Tidlig startnummer kunne gitt norsk gull

herreAv Øyvind Herrebrøden, VGs alpinreporter i Schladming

SCHLADMING (VG Nett) Det var neppe tilfeldig at Aksel Lund Svindal tvitret at han «håpet for gode og like forhold for alle» da han ble kjent med nummertrekningen (start 22) dagen før rennet.

For etter å ha sett kvinnenes super-G gjennomført dagen før, og værmeldingen viste mye det samme, var snakket raskt i gang i Schladming: Dette kan være dagen for utfordrerne til de beste – de som får tidlige startnummer.  Fordi det er vanskeligere å se de stadig økte ujevnhetene i løypen i det flate lyset i bakken ettersom mange har kjørt. Og Aksel Lund Svindal trakk det siste han kunne få – de best rankede kjørerne får et sted mellom 16 og 22.

Nå har vi svaret: Fra nummer 10 kom gullet i super-G: Teknikeren Ted Ligety, som fort kan ha vunnet «gulldobbel» når storslalåmkonkurransen er over i Schladming. Enda mer overraskende: Gauthier De Tessieres sølv fra startnummer 4.

Det er alltid en farlig øvelse å vurdere ulike prestasjoner, men fra et tidligere startnummer, for eksempel fra Ligetys nummer ti, tror jeg det hele kunne sett annerledes ut for det norske håpet. Da kunne vi snakket gull, og når jeg hører NRK-ekspert Kjetil André Aamodt kalle 3. plassen til Svindal for en kjempeprestasjon, sier det sitt.

Det så lenge ut som om han hadde kontroll på Ligety. Også etter mellompartiet, der de fleste favorittene tapte til amerikaneren. Men løypas «kritiske punkt», den siste kanten seks porter før mål, må ha ødelagt for Svindal som for flere andre. Det skal sies at hele VM-pallen kjører på samme skimerke. Trolig skjønte Svindal på toppen ut fra rapportene at utstyret iallfall ikke skulle frata ham en god plassering.

dv1404023-jpgnorway--195

NUMMER TRE: Aksel Lund Svindal jublet etter målgang. Foto: SAMUEL KUBANI/Afp

Før onsdagens super-G var han favoritten alle snakket om. Sånn måtte det bli, etter tre førsteplasser og en annenplass i sesongens fire super-G-renn. Østerrikske Kronen Zeitung, som selvsagt kommer med et tykt VM-bilag daglig når det er alpinmesterskap i alpelandet, smalt ham opp på en helside i dag. De tok for seg rekordene på antall VM-gull, som Toni Sailer fra Kitzbühel har – med 7. De satte raskt Aksel Lund Svindal inn i den sammenhengen: De skrev om en nordmann på rekordjakt.

Nå ble det bronse. Svindal jublet i målområdet. I alpint er marginene så små at du sjelden depper for medaljer. Selv om tredjeplass er hans dårligste super-G-renn for sesongen, faktisk. Men jeg tror gullet kommer. Antageligvis lørdag. I utfor. For Aksel Lund Svindal er en ærlig fyr på egne vegne, han bedriver aldri «mind games» vi kjenner fra andre idretter. Han sier at han aldri har vært mer forberedt i fartdisiplinene før et mesterskap. Og det var i denne løypen han vant utfor i mars i fjor i verdenscupavslutningen.

Med Ligetys gull er det lett å tenke at dette var en løype for eks-tekniker og nå fartskjører Kjetil Jansrud. Svaret får vi aldri. For nordmannen må ha fått et slag på skiene, han kom iallfall i ubalanse og feide ut av den norsk-stukne løypen før vi egentlig fikk vite hva dette kunne blitt.

Svindal er ranket som verdens beste super-G-kjører. Han er olympisk mester i disiplinen, men mangler fortsatt VM-gullet. Men jeg tror vi nordmenn kan glede oss til lørdag.