Bra dumt krav om Vålerenga-gull

 

Jostein Overvik

Jostein Overvik, sportsreporter i VG

Det er gått omtrent et sekund siden Kjetil Rekdal ble ansatt: Klanen krever gull i år og Champions League neste år. Bra dumt.

«Bra» fordi det er dette Vålerenga mye handler om. Denne klubben er jo tuftet på en dose sirkus. Underholdningsverdien er en av klubbens fremste kvaliteter og har de siste årene til tider bare vært ivaretatt av supporterne.

«Dumt» fordi Vålerenga langt fra har noen stall det lukter seriegull av. Kjetil Rekdal må trylle på overgangsmarkedet om dette laget skal kjempe om gull i år. Molde og Strømsgodset har foreløpig ikke blitt svekket og det er grunn til å tro at Rosenborg blir hakket bedre.

Og hva skal Rekdal gjøre for å ha stall god for Champions League om 19 måneder?

Ingen tvil om at Kjetil Rekdal blir møtt med høye krav fra Klanen.
Foto: NTB Scanpix

En ting er sikkert: Det holder ikke med vanlig trylling. Magi og svartekunster må til om Barcelona eller Manchester United innen et par år skal komme til Ullevaal for noe annet enn å spille oppvisningskamper. I tillegg til x antall millioner fra investor Tor Olav Trøim.

Kravet om seriegull og Champions League ble sikkert sagt med glimt i øyet. Jeg ser det. Men de høye forventningene ble jo i dag gjentatt av Klansstyrets skriftlige uttalelse.

Egentlig er jo dette bare et ekko fra hva Vålerenga proklamerte ved ansettelsen av Martin Andresen for seks år siden: Klubben skulle bli best i Norden og unike i Europa i 2013.

Du trenger ikke å være synsk for å vite at dette ikke kommer til å skje.

Men Kjetil Rekdal er tilbake. Det er veldig mange med Vålerenga-hjerte glade for.

Kjetil Rekdal jublet for sin første Vålerenga-tittel i 2002. Her feirer han NM-gullet med Pa-Modou Kah og Tom Henning Hovi.
Foto: NTB Scanpix

Han tar over en stall som de to siste sesongene har blitt nummer 7 og 8 i eliteserien. Utgangspunktet er litt bedre da han fikk sin første trenerjobb for nedrykkede Vålerenga for 12 år siden.

Det tok det fire år å bygge opp et gull-lag, den gangen. På veien var Vålerenga nær ved å rykke ned, men vant cupen i 2002.  Kongepokalen har jo Rekdal også vunnet to ganger i Aalesund-tiden. Kanskje er NM den nærmeste tittelen å tenke på nå også for en trener med utvilsom teft for en god kampplan gjennom syv mer eller mindre vanskelige kamper.

Det kan ta lenger tid å skape den riktige stabiliteten over 30 seriekamper. Det vet Rekdal alt om.

Selvsagt er det mulig å snu skuta kjapt. Ole Gunnar Solskjær fikset gull i sin første Molde-sesong med et lag som kom fra 11. plass i 2010.  Men han bygde videre på en stall som hadde prestert veldig bra gjennom 70 prosent av de to forrige sesongene.

Den bakgrunnen har ikke de 24 spillerne Kjetil Rekdal nå tar over.