Det er jo bakken som setter rekorden

Aslân W.A. Farshchian, sportsjournalist i VG

aslanfH140Jeg liker verdensrekorder. Å se noen gjøre noe ingen andre har klart tidligere, er en spesiell følelse. Men det er én verdensrekord jeg ikke forstår fascinasjonen for: Hopp.

For strengt tatt er det jo bakken som setter rekorden, ikke hopperen. Johan Remen Evensens 246,5 meter fra 11. februar 2011 kunne ikke blitt satt ti år tidligere. Trolig ikke fem heller. Men da utbyggingen av Vikersund-bakken startet i april 2010, ante man også at det ville bli mulig å slå den daværende rekorden til Bjørn Einar Romøren på 239 meter satt i 2005. Det handlet ikke om at hopperne endelig var gode nok til å hoppe lenger, men at bakken var endelig stor nok til at det kunne settes ny rekord.

TIDENES LENGSTE: Johan Remen Evensen sto på 246,5 meter i Vikersund for to år siden. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP

TIDENES LENGSTE: Johan Remen Evensen sto på 246,5 meter i Vikersund for to år siden. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP

Følg dagens skiflygingsrenn live her!

Gjør svevet til Remen Evensen ham automatisk til en bedre skiflyver enn Romøren? Eller Toni Nieminen, som i 1994 ble førstemann over 200 meter? Er det noen automatikk i at hoppet var bedre, bortsett fra at størrelsen på bakken gjorde at han kunne sveve lenger?

Prestasjonen til Remen Evensen, og alle som til enhver tid bryter barrierer og hopper lengre enn noen har gjort tidligere, er store, la det ikke være noen tvil om at jeg mener det. Men bakkestørrelsen setter klare begrensninger for hvor langt man til enhver tid kan hoppe. Er ikke bakken bygget for å hoppe 246,5 meter, så kan du heller ikke hoppe 246,5 meter. Selv om du er et unikum av en hopper.

Utstyret spiller også en stor rolle. For mens Vikersund-bakken nå er ytterligere utbygd og det skal være mulig å bryte den magiske 250-metersgrensen der i helgen, tviler rekordholder Remen Evensen på at det skjer. Det internasjonale skiforbundet endret utstyrsreglementet før årets sesong og har gjort hoppdressene mer tettsittende. Det igjen gir mindre oppdrift.

– Med de nye dressene kan det bli uforsvarlig å prøve seg på 250 meter, sier rekordholderen.

Og hvis det å sette verdensrekord egentlig bare handler om at det legges til rette for det med utstyr og bedre bakker, hva er da poenget?