Thoresens Stavanger på topp inn i 2013

 

Espen Shampo Knutsens Vålerenga er tilbake på tabelltoppen akkurat nå, men Petter Thoresens Stavanger vil ha tatt den tilbake etter kampen mot Stjernen på årets nest siste dag.

Og dermed vil Stavanger Oilers inn i 2013 være der den regjerende dobbeltmesteren var på samme tid og ut sesongen 2011/12: på topp.

På alle mulige vis.

Det er litt hakk i plata.

Men ingen slår Petter Thoresens lag og klubben som er bygd rundt det. Med den nye DNB Arena til 210 millioner som mest synlige symbol. Men ta også med en årlig omsetning på 50 millioner kroner, som er minst dobbelt så mye som nærmeste konkurrenter på tabellen: Vålerenga og Lørenskog (inkludert «konsernbidrag» fra investor og klubbeier Stig Johnsen).

Stavanger tapte fredag for friskt kontrende Frisk, sesongens største overraskelse i kraft av smarte Sune Bergmans trenercomeback. Men Petter Thoresen vil sørge for at det ikke blir en reprise av flausen hjemme mot Stjernen søndag ettermiddag, selv om Fredrikstad-laget slo Vålerenga 2-1 fredag.

Og Steffen Thoresen (27), Petters yngste sønn, med en Tuborg i hånda etter 5-2 over Storhamar lørdag – inne i Vålerengas garderobe – mente at Stjernen kunne klare det igjen. Det vil si slå et av topplagene.

Det tror jeg var mye mer ønsketenking enn noe annet.

For eksempel realisme.

Ifølge trener Espen Shampo Knutsen hadde hans Vålerenga fire skudd i stolpene mot Stjernen, eks-landslagskeeper Pål Grotnes (som åpenbart ikke har gitt opp kampen og håpet om enda et VM) hadde en redningsprosent på drøyt 97 og Stjernen all den flyten Vålerenga hadde mot Storhamar på Jordal Amfi dagen etter (lørdag).

På den annen side.

VANT I GÅR: Espen Knutsens Vålerenga slo Storhamar 5-2. FOTO: Nils Bjåland, VG

Det er verd å ta med seg at Stjernen slo Sparta 7-0 i kampen etter at Sparta hadde slått Stavanger 3-2 i straffeslagskonkurranse i Sarpsborg.  Jeg så kampen i Sarpsborg og hadde vanskelig for å tro 0-7 Sparta-tap mot erkerivalen Stjernen da jeg leste det på hockey.no/pointstreak.

Jeg ble imidlertid fortalt at «noe ikke er som det skal» i Sparta-garderoben/laget som sådan. Vil alle skadene og økonomisk trøbbel i sommer gjøre seg gjeldende i negativ forstand nå, og fram til og med sluttspillet om tre måneder?

Med Tommy Kristiansen på lån fra HV71 (på tribunen der de to siste kampene) sitter en slik antakelse langt inne. Men klubben har også hentet backen Logan Stephenson fra Karlskrona. I Vålerenga forrige sesong var han en tilnærmet katastrofe. Ifølge lokalpressen nede i Sør-Sverige har det samme været tilfelle der denne sesongen.

Det gjenstår å se om Sparta-trener Roger Forsberg klarer å holde Stephenson i ørene, før han skaper for mye uro på og utenfor isen i Sarpsborg.

(Og enda flere tilhengere lar være å ta turen til «Nye» Sparta Amfi).

Sparta har tapt to på rad, Lillehammer vunnet tre – foran Sparta-Lillehammer søndag ettermiddag (TV 2 Sumo).

Vålerenga har hentet RJ Anderson fra Malmö, der han i motsetning til i Lillehammer forrige sesong ikke lyktes. Trener-Shampo, som jeg kommer tilbake til med hensyn til Jordal Amfi og Vålerengas nær desperate behov for en ny arena, kan bli nødt til å knipe Anderson litt i ørene foran neste seriekamp 3. januar (etter at Shampo har giftet seg i Sandefjord søndag 30. desember).

Mot Storhamar la han ut på alt for mange soloraid (av den gammeldagse sorten). Han pådro seg også tullete utvisninger. Det vil ikke Vålerenga ha råd til, selv om akkurat resten av back-korpset til Shampo virker (nesten) bunn solid:

# Daniel Sørvik, Anders Hilt Jørgensen, Brede Csiszar (1-0 etter 98 sekunder mot Storhamar en perle, selv om det også var en gavepakke fra Hamar-laget – les VGsporten rosa papir søndag).

Pluss Streffen Søberg (19) i mål. Twitret om det lørdag @jarlsbo

Filip Gunnarsson hører også hjemme i denne kategorien, mens Stefan Espeland og Anderson er både offensivt sterke og offensivt farlige i negativ forstand (for høy risiko i pasningsspillet). Men Andersons skudd i power play er det ikke mange andre lag som kan matche (se Steffen Thoresens styring til 4-0 i PP etter 28.15).

Storhamar er som Pål «Magic» Johnsen (36) sa etter at de neeeesten hadde ødelagt 100-festen for Vålerenga, et bunnlag. I alle fall et litt uinteressant midt på tabellen og i ingenmannsland lag. 1. rekka med Christian Larriveé, Johnsen og Joakim Jensen er en av eliteseriens beste. Men resten er tynn suppe (hvor er det blitt av Eirik Skadsdammen, for å si det slik).

# Tynt i Tønsberg også. Hvor lenge holder Rune Gulliksen ut som trener? 20 baklengs på de to siste kampene, Frisk i ettermiddag. Seier kan «redde» nykommeren et lite stykke inn i det nye året. Men jeg tror ikke det vil skje, og dessverre at Tønsberg kanskje er «ferdig» før sesongen er ferdig.

(Og hvor lenge holder det i Rosenborg? Det avhenger av om det blir «evig» lockout i NHL, som det blir hvis ikke partene kommer til enighet før 11. januar).

Til slutt litt feiring, og som jeg lovte høyere opp – mer Shampo:

HELT I HUNDRE: Vålerenga feiret 100 år med å banke Storhamar. FOTO: Nils Bjåland.

Vålerenga feiret sine 100 år i 2013 med festkamp mot Storhamar, og festligheter før kampen på isen. Underholdningen var sjaber, men det er ikke arrangørens skyld. Jordal Amfi er laget i 1952, for barhodete ishockeyspillere og publikum som tok til takke og ikke visste om noe bedre enn ståtribuner lagd av treplanker (og rotter som rota i søpla under dem).

Vi som snek oss inn før det ble tak, gjorde det ved å klatre opp på «taket» som omkranset amfiet (og så lå vi der i vind og vær og så kanskje pucken en gang i mellom).

Nå – lørdag – var det lagt opp til audiovisuelle krumspring. Innholdet var sikkert bra, men det kom aldri til skikkelig uttrykk. Fordi (det nye) lydanlegget ikke passer i verneverdig funkis/etterkrigsarkitektur og Jordal anno 2013 ikke har (i motsetning til Stavanger, Sarpsborg og Hamar) en jumbotron hengende fra taket over isen (lik den folk flest har hjemme i stua).

Kort sagt, som Espen Knutsen sa det: Vålerenga mååååå få en ny arena snarest. Han får neglesprett hver gang han står bak Vålerengas spillerbenk, selv med 4500 på tribunene som lørdag. Klubben tror en ny arena vil stå klar i 2016. Med Oslo kommune og politikernes generelle stemoderlige behandling av ishockeysporten, anbefaler jeg Shampo & co hyppige besøk i Vålerenga kjærke – for å be til høyere makter om at ønsket vil gå i oppfyllelse.

Et par PS-er ved årets utgang og inngangen til 2013:

 1) Norske ishockeyspillere gjør det veldig bra i Sverige og Russland (Lars Haugen!!!!).

2) Sveits gjør det veldig bra i junior-VM i russiske Ufa (der Patrick Thoresen suksessspilte før han flyttet til St. Petersburg).

3) Stavanger arrangerer tre nasjoners turneringen i DNB Arena om seks uker (da får vi se om byen har et ekte hockeyhjerte, eller om det bare banker av lokalpatriotiske årsaker). Da vil i alle fall jeg se Mats Zuccarello Aasen slik han nå (endelig) «ser ut» i Metallurg Magnitogorsk.