Kan Drillos vinne med 8. og 9. valg?

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På plass i Cape Town etter en lang reisedag i går, har Egil Olsen (70) et par dager på å få norske eliteseriespillere utenfor sesong til å blomstre mot topp afrikansk motstand.

De mange forfallene kombinert med forutsetningene for en januartur med bare Skandinavia-baserte spillere, gjør at det vil være sterkt om at Norge uten spillere med matchtrening på mange uker vinner kamper på årets turné.

Ikke at seier egentlig er så viktig: Her i Cape Town, hvor gradestokken viser godt over 20 behagelige røde, er testing av nye spillere det vitale. Men alle som har møtt Egil Olsen – som stort sett holdt seg for seg selv langt fremme i flyet under den 15 timer lange reisen i går – vet at han er opptatt av statistikken sin. Og at et 2013 med to bokførte tap vil smerte landslagssjefen etter en god avslutning på fjoråret.

Å spekulere på et lag med så mange nye ansikter før første trening i ettermiddag er vanskelig. Men hvis Drillo prioriterer landslagsrutine for å få satt en viss struktur fra start, og vurderer de som var i den originale troppen over etterinnkalte, er dette oppstillingen i 4-5-1 tirsdag kveld:

Rune Jarstein – Espen Ruud, Fredrik Semb Berge, Kim Andre Madsen, Lars Christopher Vilsvik – Erik Huseklepp, Mohammed Fellah,Ruben Yttergård Jenssen, Ardian Gashi, Tarik Elyounoussi – Alexander Søderlund.

Uventet midstopperpar, sier du? Ja, midstopperalternativene til Drillo har forsvunnet som dugg for klar sol til denne samlingen. Ut i fra tidligere uttak tror jeg han rangerer stoppere med norsk pass slik: 1. Brede Hangeland. 2. Vegard Forren 3. Kjetil Wæhler. 4. Vadim Demidov. 5. Thomas Rogne. 6. Stefan Strandberg. 7. Tore Reginiussen.

Deretter kommer de han nå skal bruke – 8. og 9. valgene. 10. valget, Jørgen Horn, er også med til Sør-Afrika. Til kvalikkamper under Drillo før har for øvrig både André Muri og Even Hovland vært foran disse i køen. Utfordringen for Strømsgodsets Madsen og U21-stopper Berge er formidabel.

På den sentrale midtbanen er utfordringen den samme. Ruben Yttergård Jenssen, som har ervervet seg en nesten fast plass på laget, vil bli flankert av folk som ikke var i troppen da Drillo samlet sine angivelig beste menn før jul.

Samtidig gir dette 70-åringen en anledning til endelig å sjekke ut en mann som Mohammed Fellah på midtbanen. Kanskje Ardian Gashi faktisk er blitt så god som enkelte i Sverige hevder? Og muligens har Magnus Lekven tatt et landslagssteg gjennom spill i danske Esbjerg?

At de nye konstellasjonene sentralt i banen blir en stor norsk utfordring mot Afrikamesterskapets verter og om en uke regjerende mester Zambia er det imidlertid ingen tvil om.

Heldigvis – sett gjennom Drillos svarte solbriller jeg antar vi vil få se mye i bruk her under dette oppholdet – var et par nøkkelfigurer som Rune Jarstein og Tarik Elyunoussi med på flyet fra Oslo via Amsterdam til The Windy City like ved Afrikas horn.

Og offensivt er Marcus Pedersen og Jo Inge Berget to potensielt gode utfordrere til plass i startelleveren. Også har vi yngstemann Yann-Erik de Lanlay, da, som mange i landslagsmiljøet virker å være spesielt spente på før denne samlingen.

Tror du det holder til seier mot Sør-Afrika på deres hjemmebane?