Se de nye medalje-sjansene i Sotsji – NÅ!

Av Øystein Jarlsbo, sportsjournalist VG

Følger du med på hva som skjer i Breckenridge i Colorado denne helgen, vil du forstå at Norge har en gedigen sjanse til å ta enda flere medaljer i Sotsji-OL enn Vancouver for fire år siden.

Ni gull, åtte sølv, seks bronsemedaljer.

4. plass i medaljestatistikken, bak vertsnasjonen Canada på topp og stornasjonene Tyskland og USA. Himmel og hav foran vintersportnasjonene Sveits, Sverige, Østerrike og Russland.

# Og Kina.

Norge tok to medaljer i skicross. Hedda Berntsen sølv og Audun Grønvold bronse.

Og kunne tatt en til i boardercross  (i samme løype) – hvis ikke Helene Olafsen hadde gått på snørra i finalen.

Marit Bjørgen  vant tre gull og et par medaljer til i langrenn og ble Vancouver-OLs mestvinnende. Nå er antall medaljeøvelser økt igjen. I sporter som er som lagd for norske utøvere, i freestyle på ski og snowboard. Slopestyle er den nye øvelsen både på ski og brett.

I tillegg kommer skikjørerne inn i halfpipen til Sotsji  i 2014.

(I parentes bemerket er det også grunn til å rette blikket mot 2018, da Big Air antakelig kommer på OL-programmet. Der er Norge også i verdenstoppen på brettet: Horgmo, Sandbech, Badertscher)

Her en smakebit på hva f eks Horgmo kan gjøre på et stort hopp, og siste hopp i slopestyle:

http://www.youtube.com/watch?v=Br6ZJM01I6s

# Skiene er av twin tip typen, det vil si tupp foran og bak. Den ble det solgt noen hundre tusener av i Norge i fjor. Det er mer populært å stå på det i slalåmbakken – og halfpipen og skiparken med rails og hopp – enn vanlige slalåmski og snowboard.

Og Norge har et par av de beste i verden på twin tip.

Per Kristian Hunder (bare kalt PK Hunder) og Andreas Håtveit.

PK Hunder i Dew Tour slopestyle 2011 (hør så begeistret de amerikanske kommentatorene er for Norway):

http://www.youtube.com/watch?v=bZhn6BnOgZc

 

NORSK STJERNE: Per Kristian Hunder.

Samt 17 år-åringen Tiril Sjåstad Christiansen (litt skadet nå).

De er i Breckenridge, og snart er det freestyle-VM på hjemmebane. Det vil si i halfpipen i Wyllerløypa «sammen» med Terje Håkonsens brettkjørere i The Arctic Challenge i mars og i hjembygda til kulekjører og OL-gullvinner Kari Traa, Voss.

Og en håndfull av de beste i slopestyle på snowboard er fra Norge.

Veteran Kjersti Buaas (30) var god i halfpipe før og vant bronsemedalje i den i Torino-OL for syv år siden. Nå er hun helt i slopestyletoppen. Det kunne du se under sesongpremieren i Dew Tour i Breckenridge i Colorado fredag. Silje Norendal  er bare 19 år og ikke lenger bak Buaas og toppen enn at det er lov til å tro at hun kan bli veldig mye bedre til Sotsji-OL neste år.

Helene Olafsen var skadet forrige sesong og må kvalifisere seg til OL i Copper Mountain 9. januar 2013. Det gjør hun helt sikkert. Skadefri – fra nå og til Sotsji – er Olafsen medaljekandidat i februar 2014.

Blant gutta er bredden og toppen suveren, og da i betydningen best i verden: Torstein Horgmo, Ståle Sandbech, Gjermund Bråten (vant Dew Tour sammenlagt i fjor/serie på tre konk), Ulrik Badertscher, Torgeir Bergrem…

Norge har fire plasser for guttene og for jentene i slopestyle på brettet i Sotsji-OL. Alle guttene vil være medaljekandidater. I henhold til statistikken vinner en av tre medaljekandidater medalje. Det er all mulig grunn til å anta at det blir ganske mange flere enn én i freestyle og snowboard.

I boardercross satser sportssjef Thomas Harstad i snowboardforbundet på Stian Sivertzen.

Da gjenstår bare en forsikring om at Olympiatoppen gir Harstad – eller Horgmo/Hunder & co – nok penger og de riktige ressursene ved framleggelse av budsjettene neste måned. Snowboarderne trenger strengt tatt ikke en smører, som utøverne i langrenn og alpint gjør. Men de må vokse brettet, og blir det ekstremforhold er ikke det så lett – og det tar mye tid.

Istedenfor å holde på i smørebua bør de gis tid til å hvile.

Trening, mat, hvile. Det er pilarene i byggverket «suksess». Snowboarderne har med seg fysioterapeut for første gang i Dew Tour i Breckenridge denne helgen (Erik Iversen fra Olympiatoppen). Gi dem en smører på permanent basis også, slik at den hvilen alle andre medaljekandidater er avhengig av også tilfaller dem.

 

PS! Du kan se fra Dew Tour på Eurosport 2. De har livesendinger både lørdag (22-23.30) og søndag (21-23).