Stavanger best på alt

Av Øystein Jarlsbo, sportsjournalist VG

Hvis klubbtrenere og ledere hockey-Norge tror på julenissen, burde de greie seg med ett ønske når det gjelder myke og harde presanger: Alt Stavanger Oilers har.

OK, Vålerenga toppet tabellen helt fram til Stavanger gikk forbi med en kamp flere spilt søndag før landslagsoppholdet.

OK, Vålerenga har etter at jeg så dem i den lite overbevisende seriepremieren mot Stjernen (3-2) i begynnelsen av september vært imponerende stabilt. Med tre flaue unntak – 2xRosenborg og 1xTønsberg – har «vi slår under i fra»-spillerne til Espen Shampo Knutsen vunnet alle de jevne kampene og alle kampene som motstanderen egentlig burde vunnet.

Spesielt den som Sparta ledet 5-0 og Vålerenga vant 6-5.

OK, Sparta har heller ikke vært så verst, og Frisk fra Asker er eliteseriens store overraskelse: Ni seirer i ordinær tid på 24 kamper, 5. plass – bra, Sune Bergman.

Men det er Stavanger Oilers som er laget og klubben slik alle lag og klubber i eliteserien burde være.

50 millioner i omsetning, en gedigen arena, over 3000 tilskuere på hver hjemmekamp, aktiv i sosiale medier, bra hjemmeside på nettet, «rene ord for penga»-trener, et solid kollektiv, seriens beste poengplukker og «noe på gang» hele tiden.

# Christian Dahl-Andersen (32) fortjener en ekstra ekstra hønnør: Han er ikke god nok for et VM-lag, det er det ingen tvil om – men noen skal spille veldig bra de neste og siste 20 kampene for at han ikke skal bli kåret til, tja, etter min mening, beste spiller i serien 2012/13.

25 kamper: 20 mål/31 målgivende – pluss/minus +28.

Slå den! Det blir vanskelig.

Stavanger-trener Petter Thoresen på Twitter, med sitt ord for dagen:

Petter Thoresen‏@PetterThoresen1

Går inn i en tøff trenings uke med Oilers, men ikke glem kvaliteten opp i det hele. #flip-passmedmer pic.twitter.com/7rp0dSTP

Nå er det Eric Nystrom fra NHL-klubben Dallas Stars vi venter på (tirsdag 18.12 borte mot Sparta).

Og kanskje Tore Vikingstad, etter over ett års fravær på grunn av håndskaden han pådro seg mot Lillehammer for 14 måneder siden.

Tenk deg de to sammen i samme rekke. Det er ikke sikkert det blir noe av. Men Stavanger vet hvordan de skal friste med en slik lekkerbisken. Martin Strandfeldt gjør det på sin blogg. Svenske, nesten norske, Strandfeldt er en veeeeeeldig god klubbspiller, og en god blogger (selv om han bør blogge oftere enn nå).  Han holder seg for god til å sminke sine rapporter fra den indre liv, seg og sitt; og han går i bresjen, der ute på world wide web og lokalt, for movember.

Blant mye annet.

I fjor avslutningsturen og feiringen av det dobbelte mesterskapet – serie og Norgesmester – i Las Vegas. Nå i november innsamlingen til kreftsaken (prostata), med en halv million i kassa.

Strandfeldts blogg her!

Vet du om noen andre spillere i den norske eliteserien som blogger, eller noen andre trenere enn Petter Thoresen som er på Twitter hver dag?

Storhamar? Jo, jo – men det jeg har lagt mest merke til der den siste tiden er nær uendelig

SKUFFELSE: Storhamar har skuffet stort, men her kan Trygve Hillestad og Fredrik Lystad Jacobsen feire mål og seier mot Lillehammer.

lange pressemeldinger om reorganisering av organisasjonen og administrative «nyvinninger». Den sportslige nyheten, for å si det slik, er at Hamar-klubben etter drøyt halvspilt serie er sesongens stoooore skuffelse.

Tre seirer flere enn Tønsberg i ordinær spilletid. Hva pokker skjer på Hamar? Kan 5-4 over Lørenskog etter spilleforlengelse søndag innebære en vending til det (mye) bedre? Jeg tviler. Lørenskog er ikke målestokk god nok til eventuelt å underbygge en slik påstand.

Lørenskog har det beste laget på papiret (det sa Martin Laumann Ylven til meg etter 2-1 over Sparta i Sarpsborg 24. november). Men de plumper for ofte, og nå er Lars Erik Spets ute av spill til over nyttår (strukket leddbånd i kneet, fortalte han min kollega Storhamar-Stormoen mandag før landslagets avreise til Arosa tirsdag 11. desember).

Hvordan er det mulig å ha tapt syv i ordinær spilletid med desidert flest scorede mål? Dårlig trent? Dårlig coaching? Svakt kollektiv? For mange leiesoldater?

Landslaget til Arosa i Sveits: Husker en tur opp dit i buss en gang for kanskje 30 år siden. Faren til en som spiller på dagens landslag likte ikke utsikten da sjåføren stoppet på veiskulderen. Han gikk over på motsatt side for å hindre (!!!!) at den skulle tippe utfor kanten.

Dagens quiz, altså: Hvem forsøkte å veie mer enn 19 lagkamerater, som selvsagt alle lente seg over mot «feil» side?