Er Vukicevic renvasket?

Av: Anders K. Christiansen, journalist i VG Nett

andersminiPetar Vukicevic puster lettet ut etter at Antidoping Norge har lagt dopingetterforskningen mot ham død. Han er glad, men ikke overrasket, blir det meddelt.

– Jeg leser dette  som en renvaskelse, sier hekketrenerens advokat, Vidar Strømme.

Nu vel, tenker jeg.

Faktum er at Petar Vukicevic kan legge saken bak seg fordi Antidoping Norge anser forholdet som foreldet. Derfor har de sluppet å vurdere om det har skjedd brudd på reglene.

Men er treneren egentlig trodd på noe som helst?

Det eneste jeg er sikker på, er at dette er en sak blottet for vinnere.

Det lederen for påtalenemnda, Arnstein Gjengedal, uttrykker mandag, gir meg grunn til å stusse:

«Med de detaljerte opplysningene som kommer frem i e-postene, er vår konklusjon at her må man ha hatt detaljkunnskap om forhold som, hvis man ikke var tett på slike ting, ikke kunne ha meddelt i e-postene».

Det betyr naturligvis ikke at Vukicevic har dopet utøverne sine. Det er en viktig presisering. Å sitte på kunnskap er ikke forbudt.

Men det svekker trenernes troverdighet når hovedargumentet hans ikke når frem hos de som har brukt måneder på å granske saken.

SLIPPER STRAFF: Petar Vukicevic, her med datteren Christina.

SLIPPER STRAFF: Petar Vukicevic, her med datteren Christina.

For Antidoping Norge støtter ekskona Turid Syftestad. Det føler hun selv – og det er det all mulig grunn til å tro henne på.

De tror derimot ikke på Petar Vukicevic, når han sier at epostene han skal ha sendt til en venn på Balkan er forfalsket. Innholdet i epostene er i tillegg «merkelig», sies det i dag.

Vukicevic hevdet aldri – så vidt jeg vet – at epostene var forfalsket da Dagbladet konfronterte ham med dem første gang i høst. Den forklaringen kom først senere. Tvert imot kom han med forklaringer, mer eller mindre fornuftige, på innholdet i epostene. Og han bekreftet at han forhørte seg om forbudte stoffer – uten at han skal ha hatt til hensikt å bistå noen med doping.

I ettermiddag var spørsmålet om Vukicevic skulle få fornyet kontrakten med Norges friidrettsforbund. Jeg skrev allerede 29. november at sentrale krefter i forbundet ønsket å kvitte seg med treneren uansett utfall av granskningen til Antidoping Norge.

Omdømmet var for tynnslitt, fikk jeg høre.

Bekreftelsen kom på epost fra friidrettsforbundet klokken 21.37 mandag kveld: Vukicevic vrakes. Han får ikke fortsette samarbeidet med forbundet. Svein Arne Hansen og hans medarbeidere finner det tungtveiende at Antidoping Norge ikke tror Vukicevic på at epostene var forfalsket.

Vukicevic er ikke dømt for noe som helst. Han sitter på bunnsolid kompetanse innenfor sitt felt. Fraværet av en ny kontrakt vil aldri tolkes som noe annet enn ren mistillit.

@VGNettAnders