Er United kjedelige?

Av Nikolai Kleivan
Manchester United – West Brom 2-0

– United er kjedelige.

Renskrevet ser mange av dagens og mange tidligere dagers kommentarer omtrent slik ut. Svarene fra United-fans kan ikke alltid renskrives, men vi kan diplomatisk si de er veldig uenige. Veldig uenige og voldsomme i tonen, men det får bli en annen gang.

Er United kjedelige? De har scoret 50 mål hittil i sesongen, 12 flere enn Manchester City på andreplass, og ifølge Opta leder de også statistikken for å skape store sjanser.

United er objektivt sett ikke kjedelige, om det er vellykket offensiv fotball som definerer underholdningsverdi.

Men det er jo ikke det. Underholdningsverdi er en subjektiv størrelse.

Og om United-supportere sliter med å forstå hvorfor nøytrale eller rivaliserende supportere synes laget de elsker er kjedelig, kan det kanskje hjelpe å se på det hele på en annen måte: Fotball handler, akkurat som en film eller en TV-serie, om dramaturgi.

Les også: Van Persie punkterte kampen med perlescoring

Mer presist handler det om handling, eller narrativ. Å nyte en god krim, for eksempel, er stort sett helt avhengig av at man ikke vet hvem som er morderen. Og en stor del av det som gjør fotball og annen sport så forlokkende, er at man ikke vet hvem som er vinneren.

I ellers mer eller mindre monotone liv får vi en pause når vi ser på fotball, hvor det finnes en genuin følelse av at hva som helst kan skje, at det uforutsigbare er mulig. Utfallet er helt ukjent.

Men det føles ikke alltid sånn når United spiller kamp, eller når en ny sesong begynner. Vi vet at de kommer til å være på toppen, eller i hvert fall helt der oppe, fordi de har dominert så lenge. Og når denne antagelsen bekreftes gang på gang, blir man lei.

Det er nesten alltid skuffende når det forventede skjer, i livet, i kunsten eller i fotballen, for vi vil ikke egentlig ha rett, vi vil ta skikkelig, skikkelig feil. Vi vil at noe fantastisk, noe totalt uventet, skal skje. En gang skal vi jo dø, ikke sant? Døden er forutsigbar. Livet er det forhåpentligvis ikke.

SAME PROCEDURE: Selv Alex Ferguson gjesper av United innimellom.
FOTO: Afp

Manchester United spiller ikke mindre «underholdende» (teknisk briljant, offensiv, hurtig) fotball enn andre, men de er likevel kjedelige for mange, fordi de svekker den magiske følelsen av at hva som helst kan skje, og slik gjør de helgen til hverdagen.

Den samme kritikken ble rettet mot Spania under EM, antageligvis av mange av de samme grunnene.

For United-supportere er dette selvfølgelig vanskelig å forstå, fordi for dem gir en United-seier glede. Og dermed blir det mye glede, ofte. Men at andre synes det er kjipt, er ikke bare misunnelse.

Det er selvfølgelig litt av det også, men akkurat det bør jo være smigrende. Hvis man PRØVER å holde noen undertrykt i kjelleren, er det et godt tegn om man hører klynking fra kjellertrappa.

E-post: nikolai.kleivan@vg.no
Twitter: @1999kolai