Det skulle ikke være mulig

 

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

Spør hvem som helst over 40 år med en viss fotballinteresse om vedkommende trodde Gerd Müllers to målrekorder fra 1972 og 1973 noen gang ville blitt slått.

– Nei, er jeg sikker på de fleste vil svare, iallfall inntil for en måned eller to siden.

Men nå er altså to av fotballens «umuligheter» blitt mulig. I løpet av 221 dager. Først pulveriserte Lionel Messi (25) rekorden til Gerd Müller for antall klubbscoringer på én sesong. Tyskeren scoret 68 mål i 1972/73-sesongen for Bayern München. Messi kom, så – og høynet til 73 Barcelona-mål i 2011/12.

Og i kveld, søndag 9. desember: To scoringer på 24 minutter, fire dager etter at han med skade ble trillet ut på båre mot Benfica, er Messi kreditert 86 mål i kalenderåret 2012. Müller hadde 85 i 1972. Nå forsvinner enda en Müller-rekord.

Men det skulle altså ikke gå an. Gerd Müller var måltyvenes måltyv. Fotballen har neppe sett en mer rendyrket art av goalgettertypen. «Kleines, dickes Müller» (Lille, tykke Müller) var ekstremvarianten av Ruud van Nistelrooy, for å ta en slags moderne referanse. Landslagsstatistikken hans forteller alt: For Vest-Tyskland scoret Müller 68 ganger. På 62 kamper! Der kommer selv Messi til kort med 76 kamper og 31 mål for Argentina.

Det virker også som det eneste. Lionel Messi skriver om fotballhistorien nesten hver gang han spiller fotball. Og han er fortsatt bare 25 år.

Også Barcelonas klubbrekord i antall scoringer har den vesle argentineren rappet fra César Rodríguez (232 mål). Det skjedde i mars. Jeg fikk møte Messi på en presseseanse i november 2011 og da ble klubbrekorden brakt på bane. Fra sitt vesle podium fastslo Messi foran oss 13 journalistene at han regnet med å ha «tid nok» til å slå avdøde Césars rekord. Kanskje litt utypisk svar fra den sjenerte og stille argentineren. Men Messi er ikke typen som lyver. Han scorer.

Les også: Slik ble den minste aller størst

VGTV: Se rekordmålet