Skiskytingens urettferdige regel gir for enkle gull

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Dette innlegget handler om et av internasjonal toppidretts bomskudd: Reglene som gjør at Emil Hegle Svendsen har en VM-fordel når gullet i Nove Mesto deles ut i dag.

I går vantbyline-brenne2 Svendsen herrenes sprint på imponerende vis. All ære til ham for det, men alt skurrer når han får gå ut først i jakten på et nytt gull i dag.

Problemet med skiskytingens jaktstart er at man tar utgangspunkt i en øvelse som allerede det er delt ut gull i.

Svendsen åpner 8,1 sekunder foran nestemann. Han får altså en fordel av en konkurranse han har gjennomført og fått medalje for. Altså vant ikke Svendsen bare ett gull lørdag ettermiddag. Han kunne i realiteten juble for halvannet. Det er som om Molde får starte serieåpningen mot Viking i eliteserien med 1-0 – de vant jo i fjor.

Urettferdig. Det er ordet jeg vil bruke for å beskrive dette systemet. Og det er et ord jeg misliker sterkt i idrett. Derfor mener jeg også dommerne bør få teknologisk hjelp for å ta riktige avgjørelser, noe jeg jevnlig har tatt orde for i Foppall-sendinger på VGTV.

Tall NTB hentet inn i fjor vinter viste at 89 prosent av samtlige jaktstartrenn i verdenscupen til da hadde minst en av de i topptrioen etter sprinten også endt blant de tre beste på jaktstarten: På 226 sprint/jaktstarter for både kvinner og menn siden 1996, hadde seierspallen etter jaktstarten vært skiftet helt ut bare 28 ganger.

Foto: NTB Scanpix.

Foto: NTB Scanpix.

Allerede nå vet vi derfor at en av de tre-fire beste fra sprinten sannsynligvis vinner i dag. Vi vet med sikkerhet i alle fall at en som ikke var blant de 20 beste i går – kan hende på grunn av dårlige ski, nervøsitet på standplass eller rett og slett fordi vedkommende stod opp på feil bein – er uten gullmulighet på jaktstarten.

Problemstillingen er ikke ny. I Lillehammer-OL kunne for eksempel Bjørn Dæhlie cruise inn til et relativt billig gull på fristil etter at han også vant klassiskdelen. Men langrennssporten tok konsekvensen av denne urettferdigheten i 1999.

Andre idretter har snev av samme problemstilling, som med at verdenscupens best rangerte får kjøre tidlig i utfor og at de beste fotballklubbene seedes i oppsettet av Champions League. Forskjellen her er at uten dette utgangspunktet ville det i motsetning til skiskytternes jaktstart med likt utgangspunkt blitt direkte urettferdig for de antatt beste kontra svakere deltakere dersom alt skulle trekkes.

Skiskytterpresident Anders Besseberg ble konfrontert med kritikken av NTB i fjor, og svarte:

– Det er ikke helt rettferdig. Men jaktstart i skiskyting er en veldig populær øvelse blant både publikum og utøvere.

Det kan så være. Men hvis et gull i OL og VM skal ha den verdighet det fortjener, bør andre argumenter legges til grunn. Eller mener du såkalt sjarm og tv-seernes ønske om å se jakten på bestemann bør overskygge premisset om likt utgangspunkt?

@vgnettbrenne99