Matchvinnerens suksess er bildet på Drillos oppsving

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett i Cape Town.

(Sør-Afrika – Norge 0-1) Hvis Norge ikke hadde dratt på Thailand-turné i fjor, ville neppe Tarik Elyounoussi (24) vært lederen for et nytt år med optimisme.

Og da hadde norsk landslagsfotball sannsynligvis sett svakere ut ved inngangen til 2013.

GOD: Tarik Elyounoussi i aksjon under tirsdagens landskamp i fotball mot Sør-Afrika på Cape Town stadion. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

For det var under fjorårets januarturne i Østen at Tarik og flere andre fikk vist seg skikkelig frem for Drillo. Da slo 24-åringen, som riktignok hadde vært innom landslagstroppen tidligere, skikkelig til – og i 2012 samlet var han kanskje Norges beste. Faktisk var RBK-spilleren så god at Drillo ga ham kapteinsbindet i kveld. Og det så det ut som han vokste ytterligere på.

Uten kampene mot Danmark, Thailand og Sør-Koreas OL-lag er det mer sannsynlig at Morten Gamst Pedersen og flere gjengangere med fallende karrierepil fortsatt ville beholdt tilliten hos Drillo. I stedet viste mange seg frem, og det vitaliserte landslaget kraftig i fjor.

Med vuvuzela-lyd knapt hørt på norsk fjernsyn siden sommeren 2010 og et uttryksfullt publikum kledd i gult og grønt var rammene perfekte for at 2013s gjennombruddsmann kunne få vise seg frem i kveld. Men Drillo ville forståelig nok starte året best mulig også resultatmessig, så startoppstillingen med 15 landskamper i snitt per spiller ga sånn sett få nye muligheten.

Men etter hvert fikk flere vise seg frem, og den som gjorde det best var Odds Fredrik Semb Berge. En stoppertype med fart og kraft som med unntak av en straffesituasjon tidlig i kampen viste seg som en verdig utfordrer til de etablerte om en plass i fremtidens tropper.

De tre i utgangspunktet mest spennende slet mer. Mohammed Fellah kom aldri inn i kampen. Yann-Erik de Lanlay slet litt med det samme, og på topp fikk ikke Marcus Pedersen til noe i sin halvtime.

På topp jobbet Alexander Søderlund som en helt, men teknisk stemte nesten ingenting for spissen. På midten viste Ardian Gashi ro, og gjorde mange gode valg, selv om han også et par ganger mistet ballen i farlige – og i det jeg vil kalle u-drilloske posisjoner. Men Helsingborg-mannen hadde rett da han fortalte meg på siste pressetreff før kampen at han er blitt en mer internasjonal spiller i Sverige. Dermed kan han være et alternativ til langt yngre Håvard Nordtveit hvis han blir skadet i resten av kvaliken.

Men bare så det er nevnt: At Norge vant denne kampen her er ganske utrolig. Kall det gjerne Drillo-flaks. Sør-Afrika rullet opp store sjanser på løpende bånd, men manglet ro i avgjørende situasjoner foran mål. Pluss at Rune Jarstein stod meget godt.

Hvem synes du var best?

@vgnettbrenne99