Big start i Beijing – men TV 2 må gå høyere

Superstjernen Shaun White åpnet Big Air ballet i Beijing, Ståle Sandbech (19) tok en sterk 3. plass, en enda yngre japaner vant og bekreftet at potensialet i snowboard langt fra er oppfylt – og TV 2 må våge å gå litt høyere 14 måneder før eksamen i Sotsji-OL.

av Øystein Jarlsbo, journalist i VG

Jonas Greve – kommentator og ekspert i en og samme person – hadde selvsagt en vanskelig oppgave da han skulle (vei)lede TV 2s første direktesendte snowboardkonkurranse denne sesongen.

Å sitte hjemme i et studio i Norge og si noe klokt og fornuftig – i halvannen time – om noe som skjer der og da på den andre siden av jordkloden er langt fra lett. At det handler om noe så smalt som snøbrett, gjør ikke saken bedre.

Greve har peiling på snowboarding.

Han har litt å gå på når det gjelder å formidle det på en måte som får seeren til å føle at han og hun også har peiling; okay, det er lettere sagt enn gjort fordi sportens DNA er amerikansk action sport og uendelig langt fra kubjeller, heia Norge, heia Norge og slim og bjørkelegger med en klokke som går og går – men…

Men Jonas Greve dessverre grovt innledningsvis da han to ganger med et par double corks mellomrom ønsket velkommen til «Ørneredet» i Beijing. Alle som har sett sport på norsk TV de siste fire årene vet at OL-stadion i Beijing kalles Fugleredet. Alle kunne også se at Yuki Kadono er 16 år gammel – det kom opp på skjermen etter noen sekunder ved hjelp av super grafikk – og ikke 18 år gammel, som Greve opplyste.

Men, igjen: å skulle kommentere en direktesending utfra det du skjer på en liten skjerm i et bøttekott hos TV 2, er en svært utakknemlig oppgave.

I sum kom Greve godt fra det. Får han en dedikert ekspertkommentator ved sin side neste gang, vil det bli mye bedre.

Men TV 2 kan ikke nøye seg med det. De må stile høyere for å lykkes med å samle det store publikum foran skjermen til de fem neste direktesendte konkurransene fra World Snowboard Tour. Jeg – og her snakker jeg «på vegne av flere» – vil vite hvem disse unge våghalsene som flyr godt over 30 meter på et brett, med begge føttene spent fast, er.

Av med briller, hjelm, baggy bukser og jakker og staffasjen og den sjargongen vi ikke forstår. Fram med gutten (og jentene, hvor er jentene i Big Air?, du må fortelle meg det, Jonas Greve), mennesket bak masken. Inn på huden og inn i hodet til Ståle Sandbech; det er dit jeg vil at TV 2 skal ta meg. Jeg gir Greve & co en sjanse til, og kanskje to – for det er spektakulært og underholdende – men det forutsetter en tilnærming a la «Skal vi danse»/«Farmen».

Ikke så mye corks og backside 1440 mute og trippel og «ordentlig double cork». Det får være krydderet, enn så lenge. Til vi har fått noen favoritter, noen vi gleder oss til å se igjen og igjen fordi….ja, ja, de virker jo veldig blide og kjekke alle sammen.

Vi trenger bare bekreftelsen ved at de forteller oss noe, sier noe gøy, noe frekt, noe om hvorfor det gikk galt eller aller helst hvorfor det gikk så veldig bra.

Hvorfor de er stoka (snowboarduttrykk fra amerikanske stoked).

Da må de ha en reporter på plass, som i tillegg til å stille Ståle Sandbech spørsmål om hvordan han som er fra Bærum har klart å bli så god at han «lander» et tricks med fire rotasjoner – etter et hopp over et «gap» på 9,5 meter – i ti minusgrader på knallhard is i unnarennet (heter det unnarennet?).

(Hva er det Ståle Sandbech spiser til frokost, utbrøt Jonas Greve da han gjorde «det ekstremt vanskelige trikset». Det ville jeg gjerne like å vite! Da!)

Og hvorfor er finner så gode, de som kommer fra de tusen sjøers land – uten en eneste fjelltopp. Og hvorfor fikk Peetu Piiroinen 0,3 poeng mer enn Sandbech (dommertabbe?)??

Og til å formidle stemningen på tribunen, der det denne gangen angivelig satt 20 000 (hvor satt de, i svingen?).

Det har, eller bør, TV 2 ta seg råd til. Snowboard i Sotsji-OL kan nemlig bli stort, sett med norske TV-øyne. Spesielt i den nye øvelsen slopestyle der Norge er kvalifisert med full kvote med hensyn til antall kjørere.

Det vil si, hvis TV 2 på tilnærmet fotball eller håndballvis har bygget opp produktet (snowboard) i forkant.

PS! Jonas Greve & co har ikke mer enn tiden og veien.

PS!! Vinner Yuki Kadonos (16) triple cork fortjente 97,6 poeng – minst.