Beste norske hockey-jul noen gang

av Øystein Jarlsbo, journalist i VG

For den som ser et lite lyspunkt i alle scoringer og alle seirer i norsk ishockey, må denne førjulstiden og alle høytidsstunder i kø virke som et fyrverkeri større enn det som pleier å avslutte OL.

Mats Zuccarello Aasen scoret et par mål i 4-1 seieren over Hviterussland i Arosa sist lørdag.

Etter en ti minutter utvisning i 1. periode.

Patrick Thoresen hadde tre målgivende pasninger. Det påkalte sterke minner fra forrige gang de to – sammen med Tore Vikingstad – herjet som rekke i Vancouver-OL 2010.

Mats Zuccarello – bare Zuccarello og ikke Aasen nå? – sa til VG før ishockeylandslagets to kamper i Arosa (straffeslagtap mot VM-sølvvinner Slovakia fredag, Zuccarello og P Thoresen scoret Norges mål i ordinær spilletid) at han ikke er tilbake på det nivået han helst vil være, og har vært.

Han har vært mye skadet gjennom nesten hele karrieren, i Frisk, Modo, Rangers/Connecticut og nå Metallurg i KHL. Unngår han det fram til VM i mai, er det grunn til å høyne målsettingen og forventningene.

For ishockeylandslaget. Fra kvartfinale til semifinale.

Per-Åge Skrøder fikk fri av Roy Johansen denne gangen, men Thoresen, Skrøder, Zuccarello vil være en rekkekombinasjon som så å si alene gir klokkertro på det.

Zuccarello trente forresten sammen med gamle gamle-klubben Hasle/Løren mandag, før han dro tilbake til Moskva og kamp for Metallurg onsdag mot Atlant.

Morten Ask, landslagets potet, vikarierte for hjemmeværende Skrøder og gjorde en god jobb.

 

Det kan i alle fall se slik ut på klippene fra Norge-Hviterussland.

NYKOMMER?: Niklas Roest. Foto: NTB Scanpix

For to år siden – selv om han da etter forutsetningene gjorde en gedigen jobb som back – virket det som om Asks dager som VM-spiller var talte. Det var en prematur antakelse. Min antakelse er at han er med i Stockholm om fire måneder igjen, omtrent like nyttig som for åtte måneder siden samme sted.

  • Niklas Roest, Spartas «in your face»-duracell  scoret 1-0 (pasning klubbkamerat Andreas Stene) og fikk prisen som banens beste etter 4-1 over Hviterussland.  Jeg spurte Lars Haugen på Twitter @HaugenLars om valget av Roest kom som følge av at de to var romkamerater under weekend-turen i Arosa.

«Glad jeg ikke skal ta ut troppen (til VM). Kanon innsats av alle i begge kampene. Trygt og solid, også de «nye», fortalte Haugen ved hjelp av 140 tegn.

Niklas Roest er en av to, toppen tre, nye i VM-troppen 2013 sammenliknet med VM-troppen 2012. Tror jeg. Han er rollespilleren landslagssjef Roy Johansen alltid trenger, og han går inn nå – forutsatt at en eller to «faste» blir skadet.

Og det skjer alltid.

Her passer en liten påminnelse om at Norges U20-landslag lørdag rykket opp til A-VM etter å ha vunnet alle sine kamper. U20-landslaget har så mange talentfulle spillere at det er grunn til å rope varsku for dem, også med tanke på A-landslaget. Ikke nå umiddelbart, men ganske snart.

Keeper Steffen Søberg (19) – Vålerengas siste skanse og kort og godt fenomenalt god i U20-VM – blir tatt inn til A-landslagets neste samling i februar.

For å bli enda bedre under keepertrener Pekka Alcéns intense veiledning.

Fin, forsinket julepresang.

COMEBACK-KLAR: Tore Vikingstad. Foto: Geir Olsen, VG

Tore Vikingstad – og her kommer julepresang nummer fire etter en litt lang harang om norsk ishockeys flaggskip (landslaget) – har vært ute med en håndskade i over ett år (mot Lillehammer borte høsten 2011).

Tirsdag 18. desember er han klar for comeback mot Roests Sparta i Nye Sparta Amfi (som jeg håper skrur opp varmen ett hakk nå i juletida; har pådratt meg neglesprett fire ganger denne sesongen).

Får Tore Vikingstad et vellykket comeback, er det til å glede seg over – og glede seg. Han fortjener det, og Tore Vikingstad i full vigør er det samme som underholdning av topp klasse.

I spann med Eric Nystrom fra NHL-klubben Dallas Stars? Sønnen av legendariske Bob Nystrom (New York Islanders) debuterer i alle fall mot Sparta tirsdag – og torsdag er det Stavanger-Vålerenga i DNB Arena i Stavanger.

En knall presang det også.

Vålerenga-trener Espen Knutsen fikk en etterlengtet flybåren fra Malmö/København mandag kveld: Backen R.J Anderson (26) fra Malmö Redhawks.

Forrige sesong 53 målpoeng for Lillehammer. Amerikaneren som ble draftet av Philadelphia Flyers i 2004 skal erstatte langtidsskadete David Bräck (og hodeskadede Stefan Espeland og Erik Follestad Johansen, som skal prøve seg på isen igjen i tirsdag).

Han er spilleklar mot Frisk tirsdag.

Og resten av jula.

Det er julepresang syv, åtte, ni og ti….

En rekke kamper i romjula som helt sikkert vil bli avgjørende i den forstand at noen lag vil rykke fra, og noen vil falle fra.

Stavanger er i kategori én: Rykker fra.

# Råtips: Vålerenga – sesongens overraskelse – kan klare å bite seg fast i halen på Norges nye hockeybastion, med seier mot Frisk hjemme tirsdag og ett poeng i Stavanger torsdag.  Til den kampen var det allerede tirsdag morgen solgt 3600 billetter.

Noen skuffelser sånn på tampen; det hører også julen til:

# Lørenskog, som har flest «gode» spillere, men ikke klarer å få dem til å fungere som et lag – hver gang (som de burde klart).

# Flere klubber, nykommer Tønsberg og «nede i dyp dal» Stjernen f eks , sliter med økonomien og det varsles lønnskutt med mer.