Denne utfordreren så du neppe komme, Riise

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett i Ndola.

(Zambia-Norge 0-0) Med førstevalget John Arne Riise (32) ute tok en av de minst profilerte norske landslagsspillere noensinne sjansen med begge hendene i dag.

Lars-Christopher Vilsvik tok ikke vare på sjansen mot Sør-Afrika, men i dag steg en ny mann frem på venstrebacken: Ruben Kristiansen (24). Han har bare 15 eliteseriekamper for Tromsø, og min påstand er at han – i alle fall før denne samlingen – kunne gått opp og ned Karl Johansgate hver dag hele uken uten at noen hadde kjent ham igjen som fotballspiller.

Men i Ndola, hvor det kom under halvparten av de 40.000 tilskuerne vi forventet på forhånd, stod han frem på en meget solid måte mot de regjerende Afrika-mesterne. Hurtig, kondisjonssterk og det mest gledelige: Ro med ballen og ikke redd for å avansere og se etter kreative løsninger – i en lite underholdende kamp Norge lenge hang godt med, men til slutt skal være glade for at ikke endte med tap.

Mot Ungarn før jul spilte Vegar Eggen Hedenstad en så god kamp av Viasat-ekspert Vidar Davidsen mente han burde overta plassen til John Arne Riise for godt.
Med nevnte Hedenstad mest på benken i tyske Freiburg, har John Arne Riise selv helt uten målfarlighet og med dårligere tempo i Premier League, hatt like sikker plass som alltid de siste årene.

Men Erlend Hanstveit, Marius Johnsen, Knut Olav Rindarøy, Jonathan Parr, Trond Erik Bertelsen og alle andre som har prøvd å ta plassen fra Riise har erfart hvor vanskelig det har vært, og når sant skal sies har ingen kunne true Riise på landslaget siden høyrebeinte André Bergdølmo fra tid til annen prøvde seg i posisjonen.

Og jeg er helt enig med Drillo, som jeg også var med Åge Hareide og Nils Johan Semb: Han har vært vår suverent beste venstreback. Og han er det fortsatt. Rutine og leveransene på landslaget, spesielt offensivt, er det ingen av konkurrentene som truer.
 
Men selv om en enkeltkamp er for lite til å konkludere, er det etter samlingen her i Sør-Afrika og Zambia i alle fall håp om at det kommer en mulig god hverdag på landslaget også etter Riise.

Andre pluss i margen i dag: Fredrik Semb Berge og Espen Ruud. Og at Drillo-flaksen ser ut til å leve i beste velgående også i 2013 er resultatene fra Afrika et godt bevis på.

Mener du John Arne Riise er vår beste venstreback?  Og vil han holde i Brasil om halvannet år – hvis vi kommer dit?

@vgnettbrenne99