Nå er han VM-kongen

Av Lillian Holden

meg2Tre gull på tre distanser. Emil Hegle Svendsen leverer en VM-prestasjon det lukter svidd av.

I fjor sto Svendsen og svarte på spørsmål etter spørsmål etter spørsmål om dårlige prestasjoner på skytebanen. Han innrømte at han var mer enn lei av å forsvare det han gjorde på standplass, og hele det norske laget lovte å ta grep.

Siden har ingen hevet særlig på øyebrynene når Svendsen har levert bomskudd. Derfor var det også mange som tvilte på om han ville klare å stå i mot presset når han i dag gikk ut i superduellen mot Martin Fourcade.

Men noe har skjedd med Svendsen. På første skyting i dag ble de to, verdens to beste skiskyttere for øyeblikket, stående skulder mot skulder. Begge fylte samtlige blinker, og gikk ut på en ny runde, jagende på hverandre.

På andre skyting var det ikke Svendsen som gjorde feil. Det var Fourcade. Han bommet og måtte ut i strafferunde, mens Svendsen kunne henge børsa tilbake på skulderen og legge ut på en ensom tredjerunde.

emil3Han har vært nest best i hele år. Fourcade har vært den som har avgjort når de viktige øyeblikkene på standplass har kommet – men i dag var det rollebytte i skiskyttertoppen. Kongen og lederen av verdenscupen var blitt degradert til sølvgutt, slått av en løper som kommer til å bli den store VM-kongen i Nove Mesto.

Svendsen tok gull på mix stafett. Han tok gull på sprint. I dag tok han også gull på jaktstart, den eneste medaljen han har manglet i VM-samlingen sin. Og man kan si hva man vil om konseptet jaktstart, men når duellen blir stående mellom de to aller beste skiskytterne for øyeblikket, er publikumsverdien helt uforlignelig.

I dag fikk tilskuerne i Tsjekkia og TV-seerne valuta for pengene så det holdt. Kun siste skyting kunne ødelegge for Svendsen, og jo, han fikk en bom på det tredje skuddet. Men trønderen kjente ferten av gull, og seilte gjennom strafferunden. Det sendte ham ut med Malyshko i ryggen, og krevde en rask siste runde i sporet.

En Svendsen i gullhumør er ingen lett motstander i løypa. Riktignok kom Fourcade opp og tok ham igjen, men i spurten gjorde han det. Kongen av skiskyting, kongen av VM.

Emil Hegle Svendsen har gjort medaljesamlingen komplett.