunne tåle hele tiden. Kombinertgutta gikk jaktstart. Der var det muligheter for mer taktisk og rolig gåing i front.
  • Kombinert startet klokken 15.00, jentene 12.45. Det er grunn til å tro at kombinertgutta hadde tråere føre.
  • Kombinertguttene hadde hoppet tidligere på dagen. En langt tøffere oppladning enn jentene.

Kikker man på tider i verdenscupen, ser man også at tidene varierer ganske kraftig fra løp til løp: I Klingental og Chaux-Neuve gikk raskeste kombinertgutt på under 23 minutter, i Seefeld ble det gått på under 25 minutter, mens det i Schonach ble gått på 25 minutter.

Therese Joahug brukte 26 minutter og 16 sekunder i Davos. Marit Bjørgen brukte bare 22 minutter og 31 sekunder da hun vant verdenscupåpningen i Gällivare.

Alle tidene gjelder 10 kilometer friteknikk.

Bjørgen sier selvsagt at hun vil bli fragått av en kombinertløper (hun er jo sammen med en). Bjørgen sier også noe annet: At de norske langrennsjentene trener gjennomsnittlig 900 timer i året. Det er mye og mer enn konkurrentene.

Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Det eneste som er sikkert er at Mangus Moan fortsatt hopper lengre enn Marit Bjørgen.