Nå er luksusproblemet synlig for alle

OLSENBANDEN JUNIOR: Egil Olsen, her på trening i Cape Town, plukker mange unge spillere. Foto: Øyvind Brenne

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

U21-landslaget  forbereder seg til et sjeldent internasjonalt sluttspill. Men de beste spillerne får ikke være med.

Årsaken er at de er blitt så gode at landslagssjef Egil Drillo Olsen definerer seks av dem som uungåelige i en toppet landslagstropp.

Samtidig er U21-landslaget åpenbart svekket til den første av sine to samlinger før Norges første aldersbestemte sluttspill siden 1998: Sommerens EM.

I dag plukket Drillo ut Håvard Nordtveit, Magnus Wolff Eikrem, Markus Henriksen, Håvard Nielsen, Vegar Eggen Hedenstad og Joshua King.

– Jeg kunne nesten tatt ut et helt A-landslag med U-spillere. Jeg kunne tatt ut i hvert fall to, tre til, sa Drillo på pressekonferansen, og siktet sannsynligvis til i første rekke Valon Berisha og Fredrik Semb Berge.

Allerede har Drillo og U21-trener Tor Ole Skullerud varslet at noen av profilene under 23 år vil komme til å måtte droppe EM.

Problemet for Norge er at UEFA på klønete vis har satt opp EM for U21-lag samtidig som A-landslaget spiller bortekamp mot Albania. Og da ryker ikke bare én, men mest sannsynlig to gruppekamper for de beste norske U21-spillerne. Dermed må Norge ta et valg om å prioritere, og på Ullevaal i dag fastslo toppfotballsjef Nils Johan Semb at spillere bør starte for A-laget, eller spille en betydelig rolle, for at det skal være verdt å droppe U21-landslaget.

For Tor Ole Skulleruds menn, som har klart bragden å komme til EM som bare ett av sju andre land i Europa (Israel automatisk kvalifisert som vertsnasjon), er det naturligvis svært synd. Sjansene til suksess i Israel minker selvsagt mye uten de beste spillerne. Samtidig er pyramiden i landslagsfotballen klar på at A-laget prioriteres så lenge et seniorsluttspill er innen rekkevidde. Et sluttspill i Brasil i 2014 er en folkefest for hele landet. U21-EM i sommer er forbeholdt de fotballinteresserte.

Drillos uttak i dag var lite overraskende, med bare tre spillere over 28 år, men det er åpenbart at landslagssjefen ikke ble superimponert over noen under januarturneen til Cape Town og Ndola tross gode resultater:

Tore Reginiussen, som meldte forfall, er inne i troppen, mens ingen av de nye som fløy over nesten hele kloden kom med nå.

Det betyr at Mohammed Fellah viste seg for lite frem, at Drillo så at Erik Huseklepp er langt unna toppform og at Yann-Erik de Lanlay og Marcus Pedersen trenger tid for å bidra på høyeste nivå. Mest overraskende for meg er det at André Hansen fra Odd er erstattet av Moldes Espen Bugge Pettersen – som vel risikerer å bli 3. keeper i Rosenes By med gode Ole Söderberg og cuphelten Ørjan Nyland som konkurrenter om plassen.

Med Espen Ruud og Daniel Braaten utelatt på grunn av karantene mot Albania, tror jeg Drillo tenker slik mot Ukranina (4-5-1) i februar: Rune Almenning Jarstein – Vegar Eggen Hedenstad, Brede Hangeland, Vegard Forren, John Arne Riise – Tarik Elyounoussi, Markus Henriksen, Håvard Nordtveit, Ruben Yttergård Jenssen, Håvard Nielsen – Moa.

Et lag med fire U-spillere fra start og med det selvskrevne våpnet King på benken. Joda, det har virkelig kommet opp en ny generasjon gode spillere i norsk fotball.

Bare så synd – samtidig som det er helt forsteålig – at vi neppe får sett alle i kampen om EM-suksess i sommer.

Synes du Norge burde satset å vinne U21-EM, og heller la A-laget tåle å stille med svakere lag mot Albania? Eller er du enig i strategien nå?

@vgnettbrenne99