Kveldens dopingdokumentar: Nye spørsmål – men få svar

BLIR KONFRONTERT: Både Bjørn Dæhlie og Silvio Fauner, her fra Lillehammer-OL, blir kontaktet av filmskaperne bak kveldens SVT-dokumentar.

BLIR KONFRONTERT: Både Bjørn Dæhlie og Silvio Fauner, her fra Lillehammer-OL, blir kontaktet av filmskaperne bak kveldens SVT-dokumentar. Foto: Scanpix

andersminiAv: Anders K. Christiansen, journalist i VG Nett.

Jeg har sett dopingdokumentaren SVT kjører under fanen «Uppdrag Granskning» i kveld.

La det være sagt først som sist: Filmen er utvilsomt ubehagelig for norsk langrenn. Utøvere får beskyldninger kastet mot seg, og tilliten til sporten kommer neppe til å øke. Men den kommer ikke til å ryste sporten, slik SVT-programleder Jan Josefsson meldte for en uke siden.

Den handler ene og alene om blodverdier. Det kan være alvorlig nok: Faktisk nok til å få noen dopingdømt i for eksempel sykkelsporten.

Men da på et helt annet grunnlag enn hva man operer med i kveldens «Uppdrag Granskning». For i programmet får vi ikke presentert en rekke blodverdier, tatt over tid, fra de ulike langrennsløperne.

Vi får bare se enkeltverdier som i aller høyeste grad gir grunnlag for spørsmål. Verdiene gir samlet sett også en pekepinn på utvikling i langrennssporten som gir en vond smak i munnen.

Men som bevis for doping? Nu vel. Der strides de lærde.

Marit Mikkelsplass må svare for hvorfor hun hadde hemoglobinverdier på 16,1. Erling Jevne – åpenbart ukomfortabel – blir konfrontert med hvordan hans verdier kunne skyte fart fra normale 14,7 til 17,0 rett før OL i Salt Lake City. Stemmer tallene, er det forsåvidt oppsiktsvekkende nok.

Og Bjørn Dæhlie må svare for sine verdier i glansdagene da han hamstret medaljer med tvilsomme konkurrenter rundt seg i skiløypene.

Etter programmet sitter jeg igjen med følgende inntrykk: For det første var langrennssporten lenge pill råtten. For det andre blir det stilt nye spørsmål ved de norske utøverne, uten at jeg er sikker på hva jeg skal tro – om noen.

Intet nytt under solen, altså.

Konkrete dopingbevis får seerne ikke se i kveld. Men at langrennssporten anno 90-tallet får dopingfokuset rettet mot seg, er bare rett og rimelig.

I forrige uke gjorde jeg en opptelling av langrennsmedaljer tatt i mesterskap fra 1994 til 2002. Resultatet var dyster lesning: Blant medaljene som ble kapret av Norges konkurrenter, kan opp mot to av tre ha blitt tatt av utøvere som var dopet eller knyttet til doping.

Sporten var tilsynelatende skitten som få. Kanskje sto den ikke tilbake for sykkelsporten, som mange har ønsket å tro.

I dag fortsetter debatten: For mens tidligere landslagslege Ola Rønsen angriper dokumentaren i en kronikk i VG i dag, så rister dopingjegeren Bengt Saltin på hodet. Han kjøpte ikke argumentene til den norske leiren da jeg pratet med ham i går kveld.

Dersom man har blodverdier som enkelte utøvere hadde, så går man ikke skirenn. Man får behandling av en lege, er gjennomgangsmelodien.

Og la det være klart: Bengt Saltin er ingen hvem-som-helst. Dropp for all del det banaliserende tåkepratet om at han er svensk. Saltin er tvert imot en av verdens mest respekterte innenfor sitt fag.

I forrige uke sa han følgende om tallmaterialet til dokumentaren, da jeg pratet med ham:

– De tallene jeg har blitt vist gir ikke et perfekt grunnlag for å diskutere hele problematikken, men det gir et utrolig godt underlag for en kvalifisert gjennomgang av hva som egentlig skjedde for 15-20 år siden.

Godt sagt egentlig. Spesielt om man ikke blander inn enkeltindivider, men snakker om generelle tall. For det er dét Saltin sitter på.

Italias landslagssjef Silvio Fauner blir i filmen konfrontert med en blodverdi på skyhøye 19,2. Han forstår angivelig ingenting, men avviser å ha dopet seg. Med blandet troverdighet, vil nok mange hevde. Fauner puttes i samme bås som landskvinnen Manuela di Centa. Begge var kunder av den tvilsomme legen Francesco Conconi – uten at det er et tema i kveldens dokumentar.

I en tvilsom bås plasserer filmskaperne også Vladimir Smirnov, som ifølge dokumentaren målte hemoglobinnivået til vanvittige 19,8 ved én anledning.

For ordens skyld: Det er på nivå med Bjarne «Mr. 60 percent» Riis. Og man trenger ikke være dopingforsker for å forstå at hemoglobbin på 19,8 ikke skyldes høydeopphold.

Tvert imot: Det regelrett stinker.

Hvorfor kommer man ikke bare opp med positive dopingprøver? undrer kanskje noen.

Svaret er ganske enkelt: Selv om EPO ble brukt av mange, fantes det ingen test mot det forbudte stoffet. Den kom først i 2000. Og tradisjonell bloddoping, der man tapper kroppen for blod og injiserer det på et senere tidspunkt, kan man fortsatt ikke tas for.

Derfor er blodverdier det nærmeste man kommer et svar i 2013.

Den endelige fasiten forblir imidlertid fortsatt ukjent. Selv etter kveldens «Uppdrag Granskning».

Twitter: VGNettAnders

195 tanker om “Kveldens dopingdokumentar: Nye spørsmål – men få svar

 1. Selvsagt var alle Norske utøvere Dopet,det er bare så forbanna ekkelt nå i dag
  for både Dæli og Ulvang og bli konfrontert med at de var en skisportens størst JUKSEMAKERE.

 2. Det som stinker, unsett type gransende dokumentarer, er at man bare viser èn del av synspunktene på en anklagende måte, uten å intervjue motparten, og presentere opplysninger som kan være oppklarende. 90 % av alle «Ufo» observasjoner har en naturlig forklaring. Det er svært sannsynlig at det samme er resultatet av de såkalte blodverdier i dette progrmmet. Ble de gjort med scannere, som vi leste om igår, vil nok mange % av de såkalt «mistenklige verdier» raskt bli normalisert. En italiensk vinner vil uansett måte, bli enn helt i sitt land. En Norsk eller svensk utøver vil i sitt hjemland bli uthengt og vanæret. To vidt forskjellige syn på saken. Verdiene er forskjellige, også på det etiske og moralske plan.

 3. «…Og tradisjonell bloddoping, der man tapper kroppen for blod og injiserer det på et senere tidspunkt, kan man fortsatt ikke tas for.»

  Dette er direkte feil, dersom man da ikke bruker andre testmetoder enn i sykkelsporten. Vinokourov ble tatt for nettopp dette under TdF i 2007. At de på forhånd ga beskjed om at de kunne «datostemple» blodplater gjorde dopingen hans enda mer teit, men det er en annen sak

  • Vinokourov ble tatt for å ha dopet seg med andres blod – ikke sitt eget. Hadde han brukt sitt eget blod, og ikke rotet det til for seg selv, ville han aldri ha blitt oppdaget.

   Anders, VG

 4. Hvorfor skal man hele tiden gå tilbake å grave i gamle ting man ikke for gjort noe med. Vi må se framover og gjøre all sport renere. Er Svenskene ute etter oss !! Er det nevnt Svenske vavn i denne dokumentaren ??

  • Klart det är Svenske nämnt i dokumentären du tror väl inte SVT gör detta bara för att ge sig på Norge? så små patetiska mennesker är inte vi på den här sidan gränsnen. och det är sorligt att du tror att SVT gör detta för att sätta dit norsak löpare som naturligtvis är helt rena. förövrigt så tror jag Svensken som är med var dopad.

   • Jag kommer från Sverige och är uppväxt med Gunde Svahn med flera och om de blev ifrågasatta så skulle jag också bli upprörd men samtidigt vilja få fram sanningen. Om en «hjälte» för mig visar sig vara dopad eller anklagad för det så ser jag det som en självklarhet att det grävs i detta och att sanningen kommer fram. Ska vi vara helt ärliga så fanns det en hel del i denna dokumentär som var minst sagt misstänktsamt men även en hel del fel förmodligen. Var det bara jag som såg hur Fauner skruvade på sig och såg sjukt obekväm ut? Om alla utom norrmännen och svenskarna var dopade som någon kommenterade tidigare hur F*n kunde då vi vinna medaljer?

  • Det er jo helt naturlig å gå bakover i tid for å se på doping historien. Media og leserne frotset i søkelyset og avsløringene rundt Lance Armstrong…. det er greit?
   Hvis vi ikke hadde sett bakover i søken etter dopere hadde vi aldri kommet fremover, dette fordi doping har ligget i forkant av dopingjegerne.

  • Ja, Lars Inge Haaland är med i dokumentären och blir intervjuad angående sina blodvärden. Dokumentären handlar om skidsporten som helhet.

   Som kommentar kan jag ju påpeka att man kan få väldigt höga blodvärden genom att bo i «höghöjdshus» och träna på låghöjd. Det är fullt lagligt och kan förklara en del av de genomgående höga värdena.

  • Ibland finns det dock en poäng att även titta i backspegeln för att kunna blicka mot framtiden. Jag instämmer i att man skall göra ALLT för att hålla all idrott ren och ofördärvad.

   Och ja, det pågick en häpnadsväckande innovation på 90 talet inom uthållighetsidrotten. Kom ihåg att övervakningen av dopning var otrolig primitiv på den tiden.

  • I Sverige säger vi har du ingen historia har du ingen framtid.Det är svaret på din undran varför man bör gräva i det här,en stilla undran sover ALLA dessa Idrottsmän och kvinnor i dessa länder gott (sverige inbegripet)

  • Nej, vi svenskar är inte ute efter er. Det är en liten redaktion på svt som har gjort en dokumentär, en dokumentär som är kraftigt ifrågasatt även här i Sverige. Om inte svenskarna vinner så hoppas vi många här i Sverige att norge vinner. Förutom Northug då ; )

  • Det enda sättet att komma tillrätta med problemet är att sanningen kommer fram. Det är klart att det är genant för alla inblandade……

 5. Er helt sikker på at programmet vil bli latterliggjort imorgen. «Nordmenn doper seg ikke. Basta!» Innerst inne vet jo vi alle at Erik Tysse er uskyldig, ikke sant?

  Nei, hadde Øst-Tyskland vunnet så mye som vi, og hadde Heike Drechsler blitt avbildet med Marit Bjørgens overarmer, ville «the results from rthe Norwegian jury» vært klar: DOP.

  Nordmenn doper seg også.

 6. Vi som bor i en tarm av et land mot havet har en egen evne til å mistenke at andre jukser når vi selv ikke vinner. Hva tror de»andre» om oss slik vi «herjer » og har herjet med konkurentene de siste 20 årene spesieltt på vinteridrett. Er vi så mye bedre i dobbelt forstand enn de» såkalte» andre??? Det må være lov å stille spørsmål rundt dette uten at man skal forhåndsdømme noen av den grunn. Saltin er ingen tosk som dømmer noen utøvere men han vet at noen vet og at historien viser samvittighet hos enkelte til slutt.

  • /facepalm.
   Tror du du det på själv eller? Vad spelar det för roll om X nation är kass i Y sport? Skulle det rättfärdiga en nations dopare eller? Clown. Är man oskyldig så har man inget att vara förbannad eller orolig över, eller har jag fel? Det komiska här är att ni norskar känner ER attackerade och tror att det bara är NI som blivit ifrågasatta men ta 2 minuter av erat liv (som ni slösade på att kommentera) och läs igenom artikeln/artiklarna så ser du att det finns svenskar och italienare inblandade. Förresten, är det inte bra att man får fram de dopade, eller du kanske tycker att doping är okej? Nvm, det är säkert okej om det är en norsk, men om en finsk, tysk eller ryss gör det, då jävlar ska ni smälla på. Jävla fasoner alltså, sämsta vinnarna och förlorarna, det är ni norrmänn, inget illa menat men det är intrycket man som svensk får av er.

 7. Når en leser dette; de fleste lesere blir ikke er overrasket , bare miljøet prøver å gi uttrykk for å bli forbannet og det kan jo røpe noe.
  Enkelte fra aktuelt miljø smykkes ikke med den høyeste moral i dag heller.

 8. Kan pressen holde på slik ustraffet, å henge ut enkeltpersoner uten noe bevis opptil 20 år etter, syns jeg er et betimelig spørsmål i sammenhengen. At denne idretten ikke var ren vet vi, og vi vet at mange utøvere ble avslørt med datidens metoder og straffet. Vi vet også at det i dag ikke fins materiale tilgjengelig fra den tid som kan analyseres med nye metoder og således dømme gamle helter.
  Det blir håpløst å forholde seg til slike enkeltmålinger med unøyaktig utstyr syns jeg, spesielt når det viser hemoglobinnivåer fra 17 og nedover. Hvis det hadde blitt presentert et gjennomsnitt av målinger for damer og herrer ved noen store mesterskap i 90-tallet og sammenliknet disse med tilsvarende målinger nå i 2000-tallet sortert på nasjoner hadde vi kanskje fått en indikasjon på hvor katten lå begravet, eller om det er noen katt over hodet.

 9. Hei!
  Nå er det vel misunnelsen som tar overhånd av svenskene som
  er vel ganske misunnelig på hva nordmenn har prestert i all vintersport.
  skittkasting og ingen bevis er vel sannheten.
  Hvis riktig det dem påstår må dem ihvertfall ha bevis på de dem sier.
  Tror Bjørn Dæhlie og Silvio Fauner og andre her har rent mel i posen.
  Dette er en sverte historie på grunn av ren misunnelse.
  Det å kaste stein på andre faller som regel tilbake på dem selv.._))

 10. I Sverige är vi lika skeptiska till dokumentären som ni är i Norge. Det är ingen som tror att den kommer att «skaka om» lanngrensvärlden.

  Det är bara löjligt att komma med nya anklagelser utan några bevis av substans, speciellt när det gäller 90-talet mitt under vm 2013. Detta kunde de ha väntat med till efter vm.

 11. Kan ikke blodverdier mellom 15 og 18 være helt normalt? Og stiger ikke blodverdiene når man f.eks. er dehydrert? I mange tilfeller er kanskje disse blodprøvene tatt rett etter en konkurranse, og jeg antar at man kanskje er dehydrert etter f.eks. en 50 km på ski. Aner ikke hvilket utslag det kan ha på verdiene.

 12. Som dansker og sykkelinteressert har jeg aldri tvilt på at Bjarne Riis dopet seg til heder og ære. Jeg tror stort sett de fleste vinnere av TdF (med et par to-tre untakelser) har brukt forbudte stoffer for å vinne.
  Når det gjelder Dæhli og Jevne så tror jeg IKKE et sekund på at de to har jukset. Det kan sikkert være vanskelig å forklare de gode resultatene norske langrennsløpere har oppnått, men no way at disse gutter har gjort noe ulovlig.
  Bjørn Dæhli vant mye over en årrekke men han var ikke de andre totalt overlegen. Det fantes andre på den tiden også som vant mye uten at de blir beskyldt for doping.

 13. Eg vil berre minna om at på -90 talet BUDDE jo langrennsutøvarane i høgdehus når dei ikkje var nede i Alpane for å trene. Dermed vart vel blodverdiane kanskje litt høge. Svenske protestar var vel årsaka til at det vart slutt på høgdehusopphalda.

 14. Det er vel logisk at de som gjør det bra i en kondisjonsidrett genetisk sett har høye blodverdier i forhold til resten av befolkningen. Jeg tror fortsatt på norske langrennsutøvere fra 90 tallet. Jeg mener også det er feil å bare se på 90 tallet, bloddoping har eksistert og har ikke kunnet avsløres både før og etter EPO kom. SVT vil vel ikke snakke om 80 tallet 😉 (Jeg tror heller ikke at svenske langrennsutøvere har dopet seg selv om de var gode på 80 tallet.)

 15. En simpelt spørgsmål: ville konklusionen omkring denne dokumentar her i Norge være den samme hvis det ikke var Norske udøvere der blev anklaget?

  Jeg har min tvivl.

  • Nordmenn hadde neppe vært like interessert i denne «dokumentaren» om det ikke var med norske navn, det ligger i sakens natur. Mange nordmenn ser på langrenn som nasjonalsport, og våre vinnere blir derfor nasjonalhelter og et symbol på hva hardt, målrettet arbeid kan utrette.

  • Vi står klare til å avskilte våre egne helter hvis de har dopet seg. Kjærgård er ikke lengre et navn vi vedkjenner oss. Det har vært endel dopingsaker i Norge, og vi har ikke noe problem med å forholde oss til det. Men da må det være beviser, og ikke påstander uten konkrete beviser.

   Dumbass

  • Konklusjonen ville nok ikke blitt anneledes om det ble presentert beviser for doping.
   Det blir for lettvint å komme med beskydninger uten vanntette beviser.
   OM skiløperene som nevnes er uskyldige så er det en fortvilet situasjon med karakterdrap.
   OM skiløperene er skyldige i doping, så må uomtvistelige bevis presenteres og rettslige skritt tas.

  • Tror ikke det, fordi ingen av verdiene hos norske utøvere viste ekstremt høye blodverdier som hos Manuella Dicenta, Silvio Fauner osv. Disse utøvere hadde verdier på linje med Bjarne Riis, den danske stjernen innen sykkel i Danmark. Disse hemoglobin-verdiene lå på rundt 19, og det er ekstremt, selv om maskinen som målte verdier for 20 år siden ikke var eksakt nok, i følge Rasmus Damsgaard, dansk dopingekspert. Og husk at Bjørn Dæhlie f.eks., som han selv sier det : I Nagano-OL, som var mitt beste mesterskap, lå verdiene mine like under 16. Det kan være greit å vite i denne diskusjonen, sier Dæhlie. Ja, vi skal være skeptiske, men bevisene er jo ingen bevis. Ingen klare fakta. Skuffende at ikke SVT har klart å stable solide fakta på bordet, eller bevis som de hevdet ville ryste skisporten. Tallene er nok mye mye verre i ishockey f.eks. Men der er det liksom greit.

  • Med tanke på at den norske dopinghistorien består av mer eller mindre et blankt ark, føler vi vel at vi vil la tvilen komme dem til gode og ikke arrestere helter før faktiske beviser er lagt frem.

  • Det har du rett i. Vi liker å tro at alle våre gamle (og nye) helter vinner på ærlig vis. Jeg er ikke så sikker på at det alltid er riktig, hvorfor skulle nordmenn være så mye ærligere enn andre?

  • Vet ikke om du prøver å leke danske eller gammel norsk, men din dansk er totalt feil stavet og feilskrevet. Nordmenn som prøver å stå for utenlands opprinnelse med dårlig innspill.

  • Så lenge utøveren selv kan motbevise (samt antidoping/FIS) at påstandene om blodverdier er gale, så faller all saklighet i dokumentaren. Når det feks gjelder Bjørn Dæhlie så blir påstandene blankt løgn, noe somer meget kritikkverdig.

   Dette er simpel journalistikk, som faktisk overskrider lovverk (i hvert fall Norsk) om injurierende uttalelser. I norsk lov har vi noe som heter æreskrenkelse. Blir litt kvalm av dette. Hadde de kun holdt seg til faktiske beviselige påstander, så kunne man brukt dokumentaren til å synse og tenke, dog ikke annet enn sannsynlighet siden det uansett er historie. Men slik det fremstår nå, blir denne dokumentaren bare tull.

 16. Haha.. Så du er såpass naiv at du tror nordmenn er de eneste som ikke har dopet seg? Nå nei, Norge har nok bare vært bedre på å dope seg enn de fleste andre. Derfor er ingen av de beste tatt.

  Trenger ikke være ekspert for å forstå at skyhøye blodverdier ikke kommer av seg selv..

 17. Jeg leste et eller annet sted, at det var brukt en testmaskin til blodverdier, som IKKE var en av labratorie «kvalitet», dvs. at usikkerheten i målingene er meget store. SVT trodde vist at det var en korrekt maskin som ble brukt…… Er blodverdiene målt nå, eller er de fra «den gang»?

 18. Jeg hadde hemoglobinnivå på 18,0 da jeg var 20, og jeg var i alle fall ikke dopa (heller ikke røyker). Jeg var i veldig god form, men kun misjonist, så at de gutta det har over 19 virker ikke så merkelig på meg.

 19. Er det rart at de beste har høye blodverdier?? Det er vel nettopp en av grunnene til at de har blitt best! Det betyr ikke at det er kunstig, bare at de ligger i ytterkant av naturlig variasjon (f.eks. der en av 100 000 ligger)
  Mine blodverdier har ligget på 16 uten at jeg aktivt har drevet med mosjonsidrett (eller dopet meg), men jeg har jo alltid vært i fysisk god form. At noen reagerer på at Bjørn D. ligger på det nivået er derfor helt uforståelig for meg…

 20. Jeg skulle gjerne like å visst hva de svenske utøverne hadde i hemoglobinverdier, er det normal at hemoglobinverdier går opp etter høydeopphold/trening? Hva har Bjørgen /Johaug /Northug i hemoglobinverdier idag? Alt det hadde hjulpet for å se sammenhengen her 🙂

 21. Synes forsåvidt dette programmet, og forsåvidt også kommentaren fra VG sporten her er usaklig. Å ringe rundt til noen skiløpere med et tall, hva skal man få ut av det? Mistenkeliggjøring av enkeltpersoner på det grunnlaget er beklagelig.

  Hvorfor heller ikke invitere et par av dem inn, og et par landlagsleger fra den tiden samt minst 2 dopingeksperter og ha en debatt samt å publisere verdier over tid, forklare eksempler på blodverdier av høydeopphold etc. Det bør jo ikke være så vanskelig å teste blodverdier i dag på noen personer og se forskjell av høydeopphold osv f.eks.

  At man snakker om mistanker er jo vel og bra, men synes måten her er usmaklig.

 22. Når «våre egene» blir angrepet er det sterk grunn til å tvile på hele saken. Dette kan ikke riktig osv. Sier folket. Men så fort det blir nevnt noe italienske navn som i bloggen din så er man skråsikre på at de var dopet.
  Vi må ta vekk teppet som henger forran øyene våre og inse at det er like stor sjanse for at de norske var dopet, når vi anklager utlendingene for å være dopet med samme verdier.

 23. Hvordan ser normalfordelingskurven for blodverdier ut i den europeiske befolkning og hvor stor er den statistiske sannsynlighet for at blodverdier på eksempelvis 17 er «normalt»?

 24. Virker som at de har fått penger av SVT for å nøste opp i doping innen langrennssporten, men da de ikke fant noe verdt å nevne ble de desperate. 1 time med innhold måtte fylles. Om noen norsk langrennsutøver noengang har prøvd doping så er i allefall Bjørn Dælhi helt ren.

 25. Eg kunne aldre ha vore skiløper på høgt nivå då eg var i 20 – 30 åra. Eg hadde ein naturleg blodverdi på rundt 16 (målt når ein var til bedriftshelsetenesta), kva ville den ha vore om eg hadde vert skiløpar og trent i høgda? 18 !!!!

 26. Typisk Janne Josefsson. Har bodd i Sverige i mange år. Den fjotten der ödelegger mer en hva han lykkes med. Mye bra, men også mye der han ikke bryr seg om hva resultatet blir bare han får rett. Han er veldig flink, men det går litt over styr noen ganger!!
  For de som er i min alder, så herjet Svenskene i sporet på 80tallet. Hvorfor er han ikke kritisk til det!? Enkelt, Gunde Swan og Torgny Mogren er «helige kuer» i Sverige, så der törr han ikke å stikke nesa si i blött.
  Syns det er greit at de som er DOPA skal få föle pisken, men mann får jo også se til i sin egen bakgård först!!
  Trur at de som var med fra mitten av 80tallet frem til Salt Lake kan ta hverandre i hånden alle sammen. Var nok ikke bare gröt til frokost på den tiden!!!

  // Björn

 27. Er det nevnt noen svensker i denne dokumentaren. Hvis det ikke er det, så er dt fordi de er rett og slett sjalu på andre land som har tatt flere medaljer enn svenskene.. Fnyser nå av at de skal gå ut o ripe opp i fortiden. På den tiden hadde vi ikke gode maskiner, så da kunne ikke idrettsutøver alltid følge med sin egen blodpass….

  • …. Ännu en norsk som kommenterar utan att läsa?? Hur svårt kan det vara? NEJ programmet handlar inte enbart om ditt älskade Norge. JA det finns svenskar inblandade. Vad fan är problemet? Det går att skrika att ryssar osv. är dopade utan något vidare belägg, men när det handlar om Norge så är allt bara skitsnack? Lägg ner med era hån mot Sverige. Ni är sämre vinnare än kanadicker som förlorar, herregud.

 28. Janne Josefsson gjorde et program om min gamle arbeidsplass,Viskafors Gummi.
  Den var vinklet ,feilsitert og hadde ingen kildekontroll.
  Han gjør seg opp en mening og så lager et program som passer til hans egen konklusjon.

 29. Artikkelen trenger kun en oppdatering, og det er hva blodverdien for en gjennomsnittlig norsk turgåer, ikke dopet toppidrettsutøver, samt dopet utlver. Slik at den jevne leser kan forstå forholdet mellom egen og toppidrettsutøveres/doperes blodverdier. Bra artikkel.

 30. Dette er «popkultur» på sitt beste, se bare på timingen på når programmet sendes, jeg tror ikke at det bare er i skisporet svenskene sliter litt, det gjør de nok også med seertallene sine. Nå er det jo ikke noe problem å få vinklet noe som helst dit du vil, det er bare å være selektiv med hva du syr sammen, få litt » air time» på en sliten tv kanal og vips så har du en » sannhet»

 31. mener de Norske presterte gjennom hele vinteren, år etter år. Da er det vanskelig og tro på doping. Vi får se om det dukker opp noen svenske navn i dokumentaren også. Tror på at de var rene inntil det motasatte er bevist, og det er det ingen muligheter for, så da var de vel rene da.

 32. Nordmenn sto for en påfallende stor medaljefangst i forhold til feltene de stilte i. Å blånekte enhver norsk befatning med doping er naivt. Det er imidlertid få gode grunner til å henge ut enkeltutøvere uten konkrete bevis. Det er også offentlig kjent at nordmenn var langt foran konkurrentene på utstyrsfronten, og at dette kan veie opp for andres konkurransefortrinn er ikke utenkelig.

  Hva SVT ønsker å oppnå med denne dokumentaren vet jeg ikke. I fremtiden bør de komme med mer enn indisier, eller ingenting.

 33. Nordmenn hadde sikkert ikke vært fullt så skeptiske dersom denne hadde omhandlet andre nasjoner som italia, øst-europa, tyskland osv… Men det er nok ikke bare nasjonalisme som ligger bake dette. Personlig så tror jeg det ikke er mulig å drive organisert doping i hverken Norge eller Sverige da våre organisasjoner er så åpne og veien til media er så kort uten at det vil få noen store konsekvenser for informanten. At den enklete utøver kan ta slike valg er fullt mulig men denne form for doping det her er snakk om krever et så stor apparat at enten så står hele apparatet bak eller så har man en lege som har denne kapasiteten. Det siste er selvfølgelig mulig, men trolig vil en slik lege behandle flere og da tar det ikke lang tid før alarmen går. Dersom flere utøvere med mistenkelig høye verdier bruker samme lege så går det ikke lang tid før det blir razzia og noe lsikt har ikke forekommet i hverken Sverige eller Norge. Vi vet imidlertid at høydeopphold og høydehus kan gi slike verdier. Vi veit at høydehus har vært flittig bruket av nordmennene i denne perioden, men vi veit kansje ikke om dette gir høyere verdier enn å fakitsk være i høyden?

 34. Man skall gå tillbaka och «grave i gamle ting» eftersom det kan hjälpa sporten idag. Det kan ge en bild av motiv och tillvägagångssätt som kan hjälpa oss i dagens dopingsjakt. det är också ett sätt för sporten att göra upp med sitt förflutna som faktiskt har varit rätt mörk. Sedan kan jag tycka synd om åkare som blir ställda mot väggen fast de inte dopat sig men det är faktiskt inte Uppdrag Gransknings fel. Felet ligger istället hos deras konkurrenter som faktiskt dopade sig, det är dem som ställer sporten i dålig dager och gör att även rena åkare blir misstänkta.

  Uppdrag Granskning brukar ha en hård ton i sina intervjuer och det kanske är ett problem i detta fall. För det är ju viktigt att kunna diskutera höga blodvärden, inte minst utifrån det faktum att dem kan förekomma naturligt. Däremot verkar det som att många åkare tagit illa vid sig och det är olyckligt.

  En sak skall du, och alla andra norrmän ha fullständigt klart för dig, och det är mycket få svenskar skulle vilja se till exempel Bjørn Dæhlie fälld för doping. Norska åkare av världsklass är idoler även för många svenskar. Om det förekom doping i det Norska laget vore det förödande för hela sporten och det vill vi svenskar naturligtvis inte.

  Det är även en svensk som konfronteras, anledningen till att det inte är fler antar jag beror på att svensk skidåkning under andra halvan av 90-talet var relativt dålig.

 35. Se på Aftonbladet så ser ni att dette ikke ær ett førsøk att smutskasta Norske utøvere. Det finns fra andra land også, inklusive Sverige. Sedan var det mest Norske utøvere i toppen så sjælvklart kollar man mest på det.

  Læs også vad som skrivs i artikeln så ser ni att det står att det inte ær någon hetsjakt på normenn.

 36. Svenskene er sykelig misunnelig på Norges success. Uansett gren. At Norge har penger på bankboka eller om Norge tar et gull i sport gjør Medel Svensson sykelig misunnelig. Journalister intet unntak.

 37. Var det ikke dette Gerhart Hellskog tok opp i ett program for noen år tilbake .
  Så vidt jeg kan erindrer ble han nesten landsforvist

 38. It is very very hard to hit the bottom. But then, it is extremely puryfying. Gaining victories… at the end of the therapeutic process you can laugh to human weakness, why pursue to be the best, at any cost.

  Kai/Finland

 39. Som vintersportselsker er det ikke helt uten ubehag at man blir smått urolig for det man aldri vil innrømme eller se, at ens egne helter jukset og man bygde opp en kjærlighet til sporten på feil grunn. Nå er selvsagt ikke noe av dette noe konkret bevis på noe som helst, men jeg får vel være så ærlig og si at jeg blir litt vel skeptisk. Med tanke på Armstrong, som uten problem kunne si han ikke var dopet, hvilke betydninger får da de samme ord fra våre utøvere? Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har null peiling på blod og doping. Jeg ser tider og resultater, glede og sorg i langrennsporet, det andre stoler jeg på blir håndtert av fagfolk. Men jeg blir likevel smått bekymret. For selv som norsk har jeg null interesse av å støtte opp gamle helter om bragden har vært bygget på juks. Jeg har dog ingen lyst til å kaste stein, til det motsatte blir bevist velger jeg fortsatt å håpe at våre helter (og internasjonale, jeg gjør ingen forskjellsbehandling) gjorde ting på riktig måte.

 40. Så lenge det IKKE finnes noen som helst bevis, blir dette en helt patetisk diskusjon!!!!! Bortkastet tid fra misunnelige svenska bror.

 41. Jeg trener ikke, en periode trente jeg mye og hardt, da hadde jeg HB på godt over 16, såpass høyt at blodbanken i Oslo var imoponerte når jeg var og gav blod.

  Nå idag, uten å trene ligger hb på mellom 15 og 16 alt etter dagsformen når jeg er hos legen og sjekker… Etter ett brokk med blødende sår i går jeg jevnlig til legen for å sjekke hb, så har rimelig god kontroll nå for siste året iallfall…

  Høy HB alene er ikke noe fullgodt bevis for at noen har dopa seg…

 42. Det är väl bra om fusket kommer fram. Annars så kommer skidåkningen/skytte att dö ut.
  Åka ur OS som brottningen.Kolla alla skidåkares blodvärden och om de har haft fysta blodkroppar. Det finns en sån analys maskin nu i Sverige. Hoppas de skickar blodproverna på alla deltagare så får vi se om alla är rena.

 43. er vel mye som tyder på at Bjørn Dæhlie er uskyldig i denne saken, men også han må tåle at det graves i dette. For alle utenforstående virker det veldig merkelig at normenn skulle klare å slå konkurrenter med fri tilgang og bruk av epo, også Dæhlie må forstå dette. Bra at han nå kommenterer blodverdiene sine, og han burde også legge fram flere verdier med datoer for å fjerne enhver tvil om doping. Noe verre er det for Erling Jevne med en økning fra 14,7-17. Det er veldig høy økning. Oppfordrer alle norske løpere til å vise frem sine blodverdier over tid. etter det som har skjedd i sykkelsporten må også 90-tallets langrennsløpere forstå at det er vanskelig å tro at det var mulig å vinne ren. Hva med å spørre Dæhlie hvilken kommentar han har til kompisen Smirnov sitt skyhøye hb på 19,8??

 44. Vi må selvfølgelig tåle at noen stiller kritiske spørsmål ved våre idrettshelters prestasjoner. I en verden full av juks og bedrag er det vel bare rett og rimelig at også vi (Norge) får vårt. Det er klart det gjør litt vondt i stoltheten vår når noen (svenskene i dette tilfellet) stiller spørsmålstegn ved prestasjonene til «våre» folk. Jeg har ingen grunn til å tvile på prestasjonene til Bjørn, Vegard, Erling eller noen av de andre som konkurrerte på 90-tallet, men det fritar oss dessverre ikke fra kritikernes søkelys.

  Uten sammenligning forøvrig; Da media og dopingjegere hadde holdt på lenge nok med Armstrong, dukket det jo opp en norsk utøver som også innrømmet å ha dopet seg…

  Dersom vi har ren samvittighet har vi vel ingen ting å frykte. Da kan vi derimot stå rakrygget opp mot disse udokumenterbare påstandene og svare for oss med sterk røst og klart blikk!

 45. Jeg er 100 % sikker på at skiløpere fra 90 tallet ville ha hatt problem med å komme helskinnet gjennom en dopingtest i dag, det jeg mener med det er at en hver internasjonal toppidrettsutøver «pusher» grenser på hva som er lovlig innen «kosttilskudd». Og når det gjelder prestasjonene til mange av våre helter fra 90 tallet, stinker det av prestasjoner, bloverdier og alibier. TV2 hadde en dokumentar for rundt 10 år siden, den ble slagtet og TV2 måtte legges seg langflat pga av mangel på bevis, skiforbundet sto i spissen for protestene, noe som i seg selv er noe rart. Innholdet i dokumentaren var jo i utgangspunktet basert på på blant annet vitneutsagn, det samme som felte Armstrong. Jeg har mange ganger tenkt på utøvere som legger opp tidelig i karieren, er det et eget valg eller er det tvang? Jeg tror desverre det siste. Norge er en altfor stor nasjon innen ski, til at det internasjonale skiforbundet kan «ta oss», men sande renner snart ut for våre gamle helter. Da er det godt vi har nye helter å se opptil.

 46. I blame sykkelsporten

  Sykkelsporten er så gjennomført rotten, selv i dag. Det at så mange heldigvis blir tatt i den sporten medfører fokus på andre utholdenhets idretter, og det er bra.

  Hvor mange ganger har vi ikke sett utøvere som kategorisk nekter for å ha dopet seg, for deretter å sitte gråtkvalt på Oprah show eller pressekonferanser og legge kortene på bordet.
  At utøvere blir tatt en er ting, men det tar ikke vekk det i mine øyne største problemet; Bakmennene.

  Jeg tror ikke Norske utøvere i skisporten har vært rene gjennom hele perioden som er nevnt. Mulig de ikke med vitende har dopet seg, «velmenende» bakmenn som de har stolt på har kanskje «gitt» dem ting som skal være såkalt bra eller «noe alle tar»

  Dagens utøvere, det være seg sykkelsport eller langrenn, er nok i stor grad rene. Alle angrende syndere som har stått frem har kanskje hatt den positive effekten at utøvere ikke vil fremstå som idioter når karrieren er over. Jeg tror holdningene til doping blandt utøvere er i endring, og man stoler ikke på velmenende bakmenn i like stor grad som før.

  Doping blir vi aldri kvitt. Doping er milliard industri, antidoping vil alltid like etter utviklingen i doping. Desverre.

 47. Det är ganska logiskt att många av medaljörerna på 90-talet var dopade. Hur skulle dom annars kunna konkurrera med dopade finnar, italienare mm? Per Elofsson är ett bra exempel på hur det går när man försöker tävla rent mot en dopad åkare. Så alla norrmän och svenskar som tog medaljer under det mörka 90-talet har förmodligen använt förbjudna preparat. Att tro att deras talang och träningsdos skulle räcka mot liknande talang och träningsdos+EPO är inte trovärdigt. Som tur är har sporten rensats ur och dagens aktiva är förmodligen väldigt rena. Sen är det alltid extra smärtsamt när en nationalidol som Björn Dählile förmodligen var lika ren som Lance Armstrong. Ni får vara glada och stolta över att ha Marit Björgen (tidernas bästa skidåkare alla kategorier.)

 48. Blodverdier er jo åpenbart et utrolig nyansert emne. Referanseverdiene er basert gjennomsnittet for alle mennesker mens variasjonene er store mellom enkeltindivider. Det som kan virke totalt utenfor normalen for en person kan være veldig normalt for en annen. Og hvordan påvirker kosthold sammen med hard og systematisk trening – parret med høydetrening og andre lovlige virkemidler – til syvende og sist det endelige normale blodverdi resultatet for den enkelte utøver. Hvis man først skal trekke frem enkeltpersoner og bruke disse som referanser må man jo ha inngående kunnskap om hva som er normalt og unormalt for denne personen. Det syntes jeg ikke det virker som skjer her – og det gjør jo referansene lite troverdige. Det bidrar bare til generell mistenkliggjøring og har liten nytte.

 49. Dette var en skuffende lite interessant blogg om dokumentaren. Det som i høyeste grad bør problematiseres her er jo hvorvidt disse verdiene kommer fra og om de faktisk stemmer. På bakgrunn av andre artikler på vg nett virker jo de påståtte verdiene å ha en svært diskuterbar troverdighet.

  • Jo netop!
   Man kan IKKE træne sin blodværdi!
   Den stiger ved ophold i højden…men falder dog hurtigt igen!

   Træning derimod SÆNKER blodprocenten!

 50. Svenskarna är inte ute efter er norrmän! Det här programmet «Uppdrag granskning» kritiseras ofta i Sverige. De kritiseras för hur de jobbar, de klipper materialet så det passar in och de är totalt ensidiga och inte alls objektiva.

  Så ta det för vad det är. Uppdrag granskning tar upp viktiga ämnen men de är kontroversiella och inte alls objektiva.

 51. Det er utvilsomt bemerkelsesverdig verdiene som er levert både når det gjelder hemoglobin og max O2-opptak i langrennssporten opp gjennom årene. Nå er det flere variabler som spiller inn i langrenn som glid etc men testresultatene forteller om et kondisjonsnivå man neppe kan oppnå uten kunstige stimuli (selv med høydehus/høydetrening).

  Det har plaget meg å se sykkelsporten bli hengt ut så grundig, selv om det har vært en verstingidrett og pill råtten. Men! At folk setter seg på sin høye hest og ikke tror at det har og fortsatt foregår doping i utholdenhetsidretter, inkludert langrenn, er naivt.

  Det forunderlige er at det kun er sykkelsporten som har innført blodpass for å spore endringer i blodverdier som ikke kan forklares på naturlig vis. Dette er fortsatt den eneste muligheten for å oppdage manipulasjon av blodet i form av bloddoping og EPO/CERA. Du oppdager ikke mikroinjiseringer av EPO men du kan ikke bortforklare økning i hemoglobin og hematokrit og samtiding nedgang i nye røde blodlegemer (google «armstrong blood values 2009 tour» for hele forklaringen),

  Sykkelsporten har hatt flest skandaler og er blitt hengt ut til tørk som det verste av det verste men er også den sporten som gjør mest av anti-doping arbeid. Spørsmålet er, med bedre og mer systematisk testing (les:blodpass), hvilke andre idretter og utøvere bør føle seg utrygg både i dag og for fortiden?

 52. Nå har jeg ikke sett dokumentaren, men forstår at mange av målingene er gjort med et instrument som i ettertid har vist seg å ikke holde mål. Selv på sykehusets laboratoriemaskiner opererer man med en feilmargin på MÅLINGENE i seg selv på bortimot +/- en enhet. Hvis da Jevne målte 17, men egentlig hadde 16, og tidligere målte 14,7 og egentlig hadde 15,7, er forskjellen bare 0,3 enheter, som er helt normalt. Dette er fullt mulig, vet alle som driver med medisin i det daglige. Dessuten vet man jo at 5 % av den friske befolkningen ligger utenfor det som er definert som normalverdier for Hb, uten at de er syke eller har manipulert verdiene på noen måte. Det er ikke merkelig om det er en seleksjon blant utholdenhetsutøvere blant de som har normale høye verdier, da dette kan gi en fordel utholdenhetsmessig. Å dra fram tilfeldige målinger fra tiden før det ble innført blodpass er derfor en svært tvilsom praksis. Finner endel av uttalelsene til Saltin merkelige og forenklende. Har han en skjult agenda?

  • år etterpå så var jo nordmennen og de andre nede på rimligere nivåer igjen
   og nettop det har mye å si ,, ikke sannt
   det skyldes da vell at det var de nött til det ellers hadde de ikke kunnet

   få komme til start eller ellers blitt i heltatt avslört

   det ble slutt med å ta epo eller hva det het men blo tappingen som slås tilbake etterpå den har sikkert skjedd unner hele tia
   men det går jo åsså å finne ut om blo i kroppen har vaert spekkt innen

 53. Dessverre så er det mye som er gjort som ikke tåler dagens lys. Minner om sykkelsport og begynnelsen av dopingavsløringene. Kommer en ut av skapet med mye info vil det trolig forårsaker mange fler…..og hvem blir tatt med når det skjer?
  Armstrong skrek at han var uskyldig og saksøkte alle og en hver inntil beviset ble for stort. Spørsmålet er om Langrenn er «Viktig» nok i det store bildet for at noen vil graver. I USA var det myndigheten selv til slutt, kommer de Norske etatene til å gjøre det samme? Time will show.
  Inntil videre så håper vi alle sammen at disse profilene er troverdige og de faktisk har ikke noe å skule, men fortiden har lært oss at de lyver helt til «døden». Armstrong & co har nok ødelagt troverdigheten til alle innenfor kondisjonsidrett fra 90 tallet….og det er trist

 54. Jeg er ikke idrettsmann og vet ikke noe om doping. Men selv har jeg hatt blodverdier på mellom 16,7 og 18,4 i en årrekke, og har aldri fått blodoverføring e.l.. Så det er ingen tvil om at det er individuelle forskjeller, og at høye blodverdier ikke nødvendigvis henger sammen med EPO.

 55. Er det ikke litt påfallende at denne dokumentaren kun tar for seg 90-tallet?
  Det tiåret svenskene gjorde det dårligst. Hva med 80-tallet? Gunde Svan og Thomas Wassberg? Dopet de også seg?

 56. Jeg forstår ikke hvorfor dette blir tatt opp nå. Svensken Bengt Saltin er jo en av verdenens fremste er i sitt fag, men han er jo svensk da og det er jo rart da at ingen svensker er med i denne artikkelen. Jeg tror at det er rein å skjær misunnelse av svenskene.

 57. Først; takk for nok et godt innlegg om doping! Synes du skriver glimrende om temaet, og med god innsikt. Dersom tallene stemmer, er det jo mer enn godt nok grunnlag for å resie tvil med hele sporten. Men, i debatten som nå raser rundt dokumentaren stilles det spørsmålstegn ved selve dokumentasjonen, eller kilden(e) til blodtallene. Det blir i dag dementert av FIS som det kan se ut som om sitter på andre tall. Også Bjørn D. sier jo at han ikke kjenner igjen tallene mot de resultatene han har blitt presentert for tidligere. Og, om man satt på så ekstreme tall (som feks Smirnov), hvorfor kommer dette opp først nå?

 58. Nordmennene må jo forstå at det rettes en rimelig grad av mistanke mot deres overlegne prestasjoner i en tid da man kunne ta EPO uten risiko. Om jeg ikke husker feil vant vi jo 50% av mesterskapsmedaljene i langrenn på 1990-tallet. Ja, vi var flinke på høydeopphold og smøring, men om man tar på seg den riktig kyniske hatten, så kan jo de voldsomme økonomiske investeringene i nevnte områder ha vært mest et spill for galleriet. Kombinasjonen gode smørere, pluss høydetrening går EPO og bloddoping en høy gang hva resultater i skisporet angår, liksom. Her er det ikke noe tull. Skuffende, om det viser seg at det var en «lusekoftemafia» som opererte på 1990-tallet med kriminell virksomhet på høylys dag, kringkastet ut i de tusen hjem.

 59. dette bør ikke komme som noen overraskelse. Nå må vi slutte å være så naive her på nisse berget. Vi tror så godt om oss selv og peker alltid utover. På tide å rette fingeren mot fortidens og dagens utøvere også her hjemme på berget. Hvorfor gjelder dette alltid alle andre, men ikke oss?? Dette er bare toppen av et isfjell, og det er nok mange også i skisporten og andre prestasjons idretter som nå bør føle seg uvell.VI ER NOK IKKE RENERE ENN NOEN ANDRE.

 60. «Og man trenger ikke være dopingforsker for å forstå at hemoglobbin på 19,8 ikke skyldes høydeopphold.»

  Mulig det. Men for oss som hverken vet mye om hemoglobin eller høydeopphold: Hvor store svingninger er det naturlig for en toppirettsutøver å kunne ha på hemogobinnivået, og hvor stor påvirkning (svingning) kan man få av et høydeopphold?

 61. Att tro att detta är ett försök av Sverige att sätta dit NORGE är patetiskt. Om det nu är så att Norska, Svenska, Ryska, Italienska skidlöpare dopade sig under 90-talet så kan dom helt klart få sig en denga. Jag hoppas i alla fall att det går riktigt bra för Norge (och Sverige:)) i detta VM. Marit B och Petter N är riktigt kul och se både utanför och i spåret!

 62. Finlenderen Kyrø skal visst ha en finger med i disse påstandene om høye blodverdier. Selv om han er utestengt på livstid vil nok han bruke resten av sitt liv til å beskylde andre for doping. Hevngjerrigheten har visst ingen grenser for ham. Så det er nok ikke siste gang han forsøker seg med såkalt oppsiktsvekkende materiale.

 63. Låt oss inte reducera saken till en fråga om nationalitet eller simpel nationalism. Legendarerna Brå, Ulvang, Dählie, Alsgaard och även Northug har i Sverige samma «helylle-status» som Jernberg, Lundbäck, Wassberg, Svan och Mogren. Nu råkar svenske journalisten Josefsson, som har betydligt lägre status och rykte i Sverige än någon norsk langrennslegend, köra en egen dopingutredning för mina skattepengar. (Det fanns så klart ingen svensk folkomröstning i den frågan och jag tycker att Josefsson använder oetiska metoder (även om han ofta har rätt i sak).

  Personligen tycker jag att idrottsmedicin som är 15-20 är gammal är historia. Lägg fokus på att säkerställa att dagens utövare är rena. Vidare kan man fråga f d elitskidåkare varför det varit tabu för dem att som aktiva ta ordet «doping» i sin mun. Jag känner elitåkare som berättat att sponsorer och även FIS efter Lahti-skandalen varit så rädda att man backar för att diskutera saken och kräver av de aktiva att «aldrig kommentera doping» – samma gällde i cykelsporten.

 64. Har bodd i Sverige flere år og de opptrer som utrolig arogante. Bare se aftonbladet’s bilag om OL 2002. Da ble det kjøpt 7 gull minst. Sånn har det vært hele tiden med svenskene. Danskene er jo helt utafor når det kommer til vinteridrett, men kan prate om det.
  Og Michael, hypotetisk spørsmål. Hva om?
  Uppdag granskning har gått litt vel langt i å kriminalisere idrettsutøvere, uten bevis. Er vel der «tar en svenske» kommer fra.

 65. Grav til alt kommer frem spør du meg. Hvis vi bare skal «glemme» det som skjedde bare fordi det har gått en stund, så gir det et signal til dagens utøvere. Jeg frykter at enkelte av våre egne helter har en pillråtten «samvittighet».

  De som har ren samvittighet har ikke noe å frykte.

 66. Ja, det er nevnt en svenske i denne dokumentaren, Lars Håland. Kanskje er det flere også.
  Synes det er latterlig å se på at alle roper «svenskene er misunnelige!» mens de stikker hodet i sanden.
  Det er ikke sikkert de norske var dopet, men hva med å iallefall se på fakta i saken og så gjøre seg opp en mening, isteden for å rope «jeg kan ikke høre deg» med fingra i ørene?
  Men det er som kronikken over påpeker, utvilsomt ubehagelig.

 67. Jeg er 52 år og sofasliter. Har aldri drevet med idrett og en kropp som trenger mosjon. Min blodverdi har ligget mellom 16.5 og 17.8 de siste 20 år. Jeg har også oppdaget at det er forskjell på måling de gjør på legekontoret sammenlignet med det de gjør på sykehus/lab. Den første ligger normalt noe høyere. Alle leger sier jeg er 100% frisk, selv om jeg har høye verdier. Det er sikkert mange flere som meg, også toppidrettsutøvere.. Synes derfor veldig synd på som blir mistenkt på så tynt grunnlag.

 68. Men… Dæhlie hadde normale blodverdier i alle målingene? Hvorfor blir han da plassert i en generell bås med de mistenkte? Når jeg leser dette ser det ut som han dokumenteres rein. Har jeg misforstått noe?

 69. Når man tar til hjelp av den finske doping treneren for å fram blodverdier til ulike utövere,så sier det mye om denne dokumentären…Denne dokumentären tar jeg ikke på alvor…Janne Josephosson har kommet påstander i flere uppdrag gransking,som ikke har stemt….

 70. Først å fremst må det sies at langrenn på 90 tallet var utvilsomt mer underholdene enn den er i dag,hadde både finner,svensker,italiener og russere som kjempet side om side, dopet eller ikke hadde det utvilsomt sin underholdningsverdi! Når dette sies mener jeg ikke å forsvare doping bruken,men langrenn er ikke det samme som den en gang var ,da flere nasjoner kjempet med,noe som gjorde langrenn mere underholdene å publikumsvennlig. Har ingen grunn til å trekke de norske utøverne under tvil,men bortsett fre de finske langrennsutøverne har verken Svensker eller italienere blitt tatt i doping,men her hjemme liker vi å leke med tanken på att også disse var dopet mens vi selv forventer å slippe unna mistanke!! Hadde vert bedre om vi bare sluttet med disse beskyldningene mot våres konkurenter og heller konsentrerte oss om oss selv! Skulle bare ønske att langrenssporten kunne komme på høyden med 90 tallet igjenn, dog da uten Doping.

  • Synest å virke også som mange nordmenn blir sjokerte over denne dokumentaren,hva skal vi forvente etter att vi i snart i to tiår har brukt mere krefter på å mistenke våre argeste konkurenter, å si dette høyt enn å glede oss over prestasjonene som ble gjort! Er ikke overasket i det hele tatt,men mener det er på sin plass att også andre gransker oss med argusøyne,selv om jeg tror dette bare er påstander uten hold i!

 71. En slik alvorlig beskyldning har ingenting i et TV program å gjøre. Dette er,viss det i det hele tatt er noe, advokat mat og ikke underholdning. Kan ikke annet en å tenke at dette er grov skitt kasting av en undermåler av uante dimensjoner. At han er Svensk blir jo bare veldig trist.

 72. De utøver som blir hengt ut i programet med for høye bødverider.
  Hvorfor fikk de starte da den gangen?
  Hadde ikke FIS ansvar for at de med for høye verdier fikk startnekt?
  Hvordan kunne det da skje?At de starta?
  Det var ett fåtall som fikk nekt. De som ikke fikk nekt..ja de mener jeg ikke har noe å frykt.
  De starta, de vant og noen ble nr 2-3-4-5-6.
  Fatter ikke poenget i dette programet som sendes i dag på SVT.

  Granskere. Se framover. gransk dagens utøver i alle sporter heller
  Eller gransk dere i SVT om : Hvordan skal vi granske i framtiden.
  Har ett råd til dere granskere.
  Uppdrag slektgranskning er i vinden
  Start med det. Der er det mye ULLENT som finnes.Spennende.

  Slutt med dette tullet. Alle de som gikk hadde jo lov fra FIS.
  Den saken er klar.
  SØR……

 73. Dette med doping varierer enormt fra land til land. Ulike land har HELT ulike kulturer med hensyn til doping. I noen land har det vært akseptert, og en del av toppidretten – og der finner vi mange, mange utøvere som er tatt. Russland (Sovjet), DDR, en rekke andre østblokkland, Østerrike, Finland, Italia og Spania er klassiske «dopingland», og skiløpere derfra er tatt gang på gang.
  I andre land, som Sverige og Norge, har doping vært helt uakseptabelt, og så å si ingen har blitt tatt for det. Kontrollregimet har vært og er uhyre strengt, og støtteapparat og trenere har vært innbitte motstandere av alt som heter doping.

  Så det er all grunn til å gå ut fra at verken norske eller svenske utøvere har drevet med dette, da ville de blitt tatt for lengst. Noen hadde visst, noen hadde snakket.
  Disse beskyldningene som nå fremkommer mot bl.a. Ulvang, Dæhlie og andre norske løpere er derfor uverdige og urimelige. Det bør vurderes rettslige skritt.

 74. Jeg har lenge messet om at man må ta vare på dopingprøver i 10 år, så man kan teste dem med nye metoder. Håper det blir standard fremover.

 75. Tror ikke det, fordi ingen av verdiene hos norske utøvere viste ekstremt høye blodverdier som hos Manuella Dicenta, Silvio Fauner osv. Disse utøvere hadde verdier på linje med Bjarne Riis, den danske stjernen innen sykkel i Danmark. Disse hemoglobin-verdiene lå på rundt 19, og det er ekstremt, selv om maskinen som målte verdier for 20 år siden ikke var eksakt nok, i følge Rasmus Damsgaard, dansk dopingekspert. Og husk at Bjørn Dæhlie f.eks., som han selv sier det : I Nagano-OL, som var mitt beste mesterskap, lå verdiene mine like under 16. Det kan være greit å vite i denne diskusjonen, sier Dæhlie. Ja, vi skal være skeptiske, men bevisene er jo ingen bevis. Ingen klare fakta. Skuffende at ikke SVT har klart å stable solide fakta på bordet, eller bevis som de hevdet ville ryste skisporten. Tallene er nok mye mye verre i ishockey f.eks. Men der er det liksom greit.

 76. De fleste i toppen i mange utholdingesidretter har nok tatt noen snarveier. Skulle man være med så var det sånn. Ingen overraskelser,

  • Feil… kan være med på at noen sannynlighvis har gjort det i langrenn. men at norske utøvere skal ha gjort det er ikke på noen måte hverken sannsynligjort eller bevist gjennom denne dokumentaren.

 77. Denne saken er det lite eller ingen hold i – og hva og hvem vil man straffe for dette? Dette er taktikkeri av SvT for å skape mest mulig blest nå når vi alle er opptatt av Ski VM.

 78. Varken Norge eller Sverige vill kännas vid att deras sporthjältar har dopat sig. Doping för oss i scandinavien är så stigmatiskt och skulle förstöra hela uppfattningen om våra utövarna. Det är extra svårt att vara objektiv när skidsporten i scandinavien knyter an så starkt till nationalkänslan och vår hjältedyrkan. Det gör att man vill i det längsta inte tro på att det kan ha förekommit, även om beviserna skulle peka åt det hållet. Det hade varit lättare om dokumentären hade belyst en annan sport i ett annat land

 79. vi får vel se oom dette er noe nytt og annerledes enn den finske dokumentaren – eller om det kokes suppe på den samme kålen igjen…

 80. Det är på tiden att de skenheliga norrmännena nu äntligen konfronteras med sanningen. Efter VM i Lahtis 2001 fick finnarna ensamma agera syndabockar, vi får hoppas att skulden nu äntligen efter alla dessa år skulle kunna fördelas ens lite rättvisare.

  • Dette er en tøvete etterspørsel: klare bevis i en tid da man dysset ned?

   Det som presenteres i dokumentaren er funn og indikasjoner på noe (høye blodverdier) som ikke lar seg forklare med normalitet.

   Enhver sofasliter får notere seg at fagfolk i ettertid tar bladet fra munnen og stiller kritiske spørsmål til datidens resultater. Kanskje får vi også revurdere innholdet i landsmoderens mantra «det er typisk norsk å være god»!

 81. Skal se dokumentaren, men det skinner igjennom i artikkelen at du som journalist er svært sykkelinteressert og skuffet over det vi har vært vitne til i sykkelsporten. Da er det menneskelig å forsøke finne «andre» som ikke er bedre, i dette tilfelle langrenn. Hold følelser unna når du skal ha en vurdering, og når ble sykkel en del av SVT sitt program……
  Synes VG i andre artikler knyttet til saken har gode poenger og fakta.

 82. Disse misunnelige svenskene som ikke klarer og prestere en dritt, men prøver og sværte oss nordmenn som vinner det meste…
  Dette er kun spekulasjoner og misunnelse»avundsjuka jævlar!!»

  • For det er jo hensikten med dokumentaren. Stikk hode i sanden du! Hvis alle hadde tenkt likt så ville jo Armstrong fortsatt! Og vi har jo beskyldt konkurrenter i alle år selv.. Det er ekstremt viktig at vi stiller disse spørsmålene. I tillegg var jo en svenske med og ble konfrontert?

 83. Tja hva skal en egentlig tro ? Har flere ganger også lurt på hvorfor så mange av våre skihelter på 90-tallet la opp så tidlig ? Hva med Koss på Lillehammer ? Svarene får vi kanskje aldri, men jeg tror ikke vi i Norge er så mye bedre når det gjelder doping enn alle andre….

 84. Her må man ta et skikkelig oppgjør før det hele eksploderer. At utøvere nekter var også tilfellet i sykkelsporten. Venter nå på den første innrømmelsen feks. at noen vet at andre har dopet seg. Farlig hvis snøballen begynner å rulle.

 85. Dersom de ikke klarer å presentere uomtvistelige beviser, så bør de ikke sende programmet. Alle disse tåpelige synseprogrammene har det vært nok av allerede. Vi trenger ikke flere.

 86. Denne dokumentaren og spørsmålene som blir stilt er høyst kritikkverdige skal man tro Expressen, Dagbladet, VG og SVT selv. De stiller spørsmål ved italienere, svensker, finsker og nordmenn (og kanskje flere) – og det er forsåvidt greit. Det som er litt dumt(!) er at det ikke er noen bevis på hverken det ene eller det andre, og som denne artikkelen tilsier, er det bare spekulasjon – som fører til nye spørsmål, men ingen svar. SVT har dritt seg selv litt på leggen, selv om de slenger seg på dopingdebatten og stiller nye spørsmål. Men spørsmålene, svarene og metoden er merkelig og det kan stilles spørsmål ved det etiske ovenfor skiløperne.

 87. Jag ser framemot dokumentären. I en sport som det finns bevis att stora delar av finska och gamla östeuropeiska lagen var dopade – att då Norge eller Sverige är med och vinner lopp efter lopp och inte är dopade. Det tvivlar jag på starkt. Man vinner inte ett Formel1-lopp med en Volvo V70, hur mycket man än har trimmat och tränat motorn.

 88. Synes det er merkverdig at du kan uttale deg så sikkert i dine tvil, som jeg ser er du utdannet journalist, du har ingen medisinsk utdannelse. Da hadde du visst at normalverdiene basert på kvinner og menn er tatt ut fra et stort antall målinger, der en har laget gjennomsnittsverdier for normalbefolkningen. Jeg har sett mange menn med verdier på 17 i hb og høyere som er helt friske. Ingen av dem har trent noe spesielt i sitt liv, og ingen har hemokromatose (opphoping av jern i kroppen) som kan tyde på disse verdiene. At en toppidrettsutøver har 17-18 i hb er derfor ikke unormalt.

 89. It’s strange how it has always been Finnish, Estonian or Russian skiers who have been caught using doping. Estonia’s Kristina Šmigun-Vähi was accused of using doping during her peak – later, after her career had basically been ruined, it was found out that she had, in fact, not used doping. The same with Estonia’s Andrus Veerpalu. He’s right now blamed of using doping, his good name has been stained for life. However, in a couple of days you will see a message about how he was actually a clean guy, and the FIS labs have nothing better to offer than a «sorry». Exactly the same with Finnish Juha Lallukka.

  It is all very strange, especially considering that Norwegian skier are all oh so clean with all their asthma medications and other odd drugs FIS has approved them to use. Norwegians are a very honest and ethical nation. It is unbelieveable how world’s cross-country skiing scene has been corrupted by their scams.

 90. Da for di ta marit petter therese og de som vinner i vm i dag å da.det lønner seg ikke å være best .bedre å bli lenger ned på listene ser jeg.

 91. En sak jeg lurer på, det har blitt en trend i det siste at toppidretts utoevere pluselig blir syke og må stå over renn på korte varsel.Så delta kort tid etter med gode resultater. Grunn? Hm.

  • Hvis man er syk ja, eller begynner å bli syk (eller sliten). Ingen utøvere kan være med på alt – det er opplagt. Når det er sagt så må man kunne måle blodverdier o.l. over langt tid i mange renn for å se om det er avvik. Når det feks gjelder Bjørn Dahlie på 90 tallet så hadde han jevne blodverdier hele tiden. De som kanskje har drever med doping vil ha varierende resultater.

   • jeg syns heller det er mistenkelig med de utøvere som omtrent ikke er med på noe annet enn de store renn. Slik som feks Armstrong som kun var med i enkelte utvalgte løp gjennom en hel sesong. Da er det langt enklere å kamuflere/skjule juks.

  • Det får vi alle som trener,et veldig overskudd v sykdom…,men det holder gjerne kun et renn/ritt/løp. Men at 90 tallet er litt mørk innen toppidrett og doping…..der er det ingen tvil…..

  • Det forårsakes av at man får overskudd. Noe som ofte er tilfelle når man får avbrekk med sykdom.

   Johannes Bø som blant annet slo Opplands førstelag på stafetten i junior NM på Lillehammer hadde vært syk i to uker. Hans første treningsøkt var stafetten hvor han knuste de fleste.

 92. Jeg drev på med konkurransesvømming fra 10-årsalderen til 18 helt tilbake på 60-tallet og i fullstendig amatørsammenheng i nord-Norge. Ingen hadde hørt om ordet bloddoping eller doping innen idretten den gangen. I 1972 var jeg med den store Tromsø-undersøkelsen der 5000 av byens befolkning ble helsetestet. bl.a. ved å avgi blodprøve. Jeg hadde da sluttet med all trening to år før og hadde t.o.m. begynt å røyke. Professor Nordøy som ledet undersøkelsen ved uni. i Tromsø, kalte meg inn ekstraordinært fordi jeg hadde hele 20 i hemoglobin, altså skyhøyt over de tillatte verdier man innen idretten tillott 20 år senere og det man i den svenske dokumentaren snakker om. Professoren ville sette meg på diett og foreta nye kontroller fordi som han sa «det er et mirakel at blodet ditt i det hele tatt kan flyte omkring i kroppen din så tykt som det er». Gjennom tre senere kontroller hadde hemoglobinet sunket til helnholdsvis 18 og 16 etter tre måneder. Ingen kunne forklare hvorfor jeg hadde et NATURLIG skyhøyt hemoglobininnhold, og jeg var IKKE alene i Tromsø-undersøkelsen. Ikke drev jeg med høydetrening, noe ingen visste noe om den gangen, og ikke hadde jeg foretatt med noe som helst annet «suspekt». Det som ikke kommer frem i kommentaren her til VG, er at mange mennesker har mye høyere NATURLIGE hemoglobinverdier enn fok flest, og kommentaren til VG er IKKE særlig nyansert eller innsiktsfull. Den bidrar faktisk til å underbygge svenskenes utidige dokumentar, og det burde VG holde seg for god til!

 93. Dette er rett og slett flau lesing fra start til mål. Bare det å sette noen tvil på Bjørn Dæhlie og co er rett og slett skamlig. Det å tro på at denne dokumentaren fra SVT stemmer er for meg helt bakmål. Fatter heller ikke hvorfor VG gidder å bruke sin tid til dette men det er min mening!

 94. Hvorfor i all verden skulle norske skiløpere være så mye renere enn andre? Har lenge hatt mistanke til Dehli + Koss i skøyter – merkelig at han plutselig vant alt for så å legge opp.

 95. Jeg vil også legge til at nivået på hemoglobin varierer hele tiden og er helt naturlig for voksne mennesker. Det er IKKE noe suspekt ved dette! Dersom man over noen uker eller måneder spiser riktig mat med høyt jerninnhold, vil hemoglobinnivået øke. Slik informasjon burde VG ha tatt med som et uhyre viktig poeng i denne kommentaren! Men journalister er kanskje for kunnskapsløse til å kjenne til slik allmennkunnskap?

 96. La oss for diskusjonens skyld si Dæhli faktisk var helt ren…. Fakta er at den eneste måten å finne ut om han har dopet seg, er at han innrømmer det. Man kan ikke bevise det, men man sår av likevel tvil rundt det at han faktisk var ren. Tenker mediene over hvor ødeleggende det kan være for et individ? Hva ønsker man å oppnå? Er tabloid media så opptatt av førstesider at man går over lik? I aller høyeste grad vil jo jeg si!

  Gjør litt skikkelig jounalistarbeid og avdekk hva som faktisk skjer nå, i stedet for å grave i gammelt søppel med eneste formål å piske opp stemningen og selge flere tabloide nyheter!

 97. Atter en gang ett bevis på att journalister ikke evner å sette seg tilstrekkelig godt nok inn i en sak. Kan det det ha med kompetanse å gjøre? Forøvrig betviler jeg at de er særlig opptatt å finne fram til sannheten. Etter min mening er dokumentaren en bevisst strategi for å skape usikkerhet og oppstyr.

 98. Skriv litt om kva du (Anders K. Christiansen) kan om temaet hemoglobinnivå. Kva er høgt, kva er lågt? Du nemner at 19.8 er eit vanvittig nivå. Og nemner å stiga frå 14.7 til 17.1 som uvanleg. Og at 14.7 er normalt, kvar har du det frå? Kva er normal auke i hemoglobinnivå ved høgdeopphald?
  Du antar ein del ting utifrå det du har sett, utan å kunne gi oss ein god analyse av kor fornuftig det høyrest ut. Kan du gjera det, takk?

  Helsing ein forhaldsvis lite trent kar med hemoglobinnivå 17.

 99. Bevis bevis bevis, dette programmet blir som å beskylde et barn for å stjele sjokolade, bare fordi den har sjokolade rundt munn

 100. Lurer på hvilke blodverdier Koss hadde? Rar parallell med Livestrong vs Right to Play. Hva med Samantha Riley.
  Tror hele illusjonen er i ferd med å rakne, sorry.

 101. Lite tråkigt att en del kommentarer luktar starkt av norsk «nationalism».
  Låt oss se dokumentären först, och sedan prata. De svenska åkarna på den tiden blir granskade, de också. «Uppdrag granskning» är Sveriges främsta granskande TV-program och Janne Josefsson är inte ensam i den redaktionen. Välgjorda och absolut trovärdiga, program har de alltid producerat.

 102. Det som er rart er at en løper som Bjørn Dæhlie gikk fort uansett hvilken tid på året det var. Dette tyder ikke på doping. Se på armstrong, han syklet knallfort i TDF, ikke ellers. I tillegg er det vel blitt oppgitt av Dæhlie hadde ganske lave verdier i Nagano. Og vi vet vel alle hvordan han gjorde det der. Ikke spesielt ba dokumentar virker det som, og denne bloggen virker ikke helt up to speed når det gjelder alle detaljer.

 103. Jeg skjønner hvorfor jeg ikke liker programmene til Janne Josefsson. Han har ett og annet overtramp. Det blir veldig ensidig, og bygger vel i stort sett på tidligere finske påstander? De har vi jo vært igjennom ved tidligere anledninger og vet hva de bygger på.

 104. «Saltin er tvert imot en av verdens mest respekterte innenfor sitt fag.»

  Jaha, ja. En ting er å ha beviser, en annen ting er å påstå. Man kan påstå mye innen sitt fag, bl.a. at afrikanere har lavere IQ en gjennomsnittet (ikke at Saltin har påstått nettopp det, men som eksempel). Det blir ikke nødvendigvis sant av den grunn.

 105. Jan Josefsson ær en idiot som bara ær ute efter og svartmåla skidsporten. Han ær ingen som svenskar ær stolt øver och vi delar inte hans syn…. Men media verkar vilja bygga upp att svenskar står bakom Jan Josefsson och det gør vi alltså inte!!!

 106. Det skjer Svein O Soeresen fordi ett kort sykdomsopphold ofte kan virke som hvile og utløse toppform hvis trenings og konkurransegrunnlaget har vært hardt og bra før man blir syk! Finnes ikke noe rart i det! Noen ganger sier dem at dem er syke også for og få hvile og kommer så tilbake med overskudd og toppform. Noe Northug gjorde i NM i 2011 med tanke på oppkjøring til VM.

 107. Det er beklagelig med en generalisering og mistenkeliggjøring av så mange basert på spekulasjon. Her snus rettsprinsippet på hodet. Nå må idrettsutøvere på 90 tallet bevise sin uskyld basert på andres spekulasjon.

 108. Ingen grunn til å trekke de norske utøverne i tvil,men så vitt meg bekjent har ingen svensker eller italienere blitt tatt i doping! Prøver hele tiden å trekke andre lands utøvere troverdighet i tvil,på tide å konsentrere seg om seg selv først kanskje? Ikke glem att vi her hjemme også har hatt mange doping saker,og att også Norge har ett problem med dette i toppidretten,men disse sakene blir ofte glemt fort eller man later som de ikke eksisterer,å prøver heller å bagatellisere dem! Rydd først i egen leir før man kritiserer andre! Hold fokuse heller på de fine prestasjonene,og la de som skal ta jukserne få konsentrere seg om dette!!!

 109. Jeg tror rett og slett svenskene bare er misunnelige på oss Nordmenn fordi vi rett og slett er bedre en dem på ski 😉

 110. Greit nok alt som skrives, og som vil vises på tv, om mulige mistenksomme blodverdier. Ikke veldig interessant. Noen som husker at Norge fra nesten ikke å vinne renn i siste halvdel av 80-tallet (bl.a. plasserte Ulvang seg som oftest mellom nr. 4 og 10) plutselig begynte å tapetsere paller fra 90 og utover.. Dette skyldes steinrubbing (som en smører pluteslig fant ut av i usa i desember89) av ski som ga en glifordel på mellom ett og to minutter på 15 til 30 km. De norske holdt dette hemmelig for alle, inkl. det norske det norske damelandslaget, i et par år. Ikke rart Ulvang, Dæhlie og co. begynte å vinne.. Kan dette sammenlignes med doping…..? (ps. en artikkel om dette sto i aftenposten en sommerdag.. for ca 10 år siden og er siden blitt dysset ned)

  • Steinrubbing kan sikkert ha hatt en del å si, men da først og fremst i klassisk og ikke så mye i fristil.

   Den norske fremgangen skjedde da Åke Jönsson, som også hadde vært mannen bak suksessen til Gunde Svan, Thomas Wassberg og Torgny Mogren tidligere på 80-tallet, ble norsk landslagstrener. Fremgangen kom med én gang, men utgangspunktet var såpass dårlig at det tok noen år. Under OL i Calgary var norsk herrelangrenn i fremgang. Det ble ingen gull, men langrenn for menn var totalt sett den beste norske disiplinen i et OL som var generelt elendig for Norge, med flere medaljer til norske løpere. 1988 kom for tidlig for Bjørn Dæhli, men i 89-90 slo han igjennom for fullt og var en etablert topp i verdenscupen da han under VM i Val Di Fiemme i 1991 var med på å begynne det norske gulleventyret. Da var Inge Bråten trener, men Åke Jönsson skal allikevel ha en stor del av æren for at man fikk vinnerkultur inn.

 111. Jeg tror at du må fortsatt være dopet (EPO / blod doping) eller manipulært (høydeopphold/høydehus/astma behandling på tvilsom diagnostisk grunnlag etc.) for å vinne gull i langrenn i VM/OL. Uanmeldte hemoglobin sjekk 6 ganger årlig for alle toppidretts utøvere, og startnekt i utholdenhetskonkuranser dersom aktuell hemoglobin tatt konkuransedag har steget med 1,0 g/dl i forhold til årsgjennomsnitt hadde hjulpet mot EPO/høydehus/blod doping.

 112. Var selv blodgiver i mange år, og tappet 0,45 liter blod hver 3 måned. Hemoglobinverdiene mine økte fra ca 15-15,5 til 17-17,9. Da ble mine verdier målt for høye til at jeg kunne ha deltat i WC-renn og dette ble målt før hver tapping, altså 3 måneder etter at jeg tappet sist. Ble aldri sagt på blodbanken at det var helsefarlig med mine verdier. Konklusjonen er altså: Bli blodgiver, og bli dopingmistenkt. Da jeg sluttet å tappe, av helsemessige grunder, ( måtte blokkere årer til hjerte ) gikk mine verdier ned til det jeg hadde før jeg begynte som blodgiver. Jeg var blodgiver i tilsammen ca. 10 år.
  Når materialet til dokumentaren stammer fra finnen Kari Pekka Kyrø, så sier vel dette det meste. Vi som er voksne husker jo Lasse Viren, som vant EM, VM og OL medaljer på 5000 meter, 10000 meter og maraton. Han kom i form til alle mesterskap, men ellers var ikke resultatene stort å skryte av. Han er jo i ettertid blitt kjent for sin doping.

 113. Her er det mye som stinker:
  1. Svensk dopingdokumentar i en periode hvor norsk langrenn overskygger svenskenes prestasjoner lukter missunelse lang vei.
  2. beskyldninger om ting som skjedde for 15-20 år siden stinker av «Desto eldre dette blir desto mer troverdig blir det og enda vanskeligfere å motbevise». Å sitte på denne informasjonen så lenge før man offentliggjør dem viser helt klart at her har man ingen sak.
  3. Å lage en dokumentar fra denne perioden uten å kikke egne utøvere som Gunde Svan i kortene underbygger stinkingen enda mer.

  Støtter Bjørn Dæhli 100 i at han går til søksmål.

  Så,over til hva som er doping. Slik jeg ser det er doping «Han vant og jeg liker det ikke». Alle utøvere i alle sporter tar kosttilskudd og får hjelp av leger til godkjente medikamenter. Noen har bestemt hvilke medikamenter som er lovlig og hvilke som ikke er det. Disse personene representerer i stor grad dårlige tapere.
  Doping BURDE handle om det som ligger i ordet,nemlig dop. Altså stoffer som er skadelig for kroppen på lang sikt, men som kan gi en kortsiktig gevinst slik som Anabole steroider.
  Når asma medisiner, høydetrening og andre prestasjonsfremmende metoder blir doping går vi feil vei. det er ikke doping å bli rask på ski, sykkel eller i andre idretter. Sportsutøvning blir latterliggjort og snart vil trening også bli forbudt. Helt latterlig.
  La oss også se på noen av de stoffene som gir en dopingeffekt slik som anabole steroider. Altså kortsiktig gevinst men skade på kroppen på lang sikt.
  Aspartam (funnet i alle lettprodukter som brus og saft)
  Kofeein (Kunne blandt annet i kaffe)
  osv.
  Vi er så dobbeltmoralske i vår jakt på det som er rett at vi har ødlagt sunn konkuranse. Sykkelritt som Tour de France blir avgjort på et laberatorium og ikke på landeveiene i Frankrike, og til og med mange år etterpå. Ikke rart en stakkar ikke lengre gidder å se på TV og følge med på sport lengere. Vi vet jo at Petter Northug vil bli frattat alle sine Gullmedaljerom en 30 års tid.
  Vi må snart lære handler om å bli best ikke om å tisse riktig.

 114. Og nu mener vel SVT og den troverdige Kyrø at Marit Bjørgen Therese Johaug og Petter er bloddopet?Hvordan er det mulig og komme med skitne påstander uten å måtte bevise det,her må det være mat for domstolene.

 115. Att Dählie är en fuskare är helt klart efter detta, han kommer nog klara sig på att skylla.på tekniska detaljer, men faktum kvarstår, han och ulvang har mmanipulera sina blodvärde. Därav kom deras fantasiska karriärer.
  En intressant detalj är att dählie i praktiken slutade när man började spåra epo.
  Synd Dählie var en stor idol nu vill jag bara slå honom.

  Men ni har ju kung Petter kvar: -)

 116. Etter å ha sett programmet i Svt sier jeg bare att her er det alt for dårlig bakgrunsgrunnlag for å beskylde noen for noe som helst.Oppkok av gammle opplysninger som er levert av en finsk trener som ikke akkurat har rent mel i posen selv. Synes att det er meget merkelig att disse opplysningene ikke er kommet frem tidligere hvis det er hold i dem. Men slik programmet ble lagt opp er det jo nesten slik att de av utøverne som ikke går til retten med dette, for å bedyre sin uskyld, nesten innrømmer att det har skjedd juks med blodverdiene. Støtter alle utøvere til det motsatte er bevist.

 117. Jeg har vært fast blodgiver i mange år. Første gangen jeg ga blod så ble mine verdier oppgitt til 18,7! Hun stusset fælt, men fikk etterhvert bekreftet at noen har høye verdier og at det ikke er noe galt med det.

 118. Det är väldigt enkelt att kolla detta. Bara att skidåkarna ger tillstånd att publicera deras historiska HB värden över åren, så är saken ur världen. Allt finns dokumenterat men hemligstämplat. Det är ju den personliga integriteten som gör att FIS inte lägger pappren på bordet.

  Ser fram emot att Björn Dählie stämmer SVT. Han kan ju ta med sig HB värdena då 🙂

 119. Er vi nordmenn virkelig så dumme at vi trur at våre utøvere aldri dopa seg ? Når man ser tilbake på sykkelsporten, langrenn, skøyter etc. hvor mange utenlandske har blitt tatt eller ståttfrem? Jeg sier ikke at Dæhli var dopa, jeg bare håper vi åpner opp øya litt. Hvordan var blodverdiene til koss ? hvorfor legge opp i en alder av 26? Hva med søndrål ? han var en periode kobla til en litt på kanten lege. Hvordan kunne dæhli knuse alle konkurentene som var dopa ? Alt dette blir spekulasjoner, men vi må ikke være trangsynte. Håper de norske utøverne kan legge frem verdier etc. Da er vi mest sannsynlig kvitt spekulasjoner med en gang.

 120. Kära grannar, jag förstår att ni upprörs av dokumentären. Men tycker ni inte det är underligt att medelvärdena formligen rasade när EPO-tester blev vanlighet? I början av 2000-talet var medelvärdena 14.6 – 14.8 för svenska och norska skidåkare. Jämför det med värdena hos Dählie, Håland och i synnerhet Smirnov.

  Tråkigt att Gunde Svan la av innan testerna tog fart för övrigt, hans värden hade jag varit ganska intresserad av.

 121. Hemoglobin prosent på 16 er normalt for en ski løper i lavlandet. Hva det blir høyden kan en jo tenke selv ? Mine målinger er fra 2003,14,8,2004 15,6 2007 16,5 2010 16,0. Altså ikke noe spesilet ved dette.. Og dette er helt normale verdier.. men sant skal sies, Jeg trener jevnlig.

 122. Alla toppåkare dopade sig på 90-talet. De som dopade sig bäst och tränade mest samt var mest tjurskalliga vann medaljerna. Det är bra att man stävjar doping i konditionsidrotter med de kommer aldrig någonsin att bli rena. Finns det möjlighet att undvika att bli fortsätter idrottsmännen att låta sig dopas. De är inte bättre människor än vi som inte håller på med toppidrott. Det finns för mycket att vinna på att vara dopad! Vem vill inte vinna OS och VM-guld?

 123. Reporten for denne dokumentären er vel vel av finsk opprinnelse…Dessuten så fikk han hjelp av en dpoing trener også…..Denne dokumentären er for meg lite troverdig….At det fantes doping innom skisporten på 90-tallet er vel ingen nytt..Å komme med påstander som ikke holder er ganske dröyt.Dårlig jornalistisk arbeid…

 124. Med tanke på hur upprörd en norsk tränare var i programmet på att uppgifterna kommit fram så tror då jag att dopning skedde systematisk i alla länder, även Norge och Sverige. Det skulle inte förvåna mig om exakt samma sak sker just nu i skidsporten. Norge absolut inte undantaget.

  Lars

 125. Här får inga kritiska synpunkter komma fram: -) Är ni rädda är det därför ni censurerar oss som vill se blodvärdena från 90talet? Fram med dem bara

 126. . For det første er langrennsmiljøet i Norge så transparent og innbefatter så mange mennesker, ikke minst i støtteapparatet, at det ville vært helt umulig å hemmeligholde et systematisk dopingregime her.

  For det andre har Norge større kompetanse og erfaring enn noen andre nasjoner i nettopp langrennssporten, og de har et støtteapparat med spisskompetanse innen alle felter som er nødvendige for å bli gode uten dop.

  For det tredje er holdningene mot doping så sterke blant nordmenn flest at selv langrennsløpere som måtte ha vært fristet til å ta ulovlige snarveier, ikke ville ha våget å ta sjansen på å sette selve nasjonalsporten og seg selv i æreløst vanry.

  For det fjerde var den såkalte «dokumentaren» overhodet ikke dokumentarisk, og det kom ikke frem et eneste bevis på doping i norsk langrenn, bare spekulasjoner, med selveste dopsjefen i Finland, han som sto bak den finske skandalen i 2001, som et slags «sannhetsvitne».

  Stadig flere svenske langrennsløpere går nå også ut mot «Uppdrag granskning»

  Niklas Jonsson, som nesten slo Bjørn Dæhlie på femmila i Nagano, sier f.eks:

  «Jag blev kontaktad av Uppdrag granskning angående ett blodvärde på 164.
  – Men det var normalt för mig, så jag gick till en vårdcentral och tog nya tester. Ett visade 166 och det andra 175. Och det här är alltså nu, långt efter att jag avslutat karriären.»

  Han har altså NÅ, 43 år gammel, lenge etter skikarrieren, samme blodverdier som de verdiene som skulle «bevise» at Bjørn Dæhlie og Kristen Skjeldal (og så Skjeldal av alle!!) hadde dopet seg.

  Det viser jo bare hvor useriøst dette programmet var.

  Det er mer enn nok arbeid å få tatt de som FAKTISK doper seg, så å lete etter dopspøkelser som ikke finnes, er bortkastet energi og tid.

  Hvis man skal mistenke alle utøvere som hevder seg i en idrett, da har man ikke lenger noen glede av å følge med på sport!

 127. Men fyfan!! Nu släpper norska skiförbundet blodvärden under träningsperioden fram till november, vem vill dopa sig då? Fram med värdena under tävlingssäsongerna!! Att göra så här bevisar ju att ni är dopade

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *