Stavanger må ha hjelp

 

Av Øystein Jarlsbo

 

Stavanger Oilers er med førsteklasses servering i alle VIP-losjene, perfekt service på pressetribunen og imponerende bredde spekket med stjernespillere på isen raskt blitt enestående i norsk ishockey.

Men den posisjonen er det ikke mulig for klubben å være alene om i særlig lang tid.

Stavanger må få hjelp av de andre klubbene i eliteserien til å kunne dyrke den og få den til å vokse ytterligere etter at nyhetens interesse for gedigne DNB Arena har lagt seg.

For å kunne fylle den til randen – med 4200 betalingsvillige tilskuere som mot Vålerenga torsdag – vil det om kort tid ikke være nok for publikum å vite at trener Petter Thoresens profesjonelt drevne mannskap kommer til å vinne 9-3 over det nest beste laget.

Folk i Stavanger må kunne fristes med garantert tette oppgjør og uforutsigbare resultater; spenning og dramatikk. Det kommer ikke til å holde med tosifrede seiersmarginer for halv maskin.

Skal det unngås, må Vålerenga i Oslo, Stjernen i Fredrikstad, Frisk i Asker og Storhamar på Hamar – og resten – fort skaffe seg økonomiske muskler som kan matche Stavangers.

# Den eneste måten å klare det på, er anskaffelse av arenaer og fasiliteter lik den som nå ruver i oljebyen.

Stavanger vil i 2012 – med bare en halv sesong i arenaen til 210 millioner – omsette for 40 til 45 millioner, ifølge klubbinvestor og styreleder Tore Christiansen. Overskuddet blir to-tre millioner. Neste år øker omsetningen med cirka ti millioner. Med et slikt inntektsgrunnlag vil også muligheten for sportslig kvalitetsheving øke – og forspranget til konkurrentene på isen deretter.

Til sammenlikning er pengestrømmen hos Stavanger Oilers ti ganger høyere enn hos nykommer Tønsberg. Den er like høy som hos fem tilfeldig valgte eliteserieklubber til sammen.  Tore Christiansen påpeker at Stavanger Oilers og DNB Arena også har betydelig gjeld. Men det er selvsagt lettere å håndtere den med et bygg som generer inntekter, enn med en hall som er i så dårlig forfatning at den hverken kan tilby vått eller tørt.

# Parkeringsplasser eller lett adkomst, skikkelig belysning eller toalett for kvinner, spilleprogram eller repriser på scoringene fra en jumbotron.

Slik tilfellet er stort sett over alt ellers i Hockey-Norge.

Det vil være liten vits for Stavanger Oilers å forsterke laget med spillere av Eric Nystroms kaliber hvis de ikke kan matches mot likeverdige motstandere. Det er også tvilsomt om de vil komme hvis bare hjemmearenaen er av typen som liksom tar dem på alvor som yrkesmenn.

HJEMMEJUBEL: Stavanger Oilers,her ved Eric Nystrom, vant 9-3 mot Vålerenga i går. FOTO: NTB Scanpix

Der vil også bli vanskelig for Stavanger å utvide sitt område for lokal rekruttering av spillere hvis tilstøtende kommuner med potensielle ishockeyspillere ser at sporten er et fenomen på linje med volleyball i Volda eller badminton i Mehamn.   

# Risikoen for at det kan skje, at Stavanger forblir en ensom svale, er dessverre til stede.

Mange klubber driver fremdeles butikken som en pølsebu og viljen politisk til å bygge ishaller – verd karakteristikken «arena» for et stort publikum – er ikke all verden der den burde være det.

Nemlig i byer der det bor folk.

Fikk en påminnelse om det da jeg for noen dager siden fikk tilsendt et avisutklipp fra 1988 (!!!): Planer om ishall i Drammen lagt på is på grunn av uenighet om lokalisering. Den er politikerne i idrettsbyen (?) Drammen ennå ikke blitt enig om, snart 25 år senere – selv med 2022-OL i bakhodet, for å si det slik.

Ellers er det jo skammelig at Oslo mener Jordal Amfi bør duge til aktivitet av noe som helst slag, 61 år etter at den ble bygd og en uke før Vålerenga skal feire sitt 100 års jubileum der.

Hvordan jubileumskampen mot Storhamar 29. desember vil bli, er for øvrig et ganske åpent spørsmål etter at Vålerenga tapte midtperioden 0-5 for Stavanger torsdag – og skal møte Stjernen borte kvelden før. Fredrikstad-laget slo Sparta 7-0 torsdag. På Twitter fikk jeg – som var i Stavanger – vite at det skjedde fordi Sparta kun hadde fire backer med eliteserieerfaring.

Og Pål Grotnes i Stjernen-målet «savner landslaget».  Han reddet 36 skudd.

Etter 3-9 og fire Eric Nystrom-mål trøstet Vålerenga-trener Espen Knutsen seg – litt – med at de hadde en hengekamp og kan ta tilbake tabelltoppen fra Stavanger. Akkurat nå ser det imidlertid ut slik han selv uttalte i samme åndedrag: det vil eventuelt ikke holde lenge. Til det virker Stavanger alt for sterke, og Vålerenga alt for sårbart.

I DNB Arena var heller ikke keeper Steffen Søberg sikker som banken.

I det store og det hele var det vel bare Morten Ask (to mål/en assist) som kunne måle seg med det Stavanger bød på.