Han tåler sammenligning med alle

Av Øyvind Herrebrøden, VG-journalist

Øyvind Herrebrøden.

Øyvind Herrebrøden.

SCHLADMING (VG Nett) Det er nesten umulig å skille Aksel Lund Svindal (30) fra Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus.

I dagens VG kan du faktisk se tallenes tale, der vi sammenligner tidenes norske alpintrio i det meste som er målbart i verdenscup og mesterskap.

Men nok om det. Nå handler det bare om han ene. Han yngste. Aksel Lund Svindal. Han har to VM-gull i utfor! Den heftigste alpindisiplinen av dem alle. Allerede i 2007, da han tok utforgullet i Åre, var han første nordmann til å bli verdensmester i disiplinen. Nå har han to!

Du må over 40 år tilbake i tid for sist å finne en dobbeltmester i utfor. Tenk deg alle fartsgalningene som har kjørt siden den gang; Franz Klammer, Pirmin Zurbriggen, Hermann Maier, Stephan Eberharter, Michael Walchhofer, Bode Miller, Lasse Kjus… Og så videre. De har ikke klart det Svindal gjorde i overlegen stil i dag. Nesten halvsekundet foran!

Kanadiske Erik Guay var verdensmester i utfor sist. På toppen ledet han i forhold til da ledende David Poisson (bronse til slutt). Helt til Guay feide ut av løypen i Schladming.

– Alpint er brutalt. Du skal være glad for alt du har, minnet NRK-ekspert Marius Arnesen i en samtale fredag, da vi ba ham se på Svindals tall, resultater og medaljer versus Kjus og Aamodt.

97eeddfb617642fbb4da-230

Aksel Lund Svindal jubler etter gulløpet i Schladmin. Foto: AP

Jeg skriver at det nesten er umulig å skille De Tre Store i norsk alpinsport. I mitt hode er Kjetil André Aamodt tidenes norske idrettsutøver med ski på bena. Hans 20 mesterskapsmedaljer forteller alt. Men Kjus har vunnet utforklassikere i verdenscupen – og ikke minst: Han har fem medaljer i fem disipliner fra 1999-VM. Og nå melder Svindal seg på med sin «umulige» utfordobbel.

Men i dag snakker vi (kanskje) ikke mer om de to andre.

Her i Østerrike pekte både Franz Klammer (en av tidenes beste fartskjørere) og 1982-mesteren i utfor fra Schladming, Harti Weirather, ut Svindal på forhånd. Sistnevnte mente riktignok at Svindal måtte dele gullet med Klaus Kröll – at ikke hundredelene ville klare å skille dem! Det sa han først i en munter samtale med VG en minst like munter torsdag kveld i VM-byen, men Weirather gjentok faktisk tipset i dagens Kronen Zeitung.

Til det var Aksel Lund Svindal for overlegen. Nesten halvsekundet. Han tar sin 11. mesterskapsmedalje og sitt femte VM-gull. Det er faktisk like mye som Aamodt (sorry, nå nevnte jeg ham igjen).

Til slutt; sjekk denne rekken.

1-3-1-5-4-3-1-2.

Dette er Aksel Lund Svindals resultater i hans åtte siste internasjonale mesterskapsrenn (siden 2010) – når han har kommet til mål.

Var det noen som sa mesterskapsmann?